– Det er lett å få kontakt gjennom dans

IOT_9261

Alain Sondey (25) fra Kongo har danset siden han var liten. Det har Abuu Wecos (26) fra Tanzania også. Tilfeldighetene gjorde det slik at de møttes på danselinjen til Follo Folkehøyskole. Og nå, 4 år senere, bor de i samme by.

Moss er en liten perle, med sjø og flott natur. Det er også en by med en lang dansehistorie, og vi ønsker å bidra til å skape enda mer danseglede. For hvorfor kan ikke folk fra Oslo komme hit for å danse, spør Alain entusiastisk.

Dans gir mestring
Moss is the place to be. Det er vakkert her, og byen har en stillhet som du ikke finner i Oslo. Og så er det mange flotte strender her, sier Abuu, som har et godt sammenligningsgrunnlag fra oppveksten på Tanzania og Zanzibar.

Abuu har danset og drevet med akrobatikk og dansekunst siden han var ni år gammel. I mange år var han med i et profesjonelt dansekompani i hjemlandet, som underholdt og underviste på barnehjem og skoler. Nå bor han i Moss og jobber blant annet som danseinstuktør.

Det er viktig for barn å få lov til å utrykke seg. Og da er dans og musikk et veldig fint redskap. Dans og bevegelse har alltid vært utrolig viktig i livet mitt, sier Abuu.

Alain er student, i tillegg til å undervise i dans på Kulturskolen.

Det er ekstra deilig å kunne komme hjem fra en lang studiedag, og danse. For dans er viktig, og godt for både psykisk og fysisk helse.

Jeg har sett barn som har alt av materielle goder, men som er triste, og sliter med å oppleve glede. Men når de danser så blomstrer de opp, og får mestringsfølelse, sier Alain.

- Kråkereirets beliggenhet ved togstasjonen er helt ideelt.
Foto: Ingeborg Øien Thorsland.

Et nytt dansens hus
Det er nettopp dansens mange gode egenskaper som Kråkereiret ungdomsklubb har fokus på. Etter hvert er det blitt en mer eller mindre fast gjeng på 12-20 barn og ungdommer som danser hver søndag.

Det er spesielt motiverende å ha instruktører som brenner for dans og ønsker å lære bort sin unike dansestil og dansekultur, og det sprer danseglede, sier husgruppeleder på Kråkereiret, Tom Paulsen.
For noen år siden fikk Kråkereiret et nytt styre som har jobbet mye for å friske opp både stedet og tilbudene, og for å rekruttere nye frivillige.

Foto: Ingeborg Øien Thorsland.

Kråkereiret trengte hjelp til å få til et nytt ungdomsmiljø, og vi har jobbet lenge med å få til en uavhengig og nøytral arena for dans her i Moss, sier Tone Rosenvinge Hjort-Johansen, også kjent som danse-Tone i dansemiljøet i Moss. Nå håper hun å få til flere felles arrangement for de mange ulike dansemiljøene i byen.

Å få med Abuu og Alain er en berikelse for miljøet. Ikke bare er det inspirerende og motiverende med mannlige dansere, men de er også veldig flinke med barn og har en egen evne til å møte mennesker på en positiv måte og spre glede. Og sist men ikke minst er de allsidige og fantastiske dansere.

Breakdance for barn
Abuu drømmer også om å starte et breakdance-tilbud i Moss. Breakdance kom til Norge på 1980-tallet, og var populært i Østfoldområdet på den tiden. Særlig i Nordre Bydel i Moss var breakdance et kjent fenomen. Når sommer-OL arrangeres i Paris i 2024 står Breakdance for første gang på det offisielle OL programmet. Breakdance krever både fysikk, balanse og styrke, og er en fantastisk idrett.

Jeg håper at jeg en gang kan gi et ordentlig breakdance tilbud til barn og ungdom her i Moss, sier Abuu.
Det håper vi også. Det vil i alle fall øke sjansen for å ha minst en eller flere mossinger blant utøverne i den norske OL- troppen i Paris.

- Jeg har sett barn som har alt av materielle goder, men som er triste, og sliter med å oppleve glede. Men når de danser så blomstrer de opp, og får mestrings-følelse.

Alain Sondey