Aktiv frue ved havet

Kun 30 minutter fra Tønsberg og 2 timer fra Oslo, finner du Aktiv Fritid, en unik klatrepark for små og store. I år er det 20 år siden Berit Norheim fulgte drømmen og startet klatrepark i strandsonen på Tjøme.

– Det begynte som en vill idé. Det var en venninne som tipset meg om hvor jeg kunne søke om et stipend til å starte opp. Så da gjorde jeg det, og fikk napp, smiler Berit Norheim.

Berit hadde arvet en stor naturtomt etter bestefaren sin, men hun hadde ingen planer for det 14 mål store arealet, før ideen om en klatrepark dukket opp.
– Jeg solgte meg inn så godt jeg kunne, og fikk en liten sum i etableringsstøtte til nødvendig turutstyr. Etter hvert ble det bygging av gamma her nede i dalen, sier Berit, og peker mot Base Camp, et lite mørkt tømmerhus som nesten går i ett med terrenget i den frodige dalen.

Naturfint: Nytt i år er denne høythengende huska, og en hengekøyepark, perfekt for Via Ferrata-gjester som gjerne foretrekker å klatre tidlig på dagen, eller barnefamilier som vil ha en annerledes opplevelse utendørs. Foto: Ingeborg Øien Thorland og Berit Norheim

En hjemmelaget klatrepark

Fjellformasjonene på Tjøme er spesielle, med fjell som går fra nord til sør. Den lille glova dalen til Berit er omkranset av fjell. Klatreparken består av ulike klatreinstallasjoner som er festet i fjellveggene eller i line over dalen. En dartbane, buldrevegg og husker i trærne er også tilpasset naturtomten. Det fleste av klatrelinene har Berit bygget selv. Et hardt, men kreativt arbeid, kaller hun det. For da Berit startet opp for tjue år siden fantes det ikke så mange håndbøker i «hvordan lage zipliner» eller «hvordan bygge klatrepark».
– Det mest utfordrende er å finne høyde, og beregne hastighet og maksvekt på hver aktivitet. I tillegg til mer tradisjonelle klatreaktiviteter har vi også laget våre egne versjoner, som har fått navn som «ball i fart» og «plugg i boks». Det er veldig populært, og jeg kan forsikre om at det også er veldig trygt, smiler hun.

Klatreparken på Tjøme kan også skilte med å ha Norges høyeste, svarte klatreløype; nemlig Barskingen. Og den finnes i flere ulike varianter og vanskelighetsgrader, med både en mellombarsk og en småbarsk versjon til ulike aldre og størrelser.

Sikkerhet: Alle klatrere blir utstyr med hjelm og nødvendig klatreutstyr. Foto: Ingeborg Øien Thorland og Berit Norheim

Klatring á la Tjøme

Aktiv Fritid var også tidlig ute med sin versjon av Via Ferrata, som er italiensk for jernvei, og har sitt navn fra vaiere som ble boltet i fjellene i Dolomittene under

  1. verdenskrig. Det var forholdsvis enkle installasjoner som ble tatt i bruk av fjellklatrere på 60 og 70-tallet.
    – Det finnes ulike Via Ferrata ruter, og flere i Norge. Vi kan skryte av at vår løype er ganske klatrete, og tilbyr flott utsikt over fjorden og Færder Nasjonalpark. Vi er også den eneste aktøren i Norge som kan tilby hele seks luftige rappelleringer, sier Berit.

Klatreruta har stor variasjon og ulike vanskelighetsgrader som man velger underveis, og alle klatrere blir utstyrt med hjelm og nødvendig klatreutstyr. Vaierne er både til hjelp og til sikkerhet.
– Det er viktig å få folk til å tørre å gjøre mer enn de i utgangspunktet trodde de skulle klare. Mange blir nok skremt av høyden og tenker at det der klarer jeg aldri. Men de aller fleste klarer det, forsikrer hun.

Direktør og guide

Gleden over nybakte skillingsboller: Ingeting som blir servert hos oss er tilfeldig. Foto: Ingeborg Øien Thorland og Berit Norheim

Arbeidsglede er et viktig stikkord hos Berit. At hun fortsatt holder koken i et marked som blir stadig tøffere, er først og fremt fordi hun stortrives med jobben sin. Selv om hun synes det kan bli vel mye papirarbeid innimellom.
I en bransje som stort sett består av menn, og hvor stadig større kjeder tar over, driver Berit stort sett alene.
Hun har kun én fast ansatt, som har vært med siden oppstarten, og hyrer inn ekstra hjelp og klatreinstruktører etter sesong og behov. Selv er hun med på de fleste prosesser. Hun er administrerende direktør samtidig som hun guider, serverer, har økonomiansvar og bestemmer når større avgjørelser må tas. Ingen dager er like.
– Som liten og uavhengig klatrepark er det viktig å ha et klart konsept. Vi er små, men har et variert tilbud, og tilbyr det lille ekstra. Mens andre parker kanskje sluser gjennom hundrevis av besøkende i løpet av en dag, har vi små grupper og bemannede aktiviteter. Vårt hovedfokus er å se gjestene våre. Vi forbereder oss alltid godt, slik at opp­levelsen skal bli best mulig for alle. Å klare å få med de mest skeptiske, er et slags motto for oss, smiler direktøren.

Samling runndt leirbålet på Basecamp. Foto: Ingeborg Øien Thorland og Berit Norheim

Gode historier og sjarmerende opplevelser

Aktiv Fritid har miljøsertifikatet Norsk Økoturisme, og har de siste fire årene hatt fokus på bærekraftig drift. Det betyr servering av økologisk mat og drikke fra lokale produsenter og forhandlere. Bruk av engangsbestikk er utenkelig. Opplevelser, autentisk og ekte er viktige stikkord.
– Jeg er veldig opptatt av historiefortelling, at alt har et formål og en mening, og er gjennomtenkt. Du kan gjøre nesten hva du vil, så lenge du har en god historie. Mine gjester skal få vite hva de får servert, og hvorfor. Ingenting som blir servert hos oss er tilfeldig, understreker hun.

Base Camp Aktiv Fritid har verken innlagt vann eller strøm. Vei helt frem til dalen fikk de først for fire år siden. Før det ble alt av varer og ved fraktet inn på trillebår.
– Her er det ingen lettvinte løsninger, bare ekte vare.
Og vi savner hverken vann eller strøm, det er mye mer sjarm uten.