Horten Tech Festival nærmer seg med stormskritt

I uke 42 er det igjen klart for Horten Tech Festival. I år er arrangementet flyttet til Campus Vestfold på Bakkenteigen.

– Hovedfokuset til Horten Tech Festival er kompetanse og rekruttering. Horten er hjem til et stort antall tekno­logibedrifter og behovet for arbeidskraft er enormt. Utfordringene knyttet til rekruttering har blitt enda større etter at regjeringen avviklet støtten til utenlandske studenter. Et av våre hovedmål er derfor å lokke ungdom og unge voksne inn i bransjen, forteller daglig leder i Horten Næringsforum, Karoline Idås.

Det er næringsforumet som arrangerer festivalen i samarbeid med Horten kommune, Universitetet i Sørøst-Norge, Kongsberg Gruppen, 7sense, Kobben, NHO, Hortenlove, Allegro, AGS IT-Partner og Redninga.

 

Levende teknologiby

Karoline Idås ble daglig leder for Horten Næringsforum i 2022. 30-åringen forteller at Vestfold-byen har gått gjennom en rivende utvikling de senere årene.

– Vi har gått fra å være en arbeiderby til å bli en levende teknologiby, kanskje litt uten at befolkningen har fått det med seg. Veldig mange av teknologibedriftene våre jobber mot utlandet og er på den måten ganske skjermet fra lokalmiljøet. Det var også bakgrunnen for at Made in Horten, forløperen til Horten Tech Festival, ble etablert i 2015, forteller Idås.

I 2023 ble navnet på arrangementet endret og programmet kraftig utvidet. I fjor var Artilleriverkstedet på Karljohansvern åsted for festivalen. I år er det Bakkenteigen og Campus Vestfold som gjelder.

– Hensikten er å komme nærmere studentene på Universitetet i Sørøst-Norge, forklarer Karoline Idås.

Horten Tech 1

Første del av dagen er forbeholdt 10. klassinger og elever fra lokale videregående skoler. Målet er å vekke interesse hos ungdommene slik at de velger utdanningsløp som er relevante for teknologibransjen. Etter lunsj er det student­ene fra Universitetet i Sørøst-Norge sin tur. Her står rekruttering i fokus.

Dagen etter går Horten Tech Talks av stabelen. Konferansier Andreas Wahl vil lede publikum gjennom et omfattende program med en rekke spennende foredragsholdere. Blant disse finner vi direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd, Odin Johannessen og Corporate Vice President i Microsoft, Bjørn Olstad.

 

Kampen mot utenforskap

Til tross for at det akkurat nå er Horten Tech Festival som opptar henne mest, har Karoline Idås også andre jern i ilden. Som daglig leder av næringsforumet samarbeider hun tett og godt med med både Horten kommune og andre aktører i regionen.

Et av temaene hun er spesielt opptatt av er kampen mot utenforskap. Hun peker på at mange av de som havner utenfor arbeids­livet innehar stor kompetanse innenfor tekno­logi. Dette er kunnskap som lokale bedrifter etterspør.

– Sammen med kommunen og andre jobber vi med prosjekter som har som mål å få flere unge inn i bedriftene. Det er så mange som står utenfor i dag, som kan bli gode arbeidstakere i fremtiden. Dette er en viktig ressurs som vi må benytte oss mer av, forteller Karoline Idås engasjert.