Halvannet år med storstilt Beethoven-feiring

Etter å ha innledet det helårige Beethoven-jubileet med åpningen i Tomaskirken i Andebu i januar og gjennomført «Den Heroiske Konsert» med Vestfold symfoniorkester i februar, ble det koronabråstopp for Dag Nilssen og Kulturelt Initiativ i Sandefjord. Men fra 5. juli gjenåpner markeringen av mesterkomponisten med 14 dager på vakre Midtåsen – for så å fortsette i ytterligere ett år.

For Dag Nilssen, dirigent og kunstnerisk leder av Kulturelt Initiativ, førte omveltningen til at man måtte tenke nytt. I over tre år hadde han planlagt «TO BEethoven – or not TO BEethoven», markeringen av 250-årsjubileet for Ludwig van Beethoven i Sandefjord. Og satsingen ble tidlig omfavnet av Beethoven-miljøene i Bonn og Wien. Men selv om ni konserter måtte tas av plakaten fra 15. mars, blir ingenting avlyst. Nå fortsetter Beethoven-jubileet helt fram til sommeren 2021.

Midtåsen

Nystarten på jubileet finner sted på Midtåsen 5. juli. Da framføres «Måneskinnssonaten» under åpen himmel, med fullmånen som lyskilde. Dette er innledningen til Midtåsen Kulturfestival, sommerens storstilte Beethoven-feiring i Sandefjord. Grieg Trio måtte utsette sin konsert i april, men 7. og 9. juli er de tilbake med to konserter i Hjertnes kulturhus. På grunn av smitterestriksjonene har man nemlig vært nødt til å flytte enkelte konserter fra den vakre Arnebergstuen i den tidligere Anders Jahre-boligen på Midtåsen.

De naturlige utescenene på Midtåsen byr på utallige muligheter. Her fra en Prøysen-oppsetning under Midtåsen barnefestival i 2018.

– Vi henter inn et hammerklaver – som var Beethovens eget instrument – og festivalen byr på flere soloverk for dette. Grieg Trio framfører klavertrioen Opus 1 og Erkehertugen, mens kvartetten Opus 13 framfører strykekvartetter av Haydn og Mendelssohn i tillegg til Beethoven. Det blir ellers cafékonserter, operetteaften og konsert med musikk fra wienersk gullalder i Arnebergstuen og Silence Concert (meditative Beethoven) i Knut Steens skulpturpaviljong på Midtåsen. Klassiske konserter i 14 dager. Mange profesjonelle musikere deltar, men vi presenterer også våre egne, unge talenter, forteller Dag Nilssen.

Aukrust-samarbeid

Ludwig van Beethoven (1770–1827) er en av musikkhistoriens aller største komponister, her malt av Joseph Karl Stieler i 1820. I Sandefjord markeres nå 250-års­jubileet helt fram til sommeren 2021.

Kulturelt Initiativ har gjort det til en tradisjon å arrangere en parallell barnefestival disse to ukene i juli. I år skjer det med Brødrene Grimms eventyr, «Hans og Grete», med Engelbert Humperdincks musikk på naturscenene i Midtåsen-skogen.

– Hovedsatsingen blir imidlertid samarbeidet mellom Aukrust-stiftelsen og Kulturelt Initiativ. Samtidig som vi marker 250

årsjubileet for Ludwig van Beethoven, er det 100-årsfeiring av Kjell Aukrust. «Hold Norge Rent!» fylte nettopp 50 år, og hva er da mer naturlig enn å skape barneforestillingen «Ludvig og Ludwig – to naturelskere». Her deltar unge skuespillere, dansere, musikere og sangere. Sammen med et knippe profesjonelle, sier Dag Nilssen.

Bursdagsfeiring

Meningen var å toppe festivalen med «Ode til gleden» – Beethovens 9. symfoni – på selve 250-årsdagen den 16. desember. Med nødvendige endringer blir dette nå omdreiningspunktet i feiringen. I Hjertnes medvirker Vestfold symfoniorkester og 250 korsangere fra fire videregående skoler i regionen.

– For mens høstprogrammet for 2020 blir stående, blir programmet for 2021 det vi måtte utsette da koronaviruset rammet. Det unike prosjektet B32 – der Tor Espen Aspaas framfører Beethovens samtlige 32 klaversonater i Den Grønne Sal på Scandic Park Hotel i Sandefjord i løpet av fire dager – vil finne sted i pinsehelga. Vårsonaten med Håvard Gimse og Guro K. Hagen framføres i Stokke kirke noen uker tidligere. Avslutningen blir nå på Verdens miljøverndag den 5. juni 2021 – hvor fokuset på miljøvern og Beethoven blir enda sterkere etter det vi nå opplever gjennom pandemien, sier Dag Nilssen.

BTHVN2020

Som partner i BTHVN2020 og Member of Beethoven Pastoral Project har Dag Nilssen og Kulturelt Initiativ løpende kontakt med ledelsen i Bonn. Også i Tyskland søker man de beste løsningene for å gjennomføre den globale satsingen.
– Samarbeidet som de har lagt opp til sammen med De forente nasjoner, med Pastorale-prosjektet på Verdens miljøverndag, vil ikke kunne bli det vi alle håpet på nå i år – de synes derfor at tanken om å utsette denne store anledningen til 2021 er svært god. Dette blir da avslutningen på hele Beethoven-satsingen, sier Dag Nilssen. I tillegg til framføringen av Pastorale-symfonien arrangerer Kulturelt Initiativ Miljøvandringen B 3 K – Klima, Kultur, Kreativitet – for den yngre generasjon.
Malte Boecker, direktør ved Beethoven-Haus i Bonn, kom selv for å overvære åpningen av «TO BEethoven – or not TO BEethoven» i januar. Han er imponert over mengden og bredden av konserter. Etter en lang prosess og dialog er Kulturelt Initiativ i Sandefjord tatt inn i det internasjonale programmet til Beethoven-Haus, sammen med byer som New York og Shanghai.

Halvannet år

Landets mest omfattende markering av Ludwig van Beethovens 250-årsjubileum finner i år altså sted i Sandefjord. Etter åpningen i verdens eneste sansekirke i Andebu 29. januar i år blir det siste arrangementet med Pastorale-prosjektet lagt til 5. juni 2021 – halv­annet år senere.
– Ludwig van Beethoven er et av musikkhistoriens aller største genier. Fra Beethoven-Haus – huset der han ble født – ledes nå den store internasjonale festivalen BTHVN2020. Vi presenterte den helårige festivalplanen for ledelsen i Bonn allerede i 2017. Initiativet ble tatt særdeles vel imot, og KI ble utnevnt som én av BTHVN2020s internasjonale partnere. «TO BEethoven – or not TO BEethoven» blir den største internasjonalt forankrede festivalen i Norge. Vi vil fortsatt følge rådene og restriksjonene fra helsemyndighetene, men kan gjennomføre i tråd med retningslinjene, sier Dag Nilssen.