En lek gjennom historien

MOSS BY- OG INDUSTRIMUSEUM

Er du klar for en liten tidsreise? Moss By- og Industrimuseum har åpnet dørene til en ny og interaktiv utstilling som forteller om industrihistorien i Moss og Norge. 

– Vi forteller ikke bare historien, vi inviterer dere til å leke dere gjennom den, sier formidler Fredrik Wilhelmsen.

tekst og foto: Inger Marie Spange

Vi lar brødrene André bli med på omvisning og teste ut museets aktiviteter, som samlebåndsduellen, utforske gamle fabrikkmaskiner, og smake på fremtidens mat.  

Utstillingen starter i første etasje, hvor historien fra 1720 til 1920 presenteres. – Vi forteller historien gjennom den industrielle revolusjonstrappa, forklarer Wilhelmsen på vei opp andre etasje, der utstillingen begynner på en ny tidslinje, som dekker perioden fra 1920 frem til i dag og videre inn i fremtiden.

 

Samlebåndsduell

Brødrene får en kort historieleksjon om samlebåndsarbeid og industriens utvikling fra 1950-tallet, før de får prøve seg på samlebåndsduellen. Museumspedagog Erik Castberg Tresselt forklarer hvordan aktiviteten fungerer. I dag er det bare to som konkurrerer mot hverandre, men det kan være så mange som syv på hvert samlebånd, altså fjorten til sammen. En perfekt familieaktivitet, der søsken kan konkurrere mot hverandre eller mot foreldrene. Og det er størst sannsynlighet for at barna vinner.

– Gjennom å konkurrere om å montere produkter så raskt som mulig, kan dere teste hvordan det føltes å jobbe på akkord. Klar, ferdig, gå! sier han og brødrene plukker og monterer ivrig deler etter plansjeanvisninger og sender brettet ned til neste stasjon.

‘Ikke gi dere’, roper den animerte formannen som fra skjermen sin holder styr på tid og hvor mange poeng hver seg de sanker.

– Få den inn i luka, roper Erik da brødrene har klart å finne og sette sammen alle de riktige delene.

– Godkjent og her er betaling, sier han og gir guttene hver sin gullpenge. 

– Vil dere ha en revansjmatch?

– Ja! erklærer begge i kor. – Dette var gøy!

mboimuseum_idrett4

Tester prosesskoking

I utstillingen får brødrene se eksempler på produkter som ble laget i Moss, inkludert skøyter fra TrioVing, ketchupflasker, gassmasker, redningsvester, kjeler og mye mer. De er også innom en utedo og det første kjøkkenet som ble utformet med tanke på effektivisering. Guttene får også teste ut en gammel styringsenhet fra M. Peterson & Søn. 

– Temperaturen må fortsatt opp, sier Erik og guttene vrir på brytere og styrer spaker med stor konsentrasjon for å klare å få regulert temperaturen i kokeren.

– Der fikk vi reaksjonsrapport. Nå har dere prøvd dere som førstekokere på Peterson

 

Sportshistorie i Fokus

Utstillingen inneholder også en seksjon dedikert til sportsutøvere fra Moss. Wilhelmsen viser fram Bayern München-drakten 1980-tallet som tilhørte den første utenlandske spilleren, nemlig Einar Aas.

– Visste dere at den første nordmannen som spilte i både Tysk Bundesliga og engelske toppserier var fra Moss? spør han før han viser frem drakter fra den tidligere landslagsspilleren Thomas Myhre og verdensmester sprinteren Geir Moen.

mboimuseum_Kjøkken2

Inn i fremtiden

I siste del av utstillingen får brødrene stemme på hva de synes er best med byen, og ulike fremtidsscenarioer som er skapt av KI. De velger seg et der Moss er grønt og bærekraftig i 2050. I det innerste rommet står Eve, en banebrytende humanoid robot som produseres i Moss. På skjermen kan de se hva den kan hjelpe til med, men kjempeimponerte over Eve blir de ikke.

– Den står jo bare der.

– Vil dere prøve å smake på insekter? spør Wilhelmsen og introduserer dem for fremtidens mat. Brødrene nøler, men fotografen tør i alle fall å smake. Melormen har konsistens som sprøstekt løk, men smaker ikke så mye annet enn fritert. Tangen tør de derimot å teste, men den faller ikke i smak.

– Det lukter jo kattemat! utbryter de, men de er begge enige om at det var gøy med et museumsbesøk og samlebåndsduellen kunne de gjerne tatt en gang til.

Moss By- og Industrimuseum

Sted: Fossen 21/23, 1530 Moss

Fokus: Industrihistorie og teknologisk utvikling i Moss, men som også viser utviklingen generelt i Norge

Aktiviteter: Interaktive utstillinger, samlebåndskonkurranser, kverning av mel, historiske omvisninger

Åpningstider: Mandag-fredag 10:00-16:00, lørdag-søndag 11:00-15:00