Høyt i sky

Hva gjør du i en Tretopphytte? Du legger fra seg alt annet og nyter utsikten og stillheten.

Tretopphytta er utstyrt med et godt utvalg brettspill. Tett på små og store skapninger. Misteltein er totalfredet men vokser i trærne utenfor flere av hyttene. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Eller stillhet er kanskje å dra det litt langt. Fuglekvitter i mange skalaer sørger for riktig stemning, bare avbrutt av støy fra båtmotorer i ny og ne.

Ungene har vært på oppdagelses­ferd og springer opp og ned tretrappa som slynger seg rundt hyttas høye grunnpilarer. En øyestikker flyr en runde over terrassen.

– Se, den ser ut som et helikopter, sier minstemann.
Både dyre-, fugle- og insektlivet er mangfoldig i tretoppene, og barna fotograferer ivrig.

Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Panorama over fjorden

Det er 29 grader i skyggen og en av vårens varmeste mai-netter så langt. Vi var litt bekymret for varmen, og tenkte at en hytte i en skog ikke er riktig sted å befinne seg i en slik hete. Men så lenge hytta ligger 10 meter over bakken og har terrasse i alle himmelretninger, er ikke varme noe stort problem. En mild bris over tretoppene sørger for akkurat riktig avkjøling. Fra terrassen har vi utsikt mot Drøbaksundet i nord og over til Jeløya og Moss lenger sør. Horten ligger bare noen kilometer lenger sør, men det føles langt unna likevel. Fuglekvitringen tar overhånd. Og roen senker seg.

Barna syntes at hytta lignet på et kråkeslott, eller noe fra et eventyr. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Tretoppdrømmen

Initiativtaker bak Tretopphytter Oslofjord er Trond Barth Andersen. For 10 år siden var han med på å sette opp de første tretopp­hyttene i Brumunddal. Da han flyttet til Vestfold, ønsket han å gjøre noe lignende der. Sammen med kona brukte han mange uker på å sykle rundt i området langs Oslofjorden. Ved Nordre Vegge utenfor Horten fant han det han var ute etter. Stillhet i en gammel urskog og nærhet til sjøen. Et par høydemeter opp, og utsikten over Oslofjorden er uovertruffen.

Grunneierne Jon og Aude Wegge var positive til ideen om å bygge tretopphytter på tomta og flere aksjonærer ble med på laget. 2,5 år etter at søkeprosessen startet, stod den første tretopphytta ferdig i oktober 2017. Den siste ble ferdigstilt i mai 2018. Til sammen fem hytter ligger nøye plassert i en slags vifteform, med nøye planlagt avstand for at de ikke skal forstyrre hverandre. På en tretopphytte skal du få være helt alene, om du ønsker det.

2. etg. tilbyr panoramautsikt over Oslofjorden. Middag i tretoppen. Det er mange små veier og stier gjennom skogen. Om våren er bakken dekket av hvitveis og liljekonvall før bær og sopp tar over om høsten. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Fuglenavn

Hver hytte har flere foringskasser og fugler og ekorn er faste gjester. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

– Alle hyttene har samme arealfordeling og er relativt like, men er ulikt plassert forklarer Georg Lützow-Holm, daglig leder for Tretopphytter Oslofjord.

Hyttene er tegnet ut i fra tanker og lærdom fra tretopphyttene i Brumunddal, og går over to plan. Det er bygd terrasse rundt hele hytta slik at man kan bevege seg rundt etter vind og sol. Interiøret er gjennomført i tre, laget av tresorter fra skogen rundt. Doble skyvedører i glass ut mot terrassen gir mye lys og flott panoramautsikt.
– Å ikke ha gardiner er et bevisst valg. Lyset er viktig, men det betyr at du våkner med sola. Derfor følger det med svarte soveblinders for de som ønsker det, smiler Lützow-Holm.

Tretopphyttene er vinterisolerte, vedfyrte og har bad og en kjøkkenkrok med komfyr og kjøle­skap. De har fått navn etter fugler som bygger reir eller oppholder seg i området. Du kan velge mellom Ørneredet, Våkeredet, Ugleredet, Haukeredet og Falkeredet.

Lützow-Holm forteller om et 65 % belegg så langt i år, og ser positivt på sommeren.
– Alle årstidene har sitt å by på. Om sommeren er det lyst døgnet rundt, høsten har fantastiske farger, mens vinteren ofte byr på en storslått stjernehimmel. Når båtene på fjorden og lysene fra Østfold lyser i kamp med stjernehimmelen er det magisk her oppe.