Paris, Rakkestad
Fru Blom bringer smakebiter fra hele verden til Rakkestad Sentrum.
hyllene hos Fru Blom bugner det av både lokale og utenlandske delikatesser. Rabarbradrikk fra Rygge står side om side med italienske kapers og fransk olivenolje. På klesstativene henger fargerike kolleksjoner og merkevarer i ull og lin fra India og England, mens interiørvarer frister fra kunstferdig danderte hyller og bord.
– Det er vel ingen grunn til at vi ikke skal kunne tilby menneskene i Rakkestad det samme som i Oslo og Paris? Det er like bra her, sier gründer og raksting Stine Marie Bjørnstad (38).
Viktig å føle seg hjemme
Det er onsdag formiddag og på Fru Blom er det en jevn strøm av folk som stikker innom for å spise, kikke eller bare slå av en prat. To år etter åpningen i 2017, har kafeen i Rakkestad sentrum blitt et naturlig og selvsagt møtested for mange.
– Vårt hovedfokus er at alle skal føle seg velkomne. Fru Blom skal være et fristed hvor du skal kunne slappe av, forteller Stine og tar en forsiktig slurk av koppen med cappuccino, som selvsagt har et pent dandert kaffeskum i bladform på toppen.
– Det viktigste av alt er å ta vare på kundene. Derfor må de som jobber her, være genuint glade i folk.
Stine snakker fort og entusiastisk om sine ansatte, og viktigheten av god kundebehandling.
– Jeg mener at vi som jobber på kafé og møter folk hver dag, har en veldig viktig jobb. Vår oppgave er å gi gjestene våre gode opplevelser og dele ut komplimenter, smil og varme, for på den måten bidra til at dagen deres blir enda bedre. Det smitter også over på oss som jobber her. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Dette er mitt andre hjem, og jeg håper at mine ansatte og kundene våre, føler det samme, smiler Stine.
Base i Degernes
Stines første hjem er barndomsgården i Degernes, en kornproduserende gård som har vært i familien i mange generasjoner. Det var egentlig storesøster som hadde odelsrett på gården, men da hun fant seg en bonde i Trøndelag, ble det Stine som til slutt flyttet hjem til Rakkestad etter mange år i Oslo.
– Jeg hadde alltid lyst, men grudde meg litt, også. Det var jo en stor omvelting å flytte fra miljøet i Oslo. Men jeg har aldri angret. Man kan oppsøke eller gjenskape, og jeg gjør vel litt av begge deler.
Suksess med lokalt tømmer
– Ja, ja, bord og bord, fru Blom!
Det var det Stine pleide å si til de første kundene i Oslo som beundret møblene hun hadde laget på gården hjemme i Rakkestad. Hun har for lengst bekreftet at det definitivt er gode bord, men uttrykket hang igjen, og endte opp med å bli navnet på firmaet som fortsatt lager rustikke møbler av tømmer fra Rakkestad.
Moren var formingslærer som alltid testet ut alternative formingsoppgaver på døtrene sine.
– Det var veldig gøy. Vi fikk holde på med veldig mye kreativt hjemme på gården, husker Stine.
Hun er utdannet produktdesigner, men veien dit var ikke selvsagt.
– Jeg tenkte at jeg måtte få meg en ordentlig utdannelse, fordi man kunne jo ikke leve av å være kreativ.
Derfor ble det først noen år med statsvitenskap på høgskolen i Østfold. Men et latent behov for kreativitet gjorde seg gjeldende. Derfor skiftet hun retning og tok en Bachelor i produktdesign på OsloMet.
– Jeg stortrivdes med å designe og hadde egentlig planer om å ta en mastergrad i utlandet. For å gjøre det, trengte jeg først å jobbe ett år, og det var da jeg fikk tilbud om jobb hos Grønn som er en nydelig kafé og butikk på Lilleaker. Og der ble jeg værende i seks år, gitt!
Å jobbe på Grønn ble en slags dannelsesreise. Hun lærte om butikk- og kafedrift, men også veldig mye om mat og trender, samtidig som hun fikk utløp for kreativiteten sin.
Det var behovet for et par utebord på Grønn som gjorde at Fru Blom ble til. Stine lagde to bord av tømmer fra Rakkestad som ble plassert utenfor butikken. Dagen etter begynte folk å bestille «en dobbel cappucino og det der bordet der ute».
De neste årene ble det mange arbeidshelger hjemme på gården i Rakkestad. Faren sørget for solid tømmer mens Stine snekret bord.
– Jeg bestemte meg for å ta kontroll selv. Som designer er det mange usikre moment. Da er det bedre å gjøre det selv, sier Stine.
Hjem til Rakkestad
I 2013 flyttet hun hjem for å overta gården på Degernes og for å konsentrere seg om produksjon for Fru Blom. Etter hvert kom mannen …. , som er snekker, inn i gårdsbildet, og sammen bygde de et nytt verksted på gården.
Han startet finsnekkeri mens Stine drev eget verksted og hadde i perioder opptil fem årsverk i produksjonen. Allerede den første julen arrangerte hun et julemarked hjemme på Degernes, noe som fort ble en ettertraktet tradisjon og som ble utvidet til både påskemarked og sommermarked.
– Så ble jeg spurt om å lage en vindusdekorasjon i et
ledig lokale i sentrum. Da jeg kom dit og så plasseringen og mulighet for egen inngangsdør på hjørnet, ble jeg umiddelbart interessert. Da hadde jeg plutselig ikke tid til å vente lenger, og jeg bestemte meg for å følge intuisjonen min, ler Stine.
Etter tre år med eget verksted på gården så Stine først og fremst for seg et kontor i sentrum, med en liten butikk- og kaféavdeling. Men det viste seg å bli et helt annet trykk enn det hun hadde sett for seg.
– Jeg fikk kontrakt og ny hjørnedør, og den første dagen hadde vi over 200 mennesker innom! – Herlighet, vi må utvide, tenkte jeg da.
Skaper arbeidsplasser
Og mer plass har det blitt. To utvidelser har måttet til, og
nå er kafeen på nesten 200 kvm. Ringsby gartneri holder til i nabolokalet, og Vinmonopolet har nå lokaler i samme bygning. Det er tre fulltidsansatte i kafeen og 9-10 som innehar mindre stillinger.
– Jeg leste et sted at det i fjor ble etablert 228 nye arbeidsplasser i Østfold. Da er det kult å tenke på at jeg står for 14 av disse, her i Rakkestad, smiler Stine og fortsetter.
– Det er ingen menneskerett å drive butikk. Min jobb er å realisere, og om det ikke fungerer, må jeg forandre. Men mitt hovedmantra er å være en leder som ser alle ansatte og forteller dem hvor viktige de er. For å kunne utstråle glede videre, er det viktig å selv trives på jobb. Du kan ha de flotteste varer, men så lenge du ikke har stemning og atmosfære, har du lite å tilby, mener jeg.
Hun kaller seg selv ekstremt detaljorientert, men med god grunn.
– Jeg er overbevist om at enkle detaljer og rutiner er bra for effektiviteten. I løpet av en lørdag kan vi ha mellom 200 og 300 gjester innom kafeen, og da er det viktig å være effektiv. Når det koker som verst, kan slike grep gjøre det enklere å beholde både roen og effektiviteten.
Ryktet om den hyggelige kafeen i Rakkestad har spredd seg over hele Østlandet. Stine forteller at halvparten av gjestene er Rakstinger mens den andre halvparten er tilreisende, fra Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og resten av Østlandet.
Et levende sentrum
Stine gleder seg over økt vekst og etablering av flere spisesteder i Rakkestad sentrum de siste årene.
Jeg opplever at gata og Rakkestad generelt er på opptur. Vi må ta vare på det som er enestående i sentrum og alle de enkeltstående butikkene som gir gata særpreg. Et godt utvalg betyr at folk kan velge. Jeg vil at folk skal komme til Fru Blom fordi de vil ha det kafeen tilbyr, ikke fordi det ikke finnes andre alternativ.
Stine sitter i Næringsrådet og er medarrangør av Grønn gate, som en gruppe frivillige og foreninger steller i stand hvert år. En lørdag i mai stenges hele hovedgata av for all trafikk og fylles i stedet med trær, planter, grønnsaker og hageutstyr. Et av høydepunktene er da den årlige fugleskremsel-konkurransen, hvor de tre skolene i bygda deltar og konkurrerer.
– Det er veldig morsomt og populært, og en kjempefin måte å få oppmerksomhet rundt bygda vår på. Vi har mange dedikerte pådrivere som jobber for et bra sentrum, sier Stine, og trekker frem det nyeste forslaget fra den lokale landskapsarkitekten Nils Skaarer som eksempel. – Nå skal alle huseiere i sentrum få tilbud om klatreplanter på fasaden. Tenk så hyggelig det blir da, stråler hun.
En variert hverdag
Fru Blom er bygd opp rundt bondeyrket og har gitt Stine flere ben å stå på.
Hvert år kjører hun et prosjekt på gården i samarbeid med Den kulturelle skolesekken, kalt #Knagg. Prosjektet har som formål å vise elevene at det er mulig å både jobbe kreativt og klare å leve av det, og elevene blir utfordret til å
planlegge og produsere egne produkter. Stine har også hatt faste innslag i NRK serien «Hagen min». Akkurat nå er de godt i gang med å filme sesong 4 som kommer på våren 2020. Opptakene blir gjort hjemme på gården.
Så er Fru Blom en drøm som har gått i oppfyllelse?
– Vet du, jeg ryddet på loftet i helga og fant noen gamle skolesaker. I en kladdebok fra ungdomskolen hadde jeg samlet noen artikler om kvinnelige gründere som hadde startet opp egne bedrifter og jobbet med noe de brant for. Det var litt artig å finne da, så ja, det er vel en drøm som har gått i oppfyllelse, sier Stine og smiler bredt.