En flytende, varm oase i vintermørket

Moss Kurbadstue

Moss er en badeby med flotte strender, stupetårn og badeanlegg. Siste tilskudd til byen er en flytende badstue som du kan bruke eller leie sammen med venner når du vil, hele året.

På Verket småbåthavn ligger det som med første øyekast ser ut som en flytende trehytte med stemningsfull belysning og dupper i vannet. Mørketiden har gjort sin inntreden og det har allerede begynt å skumre selv om det bare er tidlig ettermiddag. Vi har pakket med oss håndklær, badetøy og vannflaske og er klare for å ta badstue, eller å baste, som svenskene sier.

Jeg liker å tenke på det som en hytte midt i byen. Her kan du nyte varmen og lukten fra vedovn og få hele badstua for deg selv for noen timer, sier badstumester Andreas Reijers
Foto: Ingerborg Øien Thorsland

Badstumester Andreas Reijers tar oss godt imot og viser vei. Badstua er laget etter hans egne preferanser, basert på erfaringer han har gjort seg etter mange år som badstue-entusiast. Bygget er enkelt, men solid. Selve badstuerommet har benker i tre trinn og store vindu som sørger for panoramautsikt til vannet og byen. Midt i rommet troner en kraftig ovn som sørger for effektiv varme. Fasilitetene er enkle, men inneholder akkurat det som trengs. 

Selve stua er bygget her i Moss av lokalt trevirke. Og så fyrer vi selvsagt bare med ved fra Jeløya, sier han.

Bade hele året

Det var i februar i år at helårsbadstuen åpnet dørene for fullt. Andreas er innflytta Mossing fra Värmland i Sverige, et sted med sterke badstutradisjoner. Han forteller at den første tiden i Moss tilbragte han mye tid i svømmehallen, et av få steder i Moss med badstufasiliteter. Det var også der han etter hvert kom på ideen om å lage en flytende badstue.

Jeg savnet muligheten for en rask måte å kjøle seg ned på. Å rulle seg i snøen eller ha mulighet til en dukkert er veldig vanlig i Sverige og Finland. I Moss er det jo vann overalt, og derfor mange muligheter for en badstue, forklarer han.

Ta en avkjølende dukkert i sjøen
Ta en avkjølende dukkert i sjøen
Foto: Ingeborg Øien Thorsland

I våre naboland er badstukulturen godt etablert. Badstue er slett ikke ukjent for oss nordmenn heller, selv om det er først de siste årene at det å ta badstue virkelig har blitt populært. Og tilbudene har begynt å bli mange. Bare i Oslo er det flere flytende badstuer å velge mellom, og en kjapp titt på kartet til Norges Badstulaug viser røde prikker over hele landet.

- Både Sverige og Finland har ganske strenge regler og tradisjoner for badstue. Norge er mer i etableringsfasen, så her kan vi bryte alle regler og lage våre egne. En typisk norsk badstue handler om lokasjon, landskap og det å bruke naturen, forteller Reijers.

Badstue for helsa

Og nettopp lokasjon var viktig når Moss Kurbadstue skulle etableres. I dag ligger flåten fint plassert ved småbåthavna på Verket, med utsikt mot Son, Jeløya og Mossesundet. Når Verket etter hvert blir ferdig utviklet og togsporene flyttes, skal den flytes noen hundre meter nærmere bykjernen. 

Andreas Reijers driver i dag Moss Kurbadstue alene. Han håper at flere og flere Mossinger vil få øynene opp for og benytte seg at dette unike tilbudet. For ikke bare er det en varm opplevelse- det er også sosialt og helsefrembringende. 

- Jeg liker å kalle det å baste for en moderat treningsøkt. Alle som setter seg inn i en badstue vil oppleve økt blodsirkulasjon. Hjertefrekvensen øker og endorfiner sprer seg rundt i kroppen og hjelper deg å slappe av, sier Andreas og legger på et par solide vedkubber i den vedfyrte peisen.

Foto: Moss Kurbadstue

- Han heller vann og duftessens over steinene. Det brer seg straks damp og en deilig aroma i rommet som har plass til rundt 8 voksne mennesker. Temperaturen stiger, og behovet for en avkjøling melder seg raskt. Og vips, så er vi uti vannet. Noen hopper fra brygga mens det holder å dyppe stortåa for andre, før vi finner veien inn til den deilige varmen igjen.

Drop-in fellesbadstue: Husk å reservere til badstumester på forhånd. 
Leie hele badstua: Opptil 8 personer for to eller tre timer.

Les mer: mosskurbadstue.no