-Jeg vil spre lys og glede

Elsy lager unike lysekroner

I historiske omgivelser på Karljohansvern skaper Elsy Gjengår Berg vakre lamper og lysekroner av resirkulerte materialer.

Tekst og foto: Vegar Johansen

– Ikke alt som glitrer er gull, men det kan likevel ha stor affeksjonsverdi, forteller Else Gjengår Berg.

Siden våren 2021 har hun drevet Galleri ReGlow på Garasjetorget i Horten. Her trives hun i det kre- ative miljøet som har vokst frem på den gamle marinebasen. Blant naboene finner vi blant annet små verksteder, gallerier, butikker, kaféer og museer.

Foto Vegar Johansen Reglow 3

I galleriet har Elsy eget verksted

Historien om ReGlow startet imidlertid 12 år tidligere i Drammen. Det var dit Elsy og familien flyttet i 2007 da de ville ha et avbrekk fra det ustabile været i hjem-byen Trondheim. Fra å jobbe mest med pensel og lerret begynte Elsy etterhvert å eksprimentere med å kombinere forskjellige materialer.

Tanken om å lage lysekroner av resir- kulerte materialer så bokstavlig talt lyset her. Prosjektet fikk navnet ReGlow. Re for redesign og Glow for glød og lys.

Unik affeksjonsverdi

Lampene og lysekronene Elsy Gjengår Berg lager er unike, hånd- lagede og eksklusive. De er alle laget av resirkulerte materialer av forskjellige slag. Mulighetene er nærmest uendelige. Elsy forklarer at noen kunder også henter fram personlige eiendeler som de ønsker skal integreres. På denne måten får det ferdige produktet en helt unik affeksjonsverdi. Inspirasjonen har hun hentet fra reiser rundt om i verden og på nettet. Så vidt hun vet er hun alene om dette konseptutrykket i Norge.

I bunnen ligger et varmt miljøengasjement.

– Det er noe galt når samfunnet er basert på overforbruk. Jeg vil bruke overfloden som en ressurs og skape næring av den, forteller Elsy ivrig.

Foto VegarJohansen Reglow 1

Elsy Gjengår Berg åpnet dørene til Galleri Reglow i Horten våren 2021

Ved siden av galleriet på Garasjetorget selger Elsy også produktene sine via andre gallerier, egen nettbutikk og utstillinger. Kundene er både private, bedrifter og institusjoner.

– Jeg har blant annet levert flere lysekroner til Rømskog Spa
& Resort og Restaurant Rest i Oslo. Her ble jeg kontaktet av interiørkonsulenter som hadde hørt om hva jeg driver med. Slike prosjekter synes jeg er veldig spennende og noe jeg gjerne vil gjøre mer av, forteller Elsy.

Foto Vegar Johansen Reglow 4

Galleri ReGlow holder til i trivelige lokaler på Garasjetorget på Karljohansvern.

Trivelig og meditativt

Hver vår og høst arrangerer Elsy kurset ‘Gjenbruk i lyset’. Her får deltakerne mulighet til å lage sin egen dråpe-pendel basert på gjenbruksmaterialer og sin egen fantasi. Interessen for kursene er stor.

– Å jobbe kreativt på denne måten er både trivelig og meditativt, Jeg ønsker å gi både kursdeltakere og besøkende til galleriet mitt en opplevelse og samtidig inspirere til mer gjenbruk.

Stolt

Hva tenker du om veien videre?

– Jeg er veldig stolt av ReGlow og ønsker å holde
på dette konseptet. Samtidig vil jeg jo fornye meg. Akkurat nå ønsker jeg å jobbe med et litt mer minima- listisk utrykk, forteller Elsy.

Hun kan avsløre at hun for tiden jobber med en utstilling som skal få navnet ‘Stille Vann’.

Hun skryter av samarbeidet med Forsvarsbygg og opplever at Horten kommune satser på området på Karljohansvern.

– Det er mye spennende som skjer fremover så her er det bare å følge med og ta turen innom, avslutter Elsy Gjengår Berg.

Colinda 1
7-armet drops

Bilder av lysekronene 7 armet drop (t.v.) og Colinda (t.h.)
Lysekronene er håndlagede, unike og ekslusive. Foto: Elsy Gjengår Berg.

Ønsker du mer informasjon om Elsy og Galleri ReGlow kan du besøke nettsiden: www.reglow.no.