Superkraft i de rette hender

Galleri F15: Foto: Eivind Lauritzen
Galleri F15: Foto: Eivind Lauritzen

For aller første gang har Galleri F 15 bestemt seg for å dykke ned i bare én type kunst i sin årlige utstilling Tendenser. I år er det tekstilkunsten som står for tur.

«I de rette hender» er navnet på Galleri F 15s 46. utgave av utstillingen Tendenser. Denne gangen skal de vise fram nyskapende verk av 15 tekstilkunstnere fra Finland, Norge og Sverige.

Tendenser er en utstillingsserie for nordisk kunsthåndverk som har blitt vist på Galleri F 15 siden 1971. 

 

Sjanger med økende popularitet

– Tekstilkunsten har virkelig fått seg et oppsving de siste årene. Den har høstet stor anerkjennelse og blitt inkludert i store og prestisjetunge utstillinger i både Norge og internasjonalt de siste 10-15 årene. Gjennom denne utstillingen får vi sjansen til å vise fram hva de unge talentene fra Finland, Norge og Sverige har å by på, men også allerede etablerte kunstnere i feltet, forteller kuratorene Maria C. Havstam og Anne Klontz. 

Inspirasjonen til utstillingen kommer fra praksisen til den norske tekstilkunstneren Brit Fuglevaag (f. 1939) som har utfordret grensene i tekstilkunsten gjennom hele sin lange karriere. Den snart 85-årige kunstneren jobber fortsatt og lager ca en vev i måneden. Hun sier om sitt kunstnerskap at hun arbeider og tenker med hendene. I Tendenser-utstillingen får vi se flere helt nye verk av Fuglevaag. 

Fra Varangerfjorden XXVII av Brit Fuglevaag
Fra Varangerfjorden XXVII av Brit Fuglevaag

Historie, politikk og følelser

Galleri F 15 skal med denne utstillingen grave seg ned i det som gjør kunsthåndverket så spesielt – hvordan vi jobber med hendene og uttrykker oss gjennom tekstil. 

– Årets utstilling fokuserer utelukkende på tekstilenes verden – wnkunstnerisk genre som har vært en del av livene våre tvers gjennom historien og kulturer. Kunstnerne som Galleri F 15 skal vise fram bruker også tekstiler til å uttrykke noe om alt fra miljø og politikk til teknologi – og selvfølgelig, de store følelsene, det åndelige og det personlige, og ikke minst tradisjoner og det som binder oss sammen, forteller de.

– Å arbeide med hendene er en måte å tenke på og tilpasse seg i verden rundt oss. I denne utstillingen utforskes håndens arbeid med et spesifikt fokus på tekstilbasert kunst, som i dag er en respektert og belyst kunstnerisk uttrykksform. Tekstile materialer og teknikker står i en lang historisk tradisjon og representerer et universelt språk som forener generasjoner og kulturer.

Navnet «I de rette hender» har Galleri F 15 lånt fra kunsthistorikeren Nicholas Norton. Han mener at kunsthåndverk i de rette hendene kan være superkraftig for å dele ulike syn på verden. Og det er akkurat det Galleri F 15 prøver å vise med Tendenser i år.