Kitspot Moss – en perle for kitere

Visste du at Moss kan skilte med fire av de fem beste kitestedene på østsiden av Oslofjorden? Den ene av dem finner du rett utenfor bystranda i Moss.

Du har garantert lagt merke til dem, de fargerike seilene som dukker opp like sikkert som sønnavinden, som svever over bølgene og krysser Mossesundet i rekordfart med en liten skikkelse på brett hengende på slep. Kiterne har kommet for å bli.

En SMS tikker inn på telefonen min: «Det er meldt god vind i ettermiddag. Hilsen Mina.» Endelig. Det er ikke ofte man ønsker seg vind, men når man skal ta bilder av kitere, gjør man plutselig det. Da er det vind fra sør som gjelder, og helst mye av den. Og i dag ser det ut til å endelig klaffe.

Noen timer senere befinner jeg meg på kitespot Framnes, en grønn gress-­slette like ved vannkanten på Framnes. Et titalls personer ikledd våtdrakter holder på med å pakke ut utstyr. Som eneste jenter er Mina Måleng (21) og venninnen Ida Undum (21) i gang med å brette ut skjermer og sortere tau.

– I dag er det bra forhold. Trygg pålandsvind og god plass til å få opp seilet, sier Mina, som tok et tidligere tog hjem fra jobb i dag for å rekke noen timer på fjorden.

– Vi har blitt veldig opptatt av å sjekke vær og vind­retninger. Når det blåser pålandsvind, sender vi hverandre melding og prøver å utnytte tiden. Vi prøver som regel å dra ut sammen og står til vi blir slitne. Det er tryggere, og attpåtil veldig hyggelig, smiler Ida.

Begge er relativt ferske kitere. Ida var på kurs i fjor sommer og har lært litt teknikk av kjæresten, mens Ida først prøvde kiting på folkehøyskole.

– Det er veldig vanskelig i starten, men kiting er litt som å lære seg å sykle; man må knekke koden. Det hjelper ikke å være sterk i armene om du ikke har kontroll på styring og seil, sier Ida.


Ved Kitespot Framnes er det sønnavind som gjelder. Her er Mina og Ida i fullt driv. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Sikkerhet først

– Framnes Kitespot er helt fantastisk. Det er også en skjult perle, så vi ønsker jo ikke altfor mye oppmerksomhet rundt den, smiler Knut Skille (47).

Han er så heldig å bo på Framnes og kan bare rusle ned til stranda med brettet og skjermen sin når været og formen tillater det. 

– Det som er så bra med Framnes, er at vi surfer på sønnavind. Om noe skulle skje, så driver vi ikke til havs, men innover mot land. Det eneste vi må huske, er å passe oss for Bastøferga og fritidsbåter.

Skille er sjøvant og har tidligere drevet med både seiling og vindsurfing. Kiting begynte han først med for rundt 5–6 år siden. Og ifølge han er det aldri for seint å begynne med kiting. 

– Jeg har en kompis som startet med kiting i en alder av 54 år. Og i Sverige møtte jeg nylig en aktiv kiter på 85 år.

Ifølge Knut Skille er sporten heller ikke så skummel som det kanskje kan se ut som.

– Regel nummer én er å ta sikkerhet på alvor. Å gå på kurs for å lære grunnleggende teknikker og sikkerhet er avgjørende. Når det er sagt, er lærings­kurven på kiting mye raskere enn på vindsurfing, selv om det kanskje ikke ser sånn ut. Det er en sport du kan avansere fort i.

Gå på kurs

Moss Kiteklubb ble først etablert i 2017 og teller i dag rundt 60 medlemmer. Etableringen av egen klubb har skapt et godt samhold i kitemiljøet, og klubben gjennomfører blant annet dugnader og setter opp årlige fellesturer. 

Mina og Ida ønsker å oppfordre flere unge, og særlig jenter, til å prøve kiting.

– Få med deg en venninne og ta et kurs, smiler de før de får kontroll over seilet i vinden og beveger seg ned mot vannkanten med brett og line. 

Snart er de ett av de mange seilene som flyr over bølgene ute på fjorden, mens Bastøferga rolig krysser sundet bak dem. 

Foto: Ingeborg Øien Thorsland