Ramme Gård tar pusten fra deg

Du tror nesten ikke dine egne øyne: Bare en halv time med bil fra fergekaien i Moss finner du et konglomerat av flotte bygninger med gartnerier og et av landets mest eksklusive luksushoteller, en førsteklasses restaurant, en økologisk drevet bondegård full av norske truede husdyrraser, en hestestall med hestevogner fra hele verden, og et helt enestående og fantastisk hageanlegg. Pluss huset til Edvard Munch.

Tekst: Johan Bernhard Johnsen

– Petter Olsen er svært opptatt av kunst og hage, og ikke minst hagekunst, forteller Christina Storskogen.

Men la oss starte med begynnelsen: Petter Olsen fikk eiendommen Ramme Gård i 18 årsgave av sin Thomas Olsen i 1966.

– Petter Olsen er svært opptatt av kunst og hage, og ikke minst hagekunst, forteller Christina Storskogen. Hun er ansvarlig for salg og opplevelser på Ramme. – Så etter hvert begynte han å leke med tanken om å gjøre deler av eiendommen til en prydhage. Inspirasjon hentet han fra hagene han besøkte på sine mange reiser rundt omkring i verden: Fra Versailles, Italia, fjerne Østen og ikke minst England. 

I Havlystparken står opplevelsene i kø

Det er aldri lang avstand mellom tanke og handling hos Petter Olsen. Så på Ramme kan du i dag oppleve Havlystparken, som er et gedigent hageanlegg med et vell av vakre eksotiske planter og blomster, med bekker, springvann, og storslagne statuer og skulpturer. Her ligger opplevelsene bokstavelig talt på rekke og rad.

– Havlystparken er allerede godt kjent blant kunst- og hageinteresserte, og hagelag fra fjern og nær tar gjerne sine sommerutflukter hit, opplyser Christina. – Samtidig har Petter Olsen beholdt mye av den gamle hagen, med massevis av epletrær og andre frukttrær. 

Økologisk mat står sentralt på Ramme

I 1986 begynte Petter Olsen med økologisk gårdsdrift på Ramme.

– Han er svært opptatt av økologi og miljø, sier Christina. – Han startet med økologiske gulrøtter. Det er derfor vi har en logo med gulrot på hotellbygningen vår. Men nå har gården et stort utvalg av forskjellige typer økologiske grønnsaker. Både dette og mye annet finner du i gårdsbutikken vår.

– På gården har vi også telemarkskyr, spælsau, ullgris, smålensgjess og andre tradisjonelle, norske dyreraser, fortsetter hun. – Petter Olsen ønsker nemlig å holde oppe bestanden av disse utrydningstruede artene.

Denne økologiske filosofien har ført til at hele anlegget på Ramme er blitt debio gull-sertifisert. Det vil si at minst 90 prosent av ­råvarene som benyttes her er økologiske. 

«Eventyrlig virkelighet» og klyp-deg-i-armen-opplevelser

Like etter milleniumskiftet fant Petter Olsen ut at det kunne være hyggelig med en kafé, økologisk diversehandel og et lite galleri på Ramme. 

– Da fikk han oppført tårnbygget, som i dag er restaurant og kro, sier Christina. – Dette var starten på hva vi betegner som «eventyrlig virkelighet» her på Ramme. 

For siden har det virkelig ballet på seg. For eksempel at da de begynte å arrangere ­konserter der, syntes Petter Olsen det var naturlig å kunne tilby overnatting til konsertgjestene. Dermed bygget han et hotell.

– Opprinnelig plan var å bygge et lite gjestgiveri, smiler Christina. – Men så ble det i stedet disse to store bygningene Herberget og Brenneriet med sine 42 gjesterom.

Da avgjørelsen om å bygge hotellet først var tatt, sprengte de seg like godt 20 meter ned i bakken under. 

– Resepsjonen hvor vi nå sitter, ligger i 1. etasje, sier Christina. – Fra baksiden av hotellet kommer du inn i foajeen i 0. etasje. Der har vi en svær stall med flotte hestevogner helt fra 1500-tallet og frem til tiden de sluttet å bruke hest. For eksempel finner du vognen til den svenske adelsmannen Axel von Fersen der. Han er nok mest kjent som Marie Antoinettes elsker.

Under 0. etasje er det enda to etasjer, med konserthall, museum, lokaler for eventer og konferanser, og flere utstillingslokaler, blant annet bildegalleriet hvor mange av Edvard Munchs verker stilles ut.

Edvards Munchs hus nede ved stranden på Ramme, er nå ferdig restaurert og åpnet for publikum. Foto: Hedvig Kolboholen

Edvard Munchs bolig er åpnet for publikum

Denne verdensberømte kunstneren har nær tilknytning til Ramme, og like nede ved fjorden ligger den ene av hans to boliger som fremdeles eksisterer.

– Den andre boligen i Åsgårdstrand er nok mer kjent, innrømmer Christina. – Men huset her på Nedre Ramme kjøpte han i 1910, og eide det helt til sin død i 1944. På folkemunne ble eiendommen kalt for «Muncheramme», og her hadde han også flere atelier.

Petter Olsen kjøpte Muncheramme i 2010, og har nå sørget for å få det restaurert. 

– I den forbindelse ble det gjort arkeologiske utgravninger i huset. Der fant de en mengde gjenstander etter Munch; både maling og pensler, sier hun. – De har også funnet tilbake til fargene på veggene fra tiden Munch bodde der, og sørget for å male dem på nytt i disse fargene.

– Munch malte mange selvportretter, blant annet flere som het «Selvportrett mot gul bakgrunn». De ble malt i dette huset, og bakgrunnen på de bildene er i akkurat samme gulfarge som han hadde på noen av veggene der.

På Ramme malte Edvard Munch også kvinneskikkelsen «Alma mater», som er ett av bildene i Universitets aula i Oslo. Bakgrunnslandskapet der er Hurumlandet, slik dette fremstår nede fra stranden ved huset hans.

Det restaurerte huset til Munch ble åpnet for publikum 14. mai i år.

– Dette er jo egentlig en verdensbegivenhet, ­sier Christina. – Så når internasjonale kunstkjennere og prominente personer kommer til Oslo i forbindelse med åpningen av Nasjonalmuseet, vil de også ta turen ned hit. 

Mange av Petter Olsens samling av Edvard Munchs malerier er utstilt i bildegalleriet på Ramme Gård. Foto: Sollerman 

Magiske og eventyrlige opplevelser

Billetter for omvisning i «Muncheramme» og alle de andre fantastiske opplevelsene som finnes her, får du kjøpt flere steder her på Ramme. men vi anbefaler forhåndskjøp på www.ramme.no for å sikre deg plass. De opererer med tre ulike typer billetter: Den ene går til området med kafé og besøksgård, nummer to gir også tilgang til Havlystparken og sesongens utstilling i billedgalleriet, og den tredje er en egen Munchbillett som inkluderer to utstillinger. Den ene i huset til Edvard Munchs med historiefortelling og vandring i landskapet på Nedre Ramme, og den andre i Ramme billedgalleri. Alle billettene gir tilgang til besøksområde, lekeplass, kafé og restaurant, gårdsbutikk og selve gården.

– Vi holder åpent fra 14. mai frem til høstferien i oktober, opplyser Christina.
– Men for å skåne området vårt, er det satt ganske stramme rammer for hvor mange besøkende vi kan ha her samtidig. Derfor lønner det seg å bestille tid og omvisning på forhånd.

Mange drar til Ramme for å feire en ­begivenhet med nydelige, økologiske retter i restauranten. 

– Da overnatter de gjerne hos oss, og våkner i disse vakre omgivelsene med ren sjøluft og til koselige lyder fra dyrene på gården.

– Men vi har som sagt kjempegode kultur­tilbud for våre dagsbesøkende, også. Hos oss får du oppleve det koselige, det magiske, det eventyrlige – uten å måtte gå i kø, smiler Christina Storskogen.

Foto: Dreyer Hensley