Kortreist ferie i Østfold: Øyhopping og elvepadling

I år gir vi deg noen skikkelige kortreiste ferietips for begge sider av fjorden.
Her kommer ferietipsene for Østfold.

Tekst: Inger Marie Spange

– Jeg er mye ute i naturen og rundt om i Østfold ellers også. Så jeg tror jeg har noen gode tips, både av de som er helt gratis, og de som koster litt mer, sier Østfold-ambassadør Anniken Bøckmann. Hun er også fagkonsulent og friluftsrådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund, Østfold, og har derfor god oversikt over ulike aktiviteter i regionen.

Øyhopping i Vansjø

Anniken Bøckmann. Foto: Marta Anna Løvberg

– Først og fremst vil jeg anbefale øyhopping i Vansjø med kano. Kommunen har en drøss med kanoer på Vaskeberget i Rygge. De er ganske billige å leie. Der leier de ut sykler og seilbåter også. Du kan også leie kano gjennom Moss kajakk-klubb, Moss og Vansjø kanoutleie og hos Moss og Omegn Jeger- og Fiskerforening. Hvis du ikke har telt, soveposer eller annet turutstyr, kan du låne det gratis på Skattkammeret i Moss. Det er jo unødvendig å kjøpe dyrt og så finne ut at dette ikke er noe for deg, sier hun.
– Skal du kjøre båt i Vansjø, må du være ganske godt kjent, siden det er mye skjær der, men det slipper du å tenke på når du padler kano. Og så kommer du til overalt. Da får du opplevd Vansjø på en helt ny måte. Dette passer for både vennegjenger og barnefamilier.

Paradis på Nes Camping

– Da jeg var liten, var jeg dypt og inderlig misunnelig på nabofamilien, som ferierte på Nes Camping hver eneste sommer. For barn er det jo et paradis. Der kan du booke hytte og leie plass til bobil eller telt, og til sommeren utvider de med uteservering. De skal også fjerne alle gjerdene fordi de vil at alle skal føle seg velkomne og kunne benytte seg av hele strandområdet.
Et annet tips er å sjekke ut Oslofjorden Friluftsråd sine kystledhytter.
– Der kan du for eksempel booke en overnatting på Gullholmen fyr.

Gullholmen er ren skjærgårds­idyll en varm sommerdag. Foto: Ingeborg Ø. Thorsland.

Elvepadling og luksusmiddag

– Jeg vil også anbefale å padle Hobølelva fra Kobbøl til Vansjø. Det er en ekspedisjon i seg selv, som tar en dag. Det er en merkelig, fin opplevelse, ettersom elvebreddene er så høye, med masse vegetasjon. Det er som å være midt i villmarka. Eller som å padle Overfloden i Brødrene Dal-serien. Den samme opplevelsen kan du få i Aagaardselva, som starter nedenfor Soli brug. Padler du ned der, ender du opp ved Fredrikstad Roklubbs hus på Fjeldberg i Fredrikstad sentrum. På veien padler du forbi Gamlebyen, og den er jo helt obligatorisk for en Østfold-utflukt. Du kan også prøve en middag på Delikatessen i Fredrikstad. Maten der er helt fantastisk.

Gapahuker

– DNT Vansjø har gapahuker rundt om i Vansjø som du fritt kan benytte deg av. Den fineste gapahukplassen ligger på Kvernøya, men dit kommer du bare med båt eller kano. På fastlandet synes jeg gapahukene på Ravnsjøholmen er finest, men da må du gå litt. På Dillingøyhuken er det grusvei nesten helt fram, så den er nok lettest tilgjengelig. Er du medlem av DNT Vansjø kan du også leie hytta deres på Ravnsjø. Der er det plass til seksten, og det er kanoer og bademuligheter der, sier Anniken.
– Fylkeskommunen har laget en nettside som heter turkart.no. Der kan du huke av filter for overnattingsmuligheter, som gapahuker. Den bruker jeg mye når jeg skal finne leirplasser, parkeringsplasser, fiskekort og sånne ting. I Moss er du så heldig å ha gangavstand til fiskemuligheter i både fersk- og saltvann. Stort sett gratis og åpent for alle, utenom i Mossesundet fra januar til april, som er torskens gyteperiode. Vansjø er forresten en av landets rikeste når det kommer til antall arter fisker. Å få flest ulike fiskearter er en egen sportsgren.

Kyststien og Larkollen

– Å gå kyststien er også fantastisk. Jeg har lyst til å gå hele en gang, helt fra Bohuslän til Oslo. Den er ikke helt sammenhengende, så du må ta den i

etapper. Å ta kyststien i Moss, fra Kambo, rundt Jeløya, forbi Fuglevik og ned til Larkollen er jo en skikkelig sjarmøretappe. Vil du ha litt luksus, kan du jo legge inn overnatting og en bedre middag på Refsnes gods. Sykkeltur til Fuglevik og rundt Larkollen er jo også kjempefint.
– Larkollen er for øvrig et feriested som ikke brukes så mye av østfoldinger, av en eller annen mystisk grunn. Hva med en dagstur med strandbesøk og en tur på Losen? Losen har også mange fine konserter gjennom sommeren. Og de har en kjempebra lunsj på Støtvig, som for øvrig er kåret av Tripadvisors brukere til Norges beste hotell. De har jo også dette fine spa-anlegget med haien fra haisommer som henger over bassenget. Vel verdt et besøk.

Både Halden by og Fredriksten festning er verdt et ­sommerbesøk. Foto: Inger Marie Spange.

Indre og Nedre Østfold

For de som vil reise litt lenger, anbefaler hun en tur til Halden. Toget fra Moss stopper midt i sentrum, så det er enkelt å komme seg dit.
– Halden er etter min mening Norges fineste by. Og en dag der synes jeg er en godt anvendt dag. Du kan rusle rundt blant gammel trehusbebyggelse og ta en tur på brygga. Men legg turen til en onsdag, da er byen full av amerikanske biler som kjører kortesje ned til Fiskebrygga. Akkurat hvordan det blir i år, vet vi ikke ennå. Men vanligvis er det bryggedans og full rockabillyparade om sommeren. For en skikkelig gourmetopplevelse kan du dra på Curtisen, en av de beste restaurantene vi har. Den ligger inne på festningsområdet, så da kan du slå to fluer i én smekk, for festningen er obligatorisk å besøke. Vil du gjøre noe mer aktivt, så er klatreparken «Klatring på grensen» noe for hele familien.
Anniken er mye på tur med ungdommer, og da drar hun ofte til Trømborg­fjella i Indre Østfold. Et småkupert område med merkede turløyper.
– Det er et av de flotteste naturområdene i Østfold, med massevis av små vann, sti-nettverk, skiløypenettverk og noe hyttebebyggelse.
Indre Østfold har mer enn flott natur å by på. Soot-spelet i Ørje er noe jeg har lyst til å oppleve. Ørje er en koselig liten perle og verdt en liten utflukt i seg selv.