Te i fajanse, med royal eleganse

Afternoon te
Tekst: Inger Marie Spange Foto: Camilla bache-Mathiesen

Det var Dronning Maud som tok med seg den engelske tradisjonen til Norge i 1905. Nå, over hundre år senere, popper det opp tilbud om ettermiddagste på den ene og den andre siden av fjorden. Noen holder seg tro til tradisjonen, mens andre lager en egen vri. Uansett, Afternoon Tea kan være en perfekt ramme for et lite venninnetreff eller en familieopplevelse.

Det var visstnok hertuginnen av Bedford – en av Dronning Victorias hoffdamer – som la grunnlaget for begrepet Afternoon Tea. Siden overklassen spiste middag sent, fikk hertuginnen sendt opp et mellommåltid av brød med smør, kjeks og kaker til påkledningssrommet sitt, ledsaget av en kopp te. Etter hvert begynte hun å invitere venner til ettermiddagste. 

Skapte ny type kjole

Med tiden utviklet Afternoon Tea seg til å bli en elegant seremoni med mange retter servert med sølvtøy på fjong fajanse og kvinner fra sosieteten kledde seg opp og inviterte til teselskap. Dronning Victoria falt også for trenden og med henne ble selskapene større og mer formelle. Men teselskapene ble også etter hvert vanlig i middelklassen. Senere ble måltidet opphav til ‘tea gown’, en ny type kjole som var mindre formell og som ofte ble brukt uten korsett. Og hvorfor ikke unne seg litt historisk og royal sus og dus i hverdagen? Prøv ut en av de mange tilbudene med Afternoon Tea på denne og den andre siden av fjorden, da vel.

Funkisperlen Hotell Jeløy Radio 

Hotell Jeløy Radio en ekte funkisperle, idyllisk plassert på en odde i et landskapsvern­område like ved Oslofjorden, med to kilometer lang strandlinje nedenfor hotellet. Her ute får du en egen ro i sjelen og du finner fantastiske turmuligheter rett utenfor døren. 

Hotell Jeløy Radio var det første hotellet som startet med Afternoon Tea i Moss.

Jelly Radio

– Det er et konsept vi har drodlet lenge rundt. Jeg er utdannet butler i England og har alltid vært opptatt av den hyggen og de tradisjonene som Afternoon Tea byr på, forteller hotelldirektør Kirsti Albert.

Engelsk tradisjon i fornemme porselenskopper

– Her får du en eksklusiv og elegant opplevelse i fredelige og rolige omgivelser. Vi har samlet vintage serviser fra loppemarkeder og Fretex. Når vi serverer te i fine og fornemme porselenskopper, er det ikke bare gjenbruk – som er viktig å tenke på i dag – men det blir en helt egen stemning og atmosfære av det. Vi har dekorerte fat i tre etasjer der vi starter med cucumber sandwicher og finger sandwicher helt nederst. Så kommer hjemmebakte scones med clotted cream og marmelade. Helt på toppen har du søte fristelser og vi serverer selvfølgelig ekte champagne, lover Kirsti.

– Det er veldig populært. Hvem som kommer er veldig varierende, men det er venninner, kjærestepar som ønsker en tête-à-tête og vennegjenger som skal feire. 

Jeløy Radio har to Afternoon Tea serveringer hver lørdag. En kl. 13.00 og en kl. 15.00. Husk at du alltid må bestille bord og helst i god tid.

Kongelig dansk te på Hotell Sjømilitære samfunn 

Hotell Sjømilitære samfunn i Horten startet med Afternoon Tea i 2017. 

– En av våre ansatte kom med forslaget om å prøve ut dette konseptet, og det viste seg at det var en brilliant idé, sier vertinne Torill Krosvollen Thorsen.

Foto: Sjømilitære Samfunn

– Vi setter opp dette som egne arrangement og publiserer datoene på hjemmeside og Facebook. Vi har ikke flere Afternoon Tea-arrangementer før jul, men dette vil bli tatt opp igjen på nyåret og arrangert omtrent én gang i måneden, forteller Torill.

– Vi serverer te fra det eldste danske te-huset, A.C. Perch, som for øvrig også leverer te til det danske Kongehuset.

Også på Hotell Sjømilitære samfunn serveres ulike teer sammen med klassiske sandwicher. Husets scones får følge med lemon curd og hjemmelagde marmelader, i tillegg til søte små fristelser.

 – Mange unner seg et glass musserende i tillegg til god te. 

For de som ønsker noe annet enn te og musserende har Hotell Sjømilitære Samfunn et godt utvalg øl fra eget bryggeri.

Åtti påmeldte

– Sist vi arrangerte Afternoon tea var det over åtti påmeldte. Dette er helt klart et arrangement der det er smart å bestille bord på forhånd. Arrangementet er populært blant så mange. Par, venninner, flere generasjoner og vennepar kommer hit, kan hun fortelle. 

Hotell Sjømilitære samfunn er eneste tilbyder av Afternoon Tea i Horten, men andre tilbydere i Vestfold er Unike hoteller som har Grand Hotel Åsgårdstrand, Hotel Wassilioff i Stavern og  Hotel Kong Carl i Sandefjord, Hotel Klubben i Tønsberg, Engø Gård Hotel & Restaurant på Tjøme og Havmannen Restaurant I Larvik.

Herskapelig på Hotel Refsnes Gods

Afternoon Tea i mer fornemme og herskapelige omgivelser enn dette, skal du lete lenge etter. I 1767 bygde mossingen David Chrystie, som tilhørte Norges desidert rikeste familier på den tiden, Refsnes Gods. Slik at han og hans vakre kone Sophie Thaulow kunne ha et sted, et lysthus for festligheter og traktering av gjester, helt for seg selv.

Populært arrangement

Selv om Hotel Refsnes Gods startet med Afternoon Tea ganske nylig, har det rukket å bli en formidabel suksess. 

– Vi ansatte en konditor i august, som lanserte denne ideen. Et par tre uker etterpå var vi i gang, forteller hotelldirektør Kim Nyheim.

De har mulighet til å traktere 35 te-gjester hver lørdag. 

– Det blir helt fullt hver eneste gang, forteller Kim Nyheim.

Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Petit Four 

– Det spesielle hos oss er de herskaplige omgivelsene. Vi holder ­selskapet i restaurant Munch, en klassisk restaurant i duse farger ­prydet med åtte verk av Edvard Munch, forteller hotelldirektøren.
– Og alt er hjemme­lagd. Vi har klassiske fingersandwicher med røkelaks og eggekrem og med agurk og kremost. Vi har hjemmelagde scones med ­clotted cream, som er en smørkrem, og vi har forskjellige petite four. Som består av diverse konfekt og sjokoladekuler, konfektkake og sitronterte. Det varierer litt etter sesong, forklarer han. 

Årgangschampagne

Refses Gods er kjent for sin vinkjeller og byr på et rikt utvalg løsvekt te fra det kjente tehuset Twinings. 

– Vi har også et rikt utvalg i vinkjelleren med diverse champagne. Både vintage, altså årgangschampagne, og non vintage, lover han.

Gjestene er en fin blanding av venninner fra den eldre garde, yngre vennegjenger, barnefamilier og mange av dem som bor på Jeløya. Afternoon Tea på Hotell Refsnes Gods serveres hver lørdag fra kl. 13.00 til 16.00 for forhåndsbestilte gjester.

Nobel, med ny vri

På nyåpnede Café Nobel i det historiske og nyrestaurerte bankbygget, som er en av de flotteste byggene i sentrum av Moss, har de funnet sin egen vri på konseptet.

– I stedet for fingersandwicher har vi kanapeer i den første etasjen på stettefatet, forteller Mette Grobstock. – I neste etasje har vi selvfølgelig hjemmebakte scones som får følge av klassiske petite four i toppetasjen. Men vi serverer ikke dette på klassisk engelsk porselen, i stedet har vi trålet bruktbutikker etter mer fargerike kopper og fat. Alt dette får følge med et rikt utvalg av te fra Solberg & Hansen. Og ønsker du det, har vi både prosecco, crémant og champagne. Fordelen her, er at dette serverer vi alle dager til alle tider og du trenger heller ikke å forhåndsbestille, avslutter hun.

Foto: Ingeborg Øien Thorsland