Kombiner vakker natur med sterke kunstuttrykk denne sommeren

Ingress: Ta med familien og finn roen på Alby og Galleri F15 i sommer. Nyt fersk bakst i hagen etter en omvisning i galleriet – og husk badetøyet når du skal utforske områdets vakre turstier.

 

Benytt ferien til å oppleve kunst i verdensklasse på Alby. Direktør Lise Pennington gleder seg til å presentere sommerens utstilling på Galleri F 15, og forteller ivrig om kunstneren som har gjort sterkt inntrykk på henne.

– Iranske Shirin Neshat er en av samtidens virkelig store kunstnere innen foto og video. Før jeg skulle treffe henne nylig, spurte barna mine om jeg var nervøs. For å illustrere for dem forklarte jeg at Shirin Neshat er min verdens Ronaldo.

Lise beskriver kunsten til Neshat som vakker, men med en alvorlig side. The Fury (2022) er en videoinstallasjon, og den trykker på dagsaktuelle tema som omhandler maktrelasjoner, undertrykkelse og identitet.

– Det er interessant å se The Fury i forbindelse med opprørene i Iran i 2022, selv om verket og opprørene ikke har noen direkte sammenheng, sier Lise.

Sammen med Neshats videoinstallasjon vises en serie svart-hvitt-fotografier med håndskrevet kalligrafi av dikt av den iranske poeten Forough Farrokhzad (1934-1967).

Utstillingen åpner 22. juni, med en online åpningstale av New York-baserte Neshat. The Fury er åpen for både voksne og barn, men fanger nok mest interesse hos de voksne.

unnamed

Kompleks latter

Parallelt med The Fury vises den svenske kunstneren Joanna Lombards lydinstallasjon The Exclusion (2015) fra 20. juni. Når man står alene, omringet av et latterkor, kan latteren gi opplevelsen av støtte og begeistring, men også hån og utestengning. Lombard inviterer publikum til å stille seg i ringen, bli gjenstand for latter, og å utforske latterens nyanser. Hvor går grensen mellom uskyldig latter og spottende latter?

– Siden 2019 har lydinstallasjonen turnert til skoler i Østfold gjennom Den Kulturelle Skolesekken, som del av utstillingen Alene.Sammen, forteller Lise. Hun oppfordrer både barn og voksne til å prøve sirkelen, som er installert i Albys historiske hageanlegg, utenfor galleriet.

 

Alby er en destinasjon

Det er ikke bare de som bor i Moss som lar seg lokke av kombinasjonen av sjøluft, herregårdslandskap, fersk bakst og samtidskunst på fridagene.

– Det kommer mange fra Oslo og omegn, folk som tar en dagstur hit, og så kommer det ofte turister fra utlandet innom på sommeren, sier Lise.

 Lise, som startet i jobben som direktør for Galleri F 15 i september i fjor, er imponert over hva en liten organisasjon kan få til.

– Det er en fascinerende dynamikk mellom kunst, kultur og natur her. I naturen finner vi fred og henter ny energi, som i samspill med kulturlivet og kunsten er en pakke man bør få med seg. Kombinasjonen gjør Alby til en destinasjon. Og kunsten er på et høyt nivå, sier hun.

72EB2E61-CC64-4C77-AF24-BCE270E3A76C

 

Faktaboks/ Aktiviteter på Alby denne sommeren:

 

Ferieklubb

Fotoklubb med Paulina Tamara Cid

Galleri F 15, 25.-28. juni kl. 10:00-14:00

Ferieklubb for unge i alderen 12-16 år: Vil du lære å fotografere? Har du tenkt på

hvorfor du liker noen bilder spesielt godt? Har du lyst til å ta bilder som uttrykker

følelser og tanker. Sammen med fotograf Paulina Tamara Cid vil du lære å bruke et

kamera, og å planlegge et fotomotiv fra idé til ferdig bilde.

 

Drop-in verksted
Hver søndag i F 15 verksted, 12:00-15:00
Åpent verksted for hele familien, med mangfoldige og selvdrevne oppgaver.

 

Gratis omvisning
Hver søndag i Galleri F 15, 14:00-15:00 Åpen omvisning i den aktuelle utstillingen. Meld gjerne interesse i resepsjonen.

Verkstedbord i Galleri F 15
Tirsdag – søndag i Galleri F 15, 11:00-17:00
Prøv deg på å skrive kalligrafi med mer, i forbindelse med Shirin Neshat-utstilingen.

Tegnebord i Alby Kafe
Tirsdag – søndag i Alby Kafe, 10:00-17:00
Tegnebord og aktiviteter for barn, åpent i kafeens åpningstider.

Skattekart
Tirsdag – søndag i Galleri F 15, 11:00-17:00
Barnas kart: Løs oppgavene i skattekartet og få utdelt en liten premie.