Jørgen har peiling!

Du skal ikke prate lenge med Jørgen Gustavsen hos daCapo Hi-Fi før du skjønner at det han ikke vet om hi-fi og lydkvalitet, er neppe verdt å vite. Og er du ikke fornøyd med surround-anlegget du kjøpte på salg i fjor, er Jørgen den som best kan forklare deg hvorfor.

Tekst: Johan B. Johnsen
Foto: Ingeborg Øien Thorsland

En fin spasertur fra kaien til Bastøferga i Moss ligger daCapo Hi-Fi. At dette er noe ganske annet enn stereoavdelingen i Elkjøp- eller Power-butikken, forstår du i det samme du setter foten innenfor døra. Lokalet her i Møllergata 1 er kanskje ikke kjempestort, men det er fylt opp av en mengde vel­lydende hi-fi-produkter. Langs utstillingsvinduet mot gata står det platespillere oppmarsjert, og hyllene er fulle av sofistikerte musikkforsterkere både av kjente merker og av merker du trolig aldri har hørt om. Mot den ene veggen står en rekke imponerende høyttalere i forskjellige størrelser oppstilt, og innerst i hjørnet av butikken har daCapo Hi-Fi et smakfullt utvalg av vinylplater.

Mye artig her, ja

Jørgen Gustavsen anviser meg plass i den ene av de to komfortable ‘lytterstolene’ rett overfor de gilde høyttalerne, og da jeg kommenterer at her har han mye fint, svarer han beskjedent at ‘ja, det er mye artig her’.
– Ta for eksempel disse høyttalerne fra Usher Audio. Dem fikk jeg agentur på i år 2000 og har siden hatt det for Norge, Sverige og Danmark, forteller han. – Jeg traff dem på en hi-fi-messe i London og opplevde at produktene deres var helt fantastiske. Og prisen var en brøkdel av konkurrentenes høyttalere på samme nivå. Det er fordi dette taiwanske selskapet har basert seg på masseproduksjon for at den vanlige, gjengse musikkinteresserte skal ha råd til å skaffe seg et par virkelig gode høyttalere. Det er ingen andre jeg kjenner som har så liten avstand mellom produksjonskostnader og salgspris.

Et skikkelig anlegg gir deg langt mer for pengene

– Men typisk for hele denne bransjen er at jo mer kostbare produktene er, jo mindre er avstanden mellom produksjonskostnadene og det du betaler, tilføyer han. – Du får altså mye mer for pengene når du kjøper kvalitet, fremfor å for eksempel kjøpe et billig surround-anlegg til 3000 kroner, bestående av fem høye plasthøyttalerne og en basskasse. Jeg har faktisk vært i Kina og sett at eksportprisen på denne typen anlegg er kun 125 kroner.

40 års erfaring med lyd

– De fleste produktene jeg har her i butikken, har fem års garanti. Dette er produkter som kan koste både 30 000 og 50 000 kroner, men som du har glede av i 15–25 år, minst. Mens dagens rimelige lydprodukter, som er knyttet opp mot mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett, har veldig kort levetid og blir raskt byttet ut i noe nyere. Jeg selger bare produkter som jeg kan gå god for ut ifra 40 års erfaring med lyd, testing av lyd og besøk på messer og hos produsenter over hele verden.

En ekte mossing

Jørgen er en ekte mossing, født på det gamle sykehuset her i byen. Faren hans var forstander i frikirken, og Jørgen vokste opp i kirken, med mye sang og musikk.
– Allerede før jeg ble konfirmert, tjente jeg penger på malerjobber i sommerferien, og hvert år kjøpte jeg ett dyrt stereoprodukt etterpå. Jeg leste også det jeg kom over av norske og utenlandske hi-fi-blader. Pluss at jeg lånte alle bøkene på biblioteket om emnet lyd og hvordan øret vårt fungerer. Om hva som er viktig, og hva som ikke er viktig, når det gjelder hørselen.

daCapo i over 30 år

Etter blant annet å ha jobbet noen år hos Boahs HiFi og studert radiojournalistikk og studioteknikk på mediehøyskolen, åpnet Jørgen daCapo Hi-Fi 31. august 1989.
– Vi hadde altså 30-årsjubileum i fjor, smiler han. – Opp gjennom årene har jeg fått være med på utviklingen og alle endringene som denne bransjen har gjennomgått. Det jeg merker nå, er at mange går litt lei av å bruke mobiltelefonen eller datamaskinen som lydkilde hele tiden.
Det er jo også mye enklere med en CD-spiller eller platespiller. Du bare trykker på en knapp eller senker nåla i rilla, så virker det med en gang.

Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Vinyl låter best …

– Vinyl er nå virkelig in igjen. Når det gjelder diskusjonen om hva som
er best av vinyl og CD, så er det teknisk sett svært enkelt, forklarer
han. – På en CD-plate får du bare 8–12 prosent av informasjonsmengden som er på mastertapen, altså det høyoppløste, ferdige opptaket fra musikerne i studio. Ca. 90 prosent er rett og slett mastret bort, fordi CD-systemet ikke kan håndtere mer enn det. Men siden en LP er analog, har den ingen slike komprimeringer eller begrensninger. På den ligger all informasjon fra mastertapen.

… men CD er også veldig bra

– Dette betyr imidlertid ikke at CD har dårlig lyd. Lyden der er tvert imot veldig bra, fremholder han. – Spesielt sammenlignet med MP3
eller bluetooth. På dårligste bluetooth får du bare 5 prosent av informasjonen som er på en CD-plate. Men aller verst er DAB+. Der kjøres lyden vanvittig komprimert, for å få plass til alle stasjonene som skal sende på den samme båndbredden.
– Men hører folk flest forskjell på god og dårlig lyd, da?
– Det kom en ung gutt innom forleden, svarer Jørgen. – Han hadde ikke noe ordentlig stereoanlegg og var hverken interessert i hi-fi eller spesielt opptatt av musikk, som de fleste ungdommer i dag. Jeg satte på noe helt tilfeldig musikk fra harddisken, først i standard Spotify-kvalitet på 1000 kbps, som er hva de fleste på hans alder hører på i dag, og etterpå musikk i CD-kvalitet. Gutten kom med noen saftige uttrykk før han sa: «Det var jammen kjempestor forskjell. Og så jeg som trodde at jeg ikke ville komme til å høre det.»
– daCapo har et pent utvalg av LP-plater. Hvor får du dem fra?
– Det er jeg faktisk litt stolt av. For den lille butikken min har fått avtale direkte med alle de store plateselskapene. Jeg kjøper direkte fra deres lager og har rabattavtaler som gjør at jeg kan holde omtrent samme priser som de store nettbutikkene.
– Det er jo en helt annen opplevelse å spille en LP-plate enn å hoppe rundt mellom alskens anbefalte låter på Spotify. Når du setter på LP-en, spiller du som regel hele plata, på akkurat den måten artistene mente det skulle være. Og samtidig kan du betrakte det flotte coveret og få interessant informasjon om musikerne og platen.

Alder ingen hindring – eller unnskyldning – for et godt stereoanlegg

– Vi mennesker er svært ømfintlige for lyd. Hvis du ringer kameraten din, kan du i løpet av et lite sekund høre hvilken sinnsstemning han er i. Og det til tross for at en telefon har et veldig begrenset frekvensområde. Også gamle mennesker hører langt, langt over frekvensområdet til en telefon, og selv om de har mistet evnen til å høre de aller
høyeste lydfrekvensene, får de uten problemer med seg diskanttonene og mellomtonene i musikken. Det er bare de høyeste overtonene de går glipp av. Forskjellen mellom dem og en 15-åring med super hørsel, er at 70-åringene har hørt på musikk i 55 år lenger enn 15-åringen. De vet hvordan god lyd skal være, og er mye mer kritiske.
Derfor trenger vi god lyd også når vi blir eldre. At du har mistet de øverste diskanttonene, spiller ingen rolle for musikkopplevelsen og er ingen unnskyldning for ikke å ha et godt stereoanlegg.
– For ikke lenge siden kom en eldre herre innom og kjøpte en dyr platespillerforsterker. Han kunne godt være flere og sytti år gammel og hadde sikkert hatt interesse for musikk og lyttet til musikk hele livet. Han ville neppe ha giddet å bruke mange tusen kroner på stereo hvis han ikke hørte forskjell på god og dårlig lyd, fastslår Jørgen Gustavsen.