Du er herved invitert til sommerens største vikingfest ved Borrestranda 5.-7. juli.

Du er herved invitert til sommerens største vikingfest ved Borrestranda 5-7 juli. Bli med på en uforglemmelig reise tilbake i tid, og feire Borre Vikinglags 30-årsjubileum. 

 

Har du en drøm om å oppleve vikingtiden, blir det ikke mer autentisk enn dette, lover høvding René Margrethe Pedersen. 

– Alle som interesserer seg for vikingtid, historie og bevaring av gammelt håndverk, er hjertelig velkommen, sier hun.

Tre inn i jernalderen og møt 950 vikinger på historisk grunn.

– Vi er strenge på at alle vikinger er autentisk kledd. Vi driver med historisk levendegjøring, derfor nytter det ikke å komme med vikingkostyme og sandaler. Det skal være ordentlig håndverk. Og alt utstyr, som for eksempel telt, må være på stell. Det skal være enten osebergtelt eller saksertelt, sier høvdingen.

 

Vikingbryllup og kampscener

Markedet bugner selvsagt av salgsboder – for alle vikingene driver med en form for vikinghåndverk, som for eksempel keramikk, skinn, veving, matlaging, produksjon av lin, eller å sy klær. Og alle vikingantrekkene til René, har hun selv lagt måneder med arbeid i å sy.

– Jeg driver egentlig mest med pigmentering. Jeg lager farger selv ved hjelp av blomster som jeg plukker og koker. Det er en lang prosess, ler hun.

Hun oppfordrer håndverkere til å delta i håndverkstevling, der de får mulighet til å vise sine flotteste verk.

– Det er masse kule ting å være med på. Du kan blant annet smi ditt eget lille lykkesverd, sier René.

Hun råder alle til å få med seg de fantastiske kampscenene, der profesjonelle utøvere sloss med ekte sverd, skjold og spyd, og å lytte til musikantene som spiller gamle folketoner på tradisjonelle instrumenter.

– I år skal vi arrangere et vikingbryllup på fredagen klokken fem, der vi har fått hjelp av historiker og forfatter, Kim Hjardar, slik at det blir så autentisk som mulig. Det er også åpent for publikum, sier René.

image1

Veldig gammeldags campingferie

–  Når publikum kommer på fredagen, har vi allerede vært der i flere dager og satt opp hele kaupangen. Så er vi et levende museum hele helgen og lever med de samme midlene som vikingene gjorde, sier René.

Det er veldig fint å legge fra seg hverdagsmennesket hjemme, synes hun. Til vanlig lever de fleste vikingene ganske normale liv, der mobiltelefon, strøm og kaffe er selvfølgeligheter. Men når sommeren kommer og moderne mennesker møtes i historiske omgivelser på Borre skjer det et skifte.

– Når jeg er viking, da er jeg helt viking. Datteren min og jeg meldte oss inn for elleve år siden. Da hun var ti år hogde hun ved og fyrte bål selv, sier René.

Kontrasten byr på utfordringer, men mest av alt er det befriende, synes hun. Hun sammenligner det med en veldig gammeldags campingferie, der man får seg en skikkelig digital detox.

– I år er det faktisk én ting jeg ikke gleder meg så veldig til, og det er å holde tale for tusen mennesker. Siden jeg er høvding så må jeg det. Men så møter man de nydeligste menneskene som man bare treffer én gang i året og det gleder jeg meg veldig til, avslutter René.

 

Fakta:

  • Borre Vikinglag er et av Norges eldste, med 138 medlemmer.
  • På markedet selges både vikingmat og moderne mat og drikke til publikum.
  • Delta på håndverkstevling via nettsidene: borrevikinglag.com
  • Borre Vikinglag er uten religiøs eller politisk tilknytning og tar sterk avstand fra misbruk av norrøne symboler eller mytologi.
image0