Helt til Verdens Ende(og litt til)

På sydspissen av Tjøme finner du verdens ende. Kjent for sine fantastiske svaberg og badeplasser, majestetisk utsikt fra restaurant Verdens Ende Spiseriet og sitt særegne vippefyr bygget av lokal rullestein. Ikke langt unna finnes også et fort og en klatrepark.

Først og fremst byr Verdens Ende på ypperlige badeforhold fra svaberg og holmer, som du kan gå ut til via båtmoloen. Det er også en svært trygg gjestehavn. Tuppen av Tjøme er også vel verdt et besøk når naturkreftene herjer og sjøen slår over holmer og skjær. Gjerne i kombinasjon med et restaurantbesøk.

 

Verdens Ende Spiseriet

– Hei, vi er fem personer og to hunder …, begynner jeg.

– Jammen, det er jo helt fantastisk, sier hovmesteren høyt og hjertelig. Vi er to familier som akkurat har kommet inn sjøveien og har som båtfolk flest, virker det som, med seg hvert vårt firbente dyr. Vi er selvfølgelig henvist til uteserveringen, men med tilbud om pledd til tobente og vann til de firbente, føler vi oss vel i varetatt.

– For en service, slik skulle det vært alle steder, sier jeg og følget sier seg helt enig før vi hiver oss over et smørbrød, rikelig dandert med reker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stall og dyrepark

Noen få skritt bakenfor restauranten ligger Stall Verdens Ende, som er åpen hele året og har ridning for alle aldersgrupper. Her ligger også Den lille dyreparken, som er gratis og åpen hver dag i sommersesongen. Her finner du alpakkaer, kaniner, griser, sauer, høns og hester. Ulike aktiviteter med rundridning, alpakkavandring og kjøring med hest og vogn kan bookes.

 

Besøk Ferder fyr

Bli med ‘Fyrøy’ ut til Ferder fyr. Opplev den fantastiske skjærgården mens du koser deg på båttur. Færder er med sin beliggenhet et av hovedmerkene til skipsfarten i Oslofjorden. Tårnet måler 43 meter og er landets nest høyeste støpejernstårn. Daglige avganger hele sommeren (18.juni – 13.august) kl. 11, 13, 15 og 17 fra Verdens Ende.

 

Kystfortet Torås Fort

2,5 kilometer lenger nord, I et nydelig friluftsområde, godt skjult mellom hytter og store steinformasjoner, finner du Vestfolds største intakte krigsminne fra andre verdenskrig. 

Her er det også funnet spor fra vikingtiden, fra bosettinger og vardebrenning. Fortet har blitt benyttet av tyskere, Kystartilleriet og Norges hemmelige hær. Et slikt sted har sine spøkelser. På Torås har de til og med fått navn, og det arrangeres egne spøkelsesturer.

– Soldaten Fritz er en del av fortets historie. Han kom seg aldri hjem til Tyskland etter krigen og er fortsatt litt sinna for det, smiler guiden, John Toresen, lurt. Han forteller at den britiske TV-kanalen ITV, har Torås Fort på lista over «the six most haunted places in Europe»., og skal ta turen til Norge og lage et program fra fortet.

 

Museum i fjellet

For snart ti år begynte interesseforeningen arbeidet med å få åpnet 12 av fortets tuneller. Disse har blitt til et unikt krigsminnemuseum. 

– Det krevde et betydelig oppussingsarbeid. På dugnad har vi skrapt vegger, malt og lagt ned betydelig med timer til sammen. Vi er veldig stolt av resultatet da, sier Toresen.

 

I sommersesongen er museet åpent i helgene med egen museumskafe. Selve fortet er åpent for besøkende hele året utendørs. Det nedlagte kystfortet drives av Interessegruppen for Torås Fort, og har jevnlig arrangementer og omvisinger.

Zipline Maryann

Klatrepark og Via Ferrata 

Kun 30 minutter med bil fra Tønsberg eller et kvarters gårtur fra Tjøme Havn, finner du Aktiv Fritids Via Ferrata-rute. Via Ferrata er italiensk for jernvei, og har sitt navn fra vaiere som ble boltet i fjellene i Dolomittene under 2. verdenskrig. Det var forholdsvis enkle installasjoner som ble tatt i bruk av fjellklatrere på 60 og 70-tallet.

– Vi kan skryte av at vår løype er ganske klatrete, og tilbyr flott utsikt over fjorden og Færder Nasjonalpark. Vi er også den eneste aktøren i Norge som kan tilby hele seks luftige rappelleringer, sier gründer Berit Norheim.

 

Klatreruta har stor variasjon og ulike vanskelighetsgrader som man velger underveis, og alle klatrere blir utstyrt med hjelm og nødvendig klatreutstyr. Vaierne er både til hjelp og til sikkerhet.

– Det er viktig å få folk til å tørre å gjøre mer enn de i utgangspunktet trodde de skulle klare. Mange blir nok skremt av høyden og tenker at det der klarer jeg aldri. Men de aller fleste klarer det, forsikrer hun.

 

Klatreparken på Tjøme kan også skilte med å ha Norges høyeste, svarte klatreløype; nemlig Barskingen. Og den finnes i flere ulike varianter og vanskelighetsgrader, med både en mellombarsk og en småbarsk versjon til ulike aldre og størrelser.

 

Aktiv Fritid Tjøme har også sykkelutleie. Aktivitetene må forhåndbookes både for individuelle gjester og grupper. En egen hengekøyepark er tilgjengelig for gjester i klatreparken for de som vil sove under stjernehimmelen.

Faktaboks:

Hvordan komme seg til Verdens Ende

Med bil: Verdens Ende har flere parkeringsplasser mot avgift. Fra Tønsberg sentrum tar det ca. 30 minutter med bil. Det er enkelt å nå Verdens Ende for unge, gamle og for bevegelseshemmede.

Med egen båt: Verdens Ende Gjestehavn har egen molo i ly for bølgene, og et moderne servicebygg for båtturister. Du kan også bestille skyss med Fjordtaxi.