Gullkorn fra åkeren

Den Sorte Havre fra Våler har satset på produksjon av havregryn fra urkornet svarthavre. Nå opplever den lille familiedriften en stadig økende interesse for produktene sine.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

På Tveter gård i Våler har det blitt dyrket havre i mange århundrer. Da en ny generasjonen overtok familiegården i 2014, valgte de å ta gårdsdriften tilbake til røttene.
– Jeg har ståltro på dette urkornet, sier bonde Johan Anstensrud, mens han rører rundt i en gryte med nettopp: havregrøt.

– Jeg har ståltro på dette urkornet. Foto: Ingeborg Øien Thorsland og Privat

Vi er på kjøkkenet på Tveter Gård. For besøkende til gården er det obligatorisk med grøtlunsj og smaksprøve. I dag er det svarthavre i steel cut versjon som står på menyen. en variant Den Sorte Havre var først ute med å lansere i Norge.
– Steel cut havregryn vil si at havrekornene er kuttet i knivtrommel istedenfor at de valses flate. Det bevarer havrens harde konsistens, noe som gir en helt annen struktur, kreming og tyggemotstand enn vanlig valset havre. Jeg foretrekker å bruke vann i grøten. Da kommer nemlig den gode havresmaken mer frem, forklarer Johan.
Perfekt jordsmonn i Østfold
Odelsgutten er over gjennomsnittet interessert i havre og kjenner sitt korn.
– Svarthavre er et fantastisk råstoff og er den fineste havren i verden. Østfold har et perfekt jordsmonn til dyrking av svarthavre. Og det er med havre som med vindruer; smaken varierer fra jorde til jorde. Ved å gå tilbake til ur-havren, er vi med på å differensiere de produktene som kommer ut, fortsetter han engasjert mens grøten putrer i gryta.

Svarthavren forsvant nesten for 150 år siden. Da begynte importen av hvithavre fra Tyskland fordi vanlig havre gir vesentlig mer avling på målet enn svarthavren. Svarthavrearten har overlevd i elitehestmiljøet hvor denne havrearten er blitt brukt til hester som skal yte det lille ekstra. Da Johan og kona Ingunn bestemte seg for å starte opp med svarthavre, oppsøkte de bønder som hadde holdt liv i frøsorten. Ekteparet valgte ut 4-5 ulike ­varianter og begynte å prøve seg frem med gode resultat. I fjor tredoblet de produksjonen på svarthavre. I år håper de å doble dette.

Odelsgutten er over gjennomsnittet interessert i havre og kjenner sitt korn. Foto: Ingeborg Øien Thorsland og Privat

Mange gode egenskaper

En metthetsfølelse som varer, fiber og naturlig senkning av kolesterol. Svarthavrens gode bieffekter er mange.

– Vi har fått en fantastisk mottagelse og får stadig takkebrev om at svarthavregrøt er så fantastisk. De siste årene har havrens helsegevinst vært i fokus, og vi nordmenn har fordoblet forbruket. Svarthavre har så mange muligheter og kan brukes som erstatning for både ris og byggkorn,
sier Johan.

Tveter gård bruker om lag 600 mål til dyrking av svarthavre. I tillegg har de fått med seg syv andre gårder i bygda, og om høsten leveres alt kornet til et eget kornmottak i Hobøl. Deretter går turen til en mølle i Bergen før kornet kommer tilbake til gården i sekker, hvor havren pakkes manuelt. Valg av emballasjen er viktig. Kornet fra Den Sorte Havre pakkes i lufttette glass eller poser for å bevare smak og kvalitet på en best mulig måte.

Vi drømmer om å åpne en gårdsbutikk og et slags visningssenter. Foto: Ingeborg Øien Thorsland og Privat

Drømmer om gårdsbutikk

Neste steg er å tilby flere kvalitets­produkter basert på svarthavren for eksempel en kaldgrøtvariant til ferskvare­diskene og eget havremel. Et bakeri i Drøbak ønsker å lage et eget sorthavrebrød. Det er også aktuelt med eksport av svarthavren.
Ingunn jobber nå 100 % med Den Sorte Havre og driver blant annet en nettbutikk som selger ulike svarthavre-produkter. Johan jobber i et programvareselskap, men målet er at begge skal jobbe fulltid i firmaet etter hvert.

– Vi drømmer om å åpne en gårdsbutikk og et slags visningssenter, hvor vi forteller om produktene våre, selger lokalmat både fra egen gård og fra andre flinke bønder og serverer grøt og havrevafler. Det er mange muligheter, vi er fortsatt i en tidlig fase, smiler Johan, mens han serverer en tallerken rykende varm grøt, toppet med valnøtter og en liten dæsj honning.