– At så mye strøm kan produseres på taket vårt, er nesten ikke til å tro

– Vi har bare positive ting å si om Kinli, og vi har ikke angret en dag på at vi fikk montert et solcelleanlegg, sier Heidi og Tor Egil Kristiansen.

Allerede for mange år siden vurderte Heidi og Tor Egil Kristiansen å montere solceller på huset sitt i Engelsviken i Fredrikstad kommune. Men siden strømprisene var lave den gang, slo de det fra seg. Så steg prisen på strøm enormt, og da bestemte de seg for å la Kinli as installere et effektivt solcelleanlegg hos seg. Det har de aldri angret på.

 

– I den siste tiden har jo strømprisene steget kraftig, og i juli i fjor fikk vi en strømregning på over 6000 kroner, sier Heidi. – Det er mye penger, og vi er begge i ferd med å bli pensjonister. Så vi bestemte oss for å sendte forespørsler til noen solcelleleverandører, blant annet solceller.no. Samme kveld ringte Ole Fredrik Bergmann derfra og lovet å sende oss et tilbud. Det kom samme kveld. 

Dette var da ikke så dyrt?

– Vi så på tilbudet, og mente at dette var da ikke så dyrt, smiler Heidi. – Det inneholdt omtrent de samme prisene som vi hadde fått for ti år siden. Og siden vi ikke hørte noe fra de andre som vi hadde forespurt, sa vi ja.

Hit kom verdens hyggeligste mennesker …

Montering av det nye solcelleanlegget til Heidi og Tor Egil skulle skje i september.

– Men allerede i august fikk vi en telefon fra Kinli: «Kan vi komme til mandag?», spurte de. «Ja, bare kom», sa vi. Og de kom. Det var verdens hyggeligste mennesker. Spesielt Marius Lindmo. Makan til fyr har ikke jeg vært borti, sier Heidi.

– Marius er en superkoselig og svært dyktig montør, smiler Tobias Kindem. Han er daglig leder i Kinli as, som holder til i Ski. I de siste syv årene har deres erfarne og dyktige montører levert nøkkelferdige solcelleanlegg til alle type bygg og tak, over store deler av Østlandsområdet.

568A8504

Til tross for sterkt snøfall natten før, klarte solcelleanlegget til Heidi og Tor Egil Kristiansen å produsere hele 1,3 kWh i løpet av den formiddagen vi besøkte dem 

… som gjorde en flott jobb

– Kinli-guttene gjorde en kjempegod jobb, understreker Heidi.  – Marius var veldig opptatt av at anlegget skulle se pent ut. At alt var rettvinklet og lå riktig på taket, og at det ble ordentlig sammenkoblet. Han var veldig pirkete og nøye på at kvaliteten på arbeidet skulle være bra.

– Ja, de nekta faktisk å bruke de første stagene som kom, opplyser Tor Egil. – For de mente at stagene ikke var solide nok til å kunne gå på dem, og det må du dersom du skal bytte ut et av panelene om noen år. Som Marius sa: «Jeg vil ikke montere noe jeg ikke kan gå god for sjøl». Det syntes jo jeg er positivt. Så Kinli har jeg full tro på. 

– Vi vil heller bruke lang tid, sørge for at det blir pent, at kvaliteten blir høy, og at kundene blir fornøyd, enn at vi skal være billige og for raske, forklarer Tobias. – Vi ønsker ikke å få en telefon om to år hvor kunden forteller at nå har solcellene hans ramlet ned på bakken.

– Det var ikke noe problem å åpne huset sitt for dem, sier Heidi.  – Og så var de ryddige. De ryddet opp alt. Ingenting lå igjen etter dem. 

Aldri noe styr

Tobias kom og gjorde den elektriske innstallasjonen. Heidis og Tor Egils solcelleanlegg med 32 paneler fordelt på to av takene deres, stod stod ferdig og klar til bruk 31. august. 

– Følte dere at det var mye styr i forbindelse med denne monteringen?

– Nei, kommer det kontant fra dem begge. – Kinli-guttene ordnet alt, de. Vi kunne like gjerne vært bortreist. 

Produserer mye mer strøm enn det vi forventet

– Har dere fulgt med på hvor mye av strømforbruket som solcelleanlegget deres tar seg av nå?

– Det er så mye strøm som produseres der oppe på taket, at det er nesten ikke til å tro, sier Heidi begeistret. Hun viser frem en app på tablet'en sin som viser strømproduksjonen fra solcellene deres. – Det er helt ekstremt. Selv nå i februar, mens sola fortsatt står lavt, er toppregistreringen vår på hele 46 kWh. Er det ikke flott? Og til tross for snøfallet vi fikk i natt, har anlegget i dag kunnet produsere 1,3 kWh. 

– Ut ifra hvor anlegget ligger, med himmelretningen og takvinkel, så er dette fine verdier, kommenterer Tobias.

– Nå er vi blitt mye mer bevisst på strømforbruket. Jeg er nesten blitt en nerd, ler hun i det hun tar frem en annen app som viser mengden strøm de nå får levert fra nettselskapet. – Det er så gøy å kunne følge med. Her kan du se når vi ikke behøver å kjøpe strøm i det hele tatt. I går gikk solcelleanlegget på fullt noen timer, og da kunne jeg bake, vaske tøy og bruke massevis av strøm uten å bruke en eneste kWh fra elverket. Og i kalde desember var strømregningen vår på 2.800 kroner, altså under halvparten av det vi måtte betale i juli i fjor.

– Det er vanskelig å sette noen konkret verdi på hvor mye strøm et solcelleanlegg kan produsere, sier Tobias. – Avgjørende for det er blant annet vinkelen på taket, himmelretningen, og hvor mye snø som legger seg. Hos Heidi og Tor Egil gir de 32 solcellepanelene 12,96 kW til sammen. I løpet av et år vil anlegget deres da produsere rundt 10 - 12 000 kWh, avhengig av hvor snørik vinteren er.

Pluss eller null i strømutgifter i sommerhalvåret

– Vi leverer nå også strøm tilbake til everket, sier Heidi. – Vi er blitt en «plusskunde». Tobias hjalp oss med papirene som skulle sendes inn til strømleverandøren vår, Elvia. Der ble dette raskt godkjent, så nå returnerer vi strømmen som vi produserer og ikke bruker selv. Dette kommer da til fratrekk på strømregningen vår. Det blir virkelig spennende å se hvordan det regnestykket blir utover våren og sommeren når vi får full effekt av anlegget vårt.

– Med det anlegget de har installert, vil jeg tro at Heidi og Tor Egil vil ha pluss eller null på strømregningen fra april til oktober, antyder Tobias. – Gjennomsnittlig regner vi med at et solcelleanlegg vil dekke mellom 60 og 70 prosent av det årlige strømforbruket i en bolig.

568A8582

– Gjennomsnittlig vil et solcelleanlegg dekke mellom 60 og 70 prosent av det årlige strømforbruket i en bolig, forteller Tobias Kindem i Kinli as

– Solcelleanlegg var ingen lønnsom investering på kort sikt den gang strømmen var billig, sier Tor Egil. – Men i dag er det annerledes. Vårt anlegg kom på 243.000 kroner, og av det fikk vi tilbake 31.000 kroner fra Enova. Det gikk veldig kjapt. Vi sendte søknaden til dem, og fire dager etterpå hadde vi pengene på konto. Fantastisk. 

Vi har ikke angret en eneste dag

– Vi har bare positive ting å si om Kinli, oppsummerer Heidi. – Vi anbefaler dem varmt til alle i vennekretsen vår, og vi har ikke angret en dag på at vi fikk montert solcelleanlegget vårt. I tillegg gavner vi jo miljøet og det grønne skiftet på denne måten.

– Ja, og det er jo snakk om at det i 2030 kommer et karbonregnskap, og da har de med solcelleanlegg en stor fordel sammenlignet med dem uten, fastslår Tobias Kindem.

  •  Nortekk-gruppen er en av landets eldste og største taktekkerbedrifter, og har over 40 års erfaring
  • 2022 skilte de ut sin satsning på leveranse av solcelleanlegg til Kinli AS i Ski.
  • Kinli har over 7 års erfaring med salg og montasje av solcelleanlegg i Østlandsområdet, og leverer komplette solcelleanlegg til alle type bygg og tak.