Opplev Skrimfjellet – en liten fjellguide

Skrimfjellene blir ofte omtalt som Norges minste, men mest sjarmerende fjellområde, bare en liten biltur unna Oslofjorden. Det sentrale fjellomådet mellom Skien og Kongsberg kan ikke skryte av høye fjelltopper og dype juv. Derimot kan Skrim tilby mye vakker og variert uberørt natur, snaufjell og skogsterreng, og er et perfekt område for rekreasjon og fritidsaktiviteter hele året.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Hytter

Turistforeningen har etablert tre DNT hytter i området, strategisk plassert for å enklere planlegge tur.

Ivarsbu ved Store Stølevann er en populær DNT-hytte. Foto: Tom Atle Bordevik
Ivarsbu. Foto: Tom Atle Bordevik

Ivarsbu: Ligger ved Store Stølevann, som er et naturlig utgangspunkt for helgeturer på Skrim. Ved hytta er det både fine tur-, og bade og fiskemuligheter. Hytta har tre bygninger for overnatting. Hovedhuset er forbeholdt medlemskap i Larvik og Omegn Turistforening mens både Båthuset og Smia har DNT-lås, og tilbyr opptil 14 sengeplasser. Har eget rom hvor det er tillatt med hund. Vann fra brønn og propan med bluss.

Darrebu: Turisthytta som ligger bare 1,5 km fra parkeringsplassen på Skrim syd er et flott utgangspunkt for videre turer. Hytta har to soverom med til sammen 12 sengeplasser og er spesielt egnet for barnefamilier. Innlagt strøm.

Sørmyrseter: Hytte fra 2002 som ligger midt i et ypperlig skiterreng og er et velegnet utgangspunkt for turer opp til Styggemannen. Hytta har i alt 13 sengeplasser, inkludert et eget rom hvor det er tillatt med hund. Har ovn og en liten kjøkkenkrok, samt solcelleanlegg.

Sørmyrseter. Foto: Tom Atle Bordevik
Darrebu. Foto: Tom Atle Bordevik
Styggemannshytta gir panoramautsikt over fjellheimen. Foto: Tom Atle Bordevik

Styggemannshytta: På toppen ligger Styggemannshytta, hvor det er plass til tre små mennesker. Hytta er forbeholdt Tønsberg og Omegn Turistforening, og krever egen nøkkel.

Telting: Villcamping er tillatt for alle. Finn dit eget favorittsted!

Skrim Camping: Ved hovedparkeringen i sør ligger Skrim Camping. Mange campingvogner står her året rundt, men det er også mulig å bestille plass for mindre perioder.

Fabelaktig utsikt

Med sine 871 meter er Styggemannen områdets høyeste topp. En liten dagstur til toppen gir panoramautsikt over Skrimfjellene.

En liten skatt som venter på å bli oppdaget

Omholtfjell Fiskelag står for drift og vedlikehold av Skrimfjellas mange fiskevann. Hvert år blir vannene kalket og fisk satt ut. Her kan du fiske ørret som kan bli opp mot 500 gram og større- om du er ekstra heldig. Fiskekort kan kjøpes ved bommene som leder inn til området. På sine hjemmesider har Visit Skrim en oversikt og beskrivelse av de ulike fiskevannene i fjellområdet.

Et eldorado for sportsfiskere: Fiskemulighetene i Skrimfjellet er mange. Foto: Tom Atle Bordevik

Mange løyper å velge mellom

Skrimområdet kan by på mer enn 60 kilometer med regelmessig preparerte skiløyper. De fleste av turene kan nås fra parkeringsplassene Skrim syd og Skrim nord. Et eget vinterkart og beskrivelse av ulike løyperuter kan leses mer om på www.visitskrim.no.