Horten Rugbyklubb: – Vi har plasstil alle
Rugby er kanskje ikke blant de største idrettene i Norge, men i Horten satses det friskt.
av: Vegar Johansen
Trine-Lill Klaastad titter fornøyd utover det nyklipte gresset på den idylliske Kanalbanen. På hver side av Horten Rugbyklubbs hjemmebane strekker to høye metallstenger seg mot himmelen. En tredje hviler horisontalt mellom dem.
Den tidligere skelethonutøveren – tenk kjelke med hodet først i 140 km/t – ble valgt til leder av rugbyklubben i vinter.
I dag møter hun Ferrytales sammen med spiller og landslagstrener i rullestolrugby Martin Farmen.
En av landets eldste klubber
Horten Rugbyklubb ble etablert i 1994 og er med det en av landets eldste. Klubben, som feirer 30-årsjubileum neste år, har i dag 109 medlemmer fordelt på en rekke lag for både barn, ungdom og voksne.
Honeybadgers er laget for de aller minste. Her er spillerne mellom tre og seks år gamle. De litt større barna spiller på Ninjas, mens Venom er klubbens største lag bestående av 25 gutter mellom 14 og 16 år.
Ravens og Pitbulls er navnet på seniorlagene for henholdsvis kvinner og menn.
Klubbens oldboyslag heter passende nok Silverbacks og opererer med en nedre aldergrense på 50 år.
Rugby på hjul
Horten Rugbyklubb har også lag for funksjonshemmede. Wheelies ble opprettet i 1998 og er med det Norges eldste rullestolrugbylag.
En av spillerne er Martin Farmen.
Han har sittet i rullestol etter en ulykke hjemme på gården da han var tre år gammel.
Etter ha prøvd seg på blant annet skiskyting og basket ble han bitt av rugby-basillen for åtte år siden. Ved siden av å spille selv er Farmen også landslagstrener for Norge.
Han stortrives i rugbymiljøet.
– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke begynte med dette tidligere. Vi er en fantastisk gjeng som virkelig stiller opp for hverandre, forteller han.
43-åringen fra Larvik har følgende beskjed til folk som sitter hjemme og lurer på om de skal prøve seg på rullestolrugby.
– Hos oss er alle velkommen. Vi trener hver onsdag klokken 18:45 i Hortenshallen og det er bare å møte opp.
Opptatt av det sosiale
Trine-Lill Klaastad ble altså valgt til leder for Horten Rugbyklubb i vinter. Hun er tydelig på hva som er viktigst for henne.
– Jeg er veldig opptatt av den sosiale biten. Det er gjennom et godt miljø vi får utviklet spillerne våre. Jeg er overbevist om at hvis folk har det gøy, trives og har bra mennesker rundt seg presterer de også bedre, forklarer hun.
Klaastad er optimistisk med tanke på sportens fremtid i Norge, men er opptatt av at rugby må få på plass en norsk modell for å nå ut til flere.
– Mange av de som er aktive kommer jo fra land hvor de har en litt annen kultur og tilnærming til idretten enn den vi har her, forteller hun og fortsetter:
– Vi har jo for eksempel ikke skolelag som er veldig sentralt i rekrutteringen i andre deler av verden. Hos oss er idrett mer en fritidssyssel. Jeg mener derfor det er viktig å lage en modell som er mer tilpasset norske forhold slik at vi kan utvikle sporten videre.
Til slutt. Hvor håper du Horten Rugbyklubb er om fem år?
– Da håper jeg at alle lagene våre er fulle. Jeg har også et stort ønske om å få inn flere jenter i klubben, forteller Trine-Lill Klaastad.
Den nyvalgte lederen avslutter med følgende oppfordring:
– Hvis du eller noen du kjenner har lyst til å prøve rugby er det bare å ta kontakt med klubben. Vi har plass til alle.
Dette er rugby:
• Rugby, også kalt rugby-fotball er en lagidrett som spilles på profesjonelt og amatørnivå over hele verden.
• Det er hovedsakelig to variasjoner av idretten, rugby union med 15 spillere og rugby league med 13 spillere på hvert lag.
• Det som kjennetegner rugby er den ovale ballen, og forbudet mot å kaste ballen fremover. For å komme frem på banen må spillerne løpe med ballen, eller de kan sparke den fremover.
• Mål får man ved å gjøre Try eller Goal. Ved Try skal ballen legges ned på bakken i motstanderens målområde. Goal får man ved å sparke ballen over tverrliggeren som står mellom målstengene til motstanderen.
Kilde Wikipedia / NRK