Stemningsrik idyllmed mat fra egen gård

Omgitt av vakker natur, historiske bygninger og velvære skal det mye til for at du ikke klarer å senke skuldrene på Engø Gård på Tjøme.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland Foto: Ingeborg Øien Thorsland og Engø Gård
Kokk Marcos Sccrza i aksjon på kjøkkenet.

Selv i regnvær har gården sin egen sjarm. Det eldste huset på Engø gård er datert til 1845, og bebyggelsen som utgjør tunet, har beholdt sitt opprinnelige preg, med lave løsninger og tidsriktige eksteriørdetaljer. Gården rommer i dag en større restaurant, kjøkken, uteservering, et innendørs svømmebasseng, resepsjon og flere overnattingsenheter.

Daglig leder Ivar Neteland fører an under en stor paraply, over et grønt, frodig gårdstun dekket av klatreplanter og sensommerens blomsterflora. Ved en ombygd låve, som nå huser gårdens restaurant, stopper han.
Velkommen inn, smiler han, mens han åpner døra og rister paraplyen.

Det som tidligere var en låve er i dag et moderne spisested, kjøkken, lobby og peisstue. På høyloftet finner du restaurant ”Pileredet”, hvor det kan serveres mat til over 100 gjester. I første etasje ligger ”Sjøglimt”, et tilbygg i vinterhagestil med utsikt til sjøen. Fra peisestuen «Fjøset», er det panoramautsikt til den i dag så regntunge, men frodige hagen.

  • Vi har alltid hatt fokus på maten her på Engø Gård som før har vært en restaurant som har tilbudt overnatting. Men for å kunne holde en helårsdrift,har vi de siste årene gått over til å være et hotell med restaurant. Men vi har ikke gått ned på mat­kvaliteten av den grunn, sier Neteland.
Restaurant Pilestredet i 2. etg. i det som en gang var et høyloft.
Kortreist mat på
Engø gård.
Daglig leder på Engø Gård, Ivar Neteland.

Kortreist mat

Som gammel storgård kommer mye av tilbehøret fra egen hage og åker. Både poteter og gulrøtter, urter og epler blir dyrket på gården. Engø lammene blir sendt på beite på de nærliggende øyene om sommeren, og utgjør en del av menyen om høsten. Både fenalår og hjemmelaget gårdsleverpostei, samt Engø Gård sin egen lynghonning, er vel verdt en stopp på gården.
Akkurat nå er biene på et lite fjellopphold for å lage skikkelig god lynghonning til oss, forklarer Neteland. – Den gleder vi oss til å smake på til vinteren

Gårdsbestyreren kan opplyse om at fra midten av november blir det julemeny med mange norske delikatesser som hummer, breiflabb, reinsdyr og multer. Bon apetit!

Tips: Om du ikke har tid til en full middag, så kan Afternoon Tea være et godt alternativ. Te og kaker serveres hver ettermiddag fra 15.00 – 17.00, med unntak av søndag.