Våkn opp til fuglesang og elvebrus

Tekst: Ruben Grøndahl Utaker Foto: Line Aadne

En og en halv time utenfor Oslo, midt inne i skogen blant elver og trær i Lågendalen i Larvik, finner du Laagen. En destinasjon som bugner av vakre naturopplevelser og dyreliv, inspirasjon og sinnsro. Hvor du kan øke og senke pulsen. Bestående av fem glasscontainere, en tretopphytte og et møterom – garanterer Laagen en unik panoramaopplevelse skreddersydd for ditt behov.

Jeg møter kommunikasjonssjef Jan Ove Kjøndal på hovedkvarteret i Trondheimsveien i Oslo. Han beskriver Laagen slik:

– Laagen er en naturresort. En destinasjon hvor målet er å senke tempoet i livet, og nyte det naturen har å by på under mer komfortable omstendigheter. En intens naturopplevelse, med en ro og fred som man kanskje ikke finner så lett andre steder.

Skapelsen

Jan Ove forteller meg at ideen ble unnfanget på kontoret til digitalbyrået Agens for et par år siden. De drømte om å skape et sted hvor de kunne ta med kunder og partnere til en mer jordnær tilværelse. Et sted hvor de kunne drive møtevirksomhet utenfor det vante kontorlandskapet.

– Ideen oppstod fordi vi hadde et ønske om å møtes i andre omgivelser enn den travle storbyen. Vi så at når vi tok folk ut av kontorlandskapet så skjedde det noe spesielt. Man kommer tettere på hverandre og bygger sterkere relasjoner – og man blir mer genuint inspirert, forteller Jan Ove.

Den fargerike norske naturen har noe majestetisk og magisk ved seg. Den har evnen til å påvirke oss på måter asfalt og betong ikke kan. Det var dette Agens ønsket å omfavne da de skulle gå i gang med prosjektet. Laagen skulle også bli til noe mer enn bare møtevirksomhet for selskaper.
– Et sted som alle kan besøke. Både alene, eller sammen med noen man er glad i, smiler Jan Ove.

Norskt håndverk

Ideen var god, og de gikk raskt i gang med design- og produksjonsprosessen. De rekrutterte også en håndfull kompetente samarbeidspartnere. Sammen med Nature Compact Living, Høyt og Lavt, PV Arkitekter, Smau Arkitektur og Sval Arkitektur, har de kommet frem til det som i dag er Laagen. Både Nature Compact Living og PV Arkitekter holder til i Larvik.

– Vi har brukt mye krefter på å bruke lokale norske aktører og materialer. Det har vært viktig for oss av flere grunner. Vi vil være med på å styrke lokalt næringsliv, i tillegg til at det er mer bærekraftig. Vi har blant annet lokal ask fra Horten, naturstein fra Lundhs, lokalt tre fra Emne3, møbler fra Fjordfiesta og kjøkken fra Hamran.

På spørsmål om hvorfor det var viktig for dem å holde prosjektet lokalt, svarer Jan Ove:
– Det handler om å knytte hele prosjektet til Norge på en autentisk måte. Vi har laget resorten for å gi folk en fantastisk opplevelse av den norske naturen; da ville det vært helt feil å importere mahogny til å legge gulv. Både på grunn av estetikken, men også fordi vi vil gi folk en helhetlig opplevelse av Norge. Vi er opptatt av godt og bærekraftig håndverk som skal vare.

Han sier at de, gjennom lokale råvarer og materialer, vil bruke design, interiør, arkitektur og matopplevelser til å fortelle om Vestfold.

Mer enn motorvei

Det er mange grunner til at valget om å plassere Laagen falt på nettopp Larvik i Vestfold. For det første har Agens kontorer i Oslo og Grimstad, så det var naturlig å møtes midtveis. Flere av de nevnte samarbeidspartnerne holder også til i Vestfold, og i tillegg er Jan Ove selv født og oppvokst i Larvik.
– Vestfold har mye mer å by på enn kjedelig motorvei. Det er utrolig fin natur der. I Lågendalen, hvor Laagen ligger, er det utallige fine turstier hvor man kan gå eller sykle. Man kan blant annet se den spektakulære fossen Trollfoss, klatre i Skandinavias største klatrepark Høyt og Lavt eller fiske i en veldig rik lokal lakseelv. Mye ligger altså til rette for aktive opplevelser – med eller uten høy puls, forteller Jan Ove.

Fortid og fremtid

Etter at de lanserte Laagen i en nervepirrende pandemitid i slutten av juni 2020, har prosjektet gått over all forventning.

– Jeg tror det handler om at folk er i ferd med å gjenoppdage hvor mye Norge har å by på. Det er en positiv konsekvens som pandemien har brakt med seg oppi alt det vonde, mener Jan Ove.
Han er engasjert når han forteller om Laagen prosjektet, fremtidsplanene og den norske naturopplevelsen. Det er tydelig noe som er viktig for han og resten av gjengen i Agens.
– Jeg har selv overnattet der mye underveis i byggeprosessen – og jeg blir aldri lei. Det er lite som slår det å våkne opp til fuglesang, elvebrus og se sola skinne inn gjennom trærne. Jeg har til og med sett mår traske rundt i horisonten.

Det høres nydelig ut.

Til slutt lurer jeg på hva som er Laagens mål for fremtiden, og hva de egentlig ønsker å oppnå:
– Mitt hovedmål er at folk skal få et pusterom. En inspirasjon til å leve litt saktere. Legge fra seg mobilen, skyve til side døren og ta inn naturen med alle sansene vi har. Jeg vil at folk skal sitte igjen med en opplevelse av fred og ro, både innvendig og utvendig, forteller Jan Ove.

– Vi har også mange spennende planer for fremtiden og hvordan vi kan forbedre opplevelsen ytterligere, så det er bare å glede seg, utbryter han entusiastisk!

Du kan booke et spektakulært opphold på Laagen, alene eller med dine nære, på nettsiden deres visitlaagen.no