Festningsbyen Beograd

Ingenting er mer spennende å reise til et sted jeg ikke har vært før. Selv om jeg leser meg opp, aner jeg ikke helt hva som møter meg. Beograd bød på mange positive overraskelser.

Siden køene har vært sykt lange og streikene mange der oppe på Gardermoen, har vi valgt å fly fra Torp. Innenlands kan du fly til Bergen, Bodø, Evenes, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Vi ville oppsøke litt varmere strøk og valget falt på Beograd i Serbia. Av den enkle grunn at vi ikke hadde vært der før.

Enkelt å reise
Å reise fra Torp midt i fellesferien er en drøm. Å finne parkeringsplass tar to minutter. Å gå fra parkeringsplassen til terminalen tar omtrent like lang tid. Sikkerhetskontrollen tar fem minutter. Deretter er det bare shoppe i taxfree-butikken, å kjøpe seg en matbit eller en øl og vente.
Det som tar lengst tid er passkøen inn til destinasjoner utenfor EU og Schengen-området. Så sett av litt tid til det, men to timer er ikke nødvendig på denne flyplassen.

Historisk by
Beograd er over 7000 år gammel og en av Europas eldste byer. Den er omgitt av flotte parker og elvepromenader. I gamlebyen ligger Kalemegdan, en festning som har hatt en stor strategisk betydning i mer enn to tusen år. Der finner du også flere museer. Serbias hovedstad har også et utall av spisesteder og vannhull som passer de fleste preferanser. Og alt er ekstremt rimelig. Eksempelvis koster en halvliter øl rundt 16 kroner. Med andre ord, det er mange gode grunner til å avlegge byen et besøk.

Skadarlija er en utrolig sjarmerende gate, med massevis av serbiske spisesteder og tradisjonell serbisk musikk. Hit må alle innom. Foto: Inger Marie Spange.
Gode oster og spekemat kan bestilles på de fleste restauranter. Foto: Inger Marie Spange.

Gamle Skadarlija
Vi booket hotell i Skadarlija, den mest pittoreske bydelen i Beograd. Her er det sjarmerende, eldgammel brostein og bygninger fra et annet århundre. Her er det virkelig ikke mulig å gå normalt på høye hæler, selv om både turister og innbyggere gjør det likevel. Et ganske morsomt å skue fra en av de mange restaurantene som ligger på rekke og rad, der det serveres typisk serbisk mat og drikke. Her spilles det også tradisjonell serbisk musikk til langt på natt. Så hvis du liker å legge deg veldig tidlig, er ikke dette området du bør bo i.

Havnepromenaden
Den lokale maten er en sammensmelting av tyrkisk og europeisk matkultur, men du finner også alt fra italienske til meksikanske restaurantkonsepter her. Ønsker du å spise noe annet enn serbisk, anbefaler vi en tur til havnepromenaden nedenfor festningen, der alle restaurantene har utsikt til elva Sava. Vi besøkte Toro, en meksikansk restaurant. Maten der kan vi varmt anbefale. Det var noen stepp opp fra fredagstacoen, for å si det på den måten. Prisnivået her var litt høyt, men fremdeles akseptabelt for oss nordmenn.

Museer
Vi tok også turen innom militærmuseet som ligger oppe på festningen. Jeg skulle ønske at noe mer av historien i militærmuseet var oversatt til engelsk, men det var et innholdsrikt museum. Beograd har vært bosatt av keltere, okkupert av Romerne og deretter ottomanerne, for å nevne noen. Sistnevnte forlot festningen først i 1867. Serbia ble et fyrstedømme, så et kongedømme før det ble en del av Jugoslavia. Så her har det skjedd litt av hvert. Vi besøkte også torturkammeret, som hadde mer og by på enn andre kammer av den sorten, som vi har besøkt i andre byer og land.

Shopping
Den lange handlegaten Kneza Mihaila, har alle de butikkene og merkevarene du forventer å finne i en storby til stort sett de samme prisene som du er vant med her i Norge. Merkevarer, så lenge det er ekte vare, holder omtrent samme prisnivå uansett hvor du er i verden og hvilken valuta landet har.
Personlig synes jeg det er mest spennende å gå inn i de butikkene jeg ikke kan finne i andre storbyer. Jo mer lokalt, desto billigere og mindre sjans for at alle på jobben dukker opp i like bukser eller gensere. Det er ikke mange slike butikker, men noen er det.

Savakirken er det største gudshuset på Balkanhalvøya og antagelig den mest gullforgylte. Foto: Inger Marie Spange.

Gullmosaikkens hus
Beograd er hovedsete for den serbisk-ortodokse kirke og Savakirken er det største gudshuset på Balkanhalvøya. Muligens vil dens 12 000 kvadratmeter med gullmosaikk også kvalifisere den til å være den mest gullbefengte kirken i verden. Kirken er dog ikke så gammel. Første stenen ble lagt i 1935, men på grunn av andre verdenskrig ble ikke kirken fullført før på slutten av 1980-tallet.

Solnedgang over Donau. Til venstre, under solen ser vi Gardoš, et urbant nabolag i Beograd med millenniumtårnet Kula Sibinjanin Janka. Foto: Inger Marie Spange

Elvecruise
Elvene Sava og Donau omgir byen og siden det nesten var førti varmegrader, fulgte vi serbernes eksempel. En kort taxitur førte oss ut til Ada, som er en halvøy ut i elven Sava, med flere badestrender, strandkafeer og en golfklubb. Der fikk vi avkjølt oss noen timer før vi senere på kvelden benyttet sjansen til å ta et elvecruise. Der ble ferien avrundet med sommerens vakreste solnedgang.