Spis i Vestfold

Fylket på vestsiden av Oslofjorden byr på lokale råvarer av ypperste kvalitet. Det har de lokale restaurantene og spisestedene blitt flinke til å utnytte, tilberede og utvikle. Ulike tradisjoner og etniske røtter gjør at du kan nyte ulike smaker av verden på et lite område.

Ekteparet Remi Hallvig og May-Lis Vinkenes Hallvig viser stolt frem to populære retter: Desserten «Sprø kjærlighet» og dagens fisk. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Spiseriet
Spis godt på Verdens Ende

Å drive helårs restaurantdrift på en turist­attraksjon er enkelt i høysesong, men ikke like lett i lavsesong. Derfor må eierne bak Verden Ende Spiseriet på sydspissen av Tjøme, hele tiden tenke nytt og ikke være redd for å gi det lille ekstra.

– Vi er opptatt av å skape nye tradisjoner. Det er nødvendig for å få dette til, sier eier og daglig leder Remi Hallvig.
Sammen med kona May-Lis har han nylig gått inn på eiersiden av Spiseriet.
– Det er også viktig å kunne showe litt, – og vi er ikke redde for å by på oss selv. Om gjestene har bursdag, får de alltid en ekstra «treat», nemlig den svenske bursdagssangen, sunget av sjefen selv, smiler han med glimt i øyet og legger til at kanskje ikke alle setter like stor pris på sang­stemmen hans.

Nytt konsept i nytt bygg

I 2015 stod nye Verdens Ende Nasjonalparksenter- og restaurant ferdig, et nybygg i glass og betong, tilpasset den gamle rullesteinsfasaden til det gamle bygget, og resten av landskapet og svabergene på Verdens Ende.
Fire måneder senere hadde Remi Hallvig sin første arbeidsdag på Spiseriet restaurant.
– Det var nok ikke så enkelt å drive restaurantdrift her før nybygget kom. Men med nye, moderne lokaler og stort kjøkken, har vi de siste fem årene klart å utvikle et konsept som virker. Vi er en restaurant for de store massene og tilbyr alt fra en kaffe til utsikten til større middagsanretninger, forklarer han
Plassert midt i en nasjonalpark, hvor 90 % befinner seg under vann, er det naturlig med mye sjømat på menyen. Hos Spiseriet kan man velge fra en enkel, men allsidig à la carte meny, som stort sett følger sesongene. Fiskesuppe, rekesmørbrød og Cæsarsalat er faste innslag på menyen, samt dagens fisk og dagens spesial.
I tillegg til havets råvarer, er lokale råvarer som ost fra Skarbo gård og sau fra Færder på matkartet, og i sesong; morenepoteter fra Nøtterøy og frukt og grønt fra Vestfold.
– De tre siste årene har vi servert hvalbiff i sesong. Det har vært veldig populært, og folk kommer tilbake for mer, smiler Hallvig.
Spiseriet tilbyr en også variert cateringmeny og kjører ut alt fra hjemmelagde kaker til større skalldyrbord. De har også startet opp med populære konsepter som «julebord for alle» og tre-retters mølje- kvelder. Ved sistnevnte får gjestene servert norske delikatesser akkompagnert av nordnorsk visesang.

Celebert besøk

Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Et sted som Verdens Ende opplever en strøm av turister hele året. Hallbing kan fortelle om flere fornemme og
uforglemmelige besøk. Blant annet dukket en prinsesse fra Brunei opp en dag med en horde av livvakter på slep. Og selv på de mest stormfulle
vinterdagene, er det fotspor i snøen
på Tjøme.
–Det kan være værhardt her ute, men plutselig åpner døren seg og folk kommer inn. Dessuten er Tjømes befolkning flinke til å bruke oss. Det er derfor vi klarer å holde en helårsdrift her.

Brygga 11 i Sandefjord
Stedet for sjømatopplevelser

På brygga i Sandefjord kan du nyte enkel og god sjømat i en uformell atmosfære.

I 2010 åpnet stjernekokk Geir Skeie og kona Kathrine Borg Skeie Brygga 11 i Sandefjord. Skeie har jobbet på flere av Norges beste restauranter, og har vunnet større kokkekonkuranser, med Bocouse d’Or som den aller gjeveste. På de snart 10 årene som har gått siden oppstarten har Skeies team opprettholdt påstanden om at sjømat smaker best i Sandefjord. Og prisene er like hyggelige som stedet.

Brygga 11 holder stengt hele september, men åpner dørene igjen 8. oktober. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Bedehuset i Larvik
Folk samles rundt god mat og drikke

Bygningen fra 1875 ble i 2013 gjort om til matens hus, etter nesten 140 år som Guds hus. Med respekt for bygget og historien har bygget blitt transformert til en unik restaurant, kafe og utested.

  • Vi er opptatt av gode og lokale råvarer. Hos oss får du ærlig mat, laget av bevisste, engasjerte og inspirerte kokker. Årstider, tilgjengelighet og kreativitet styrer menyen vår, sier daglig leder Elisabeth Bergersen.
  • Hos oss kan du nyte mat med familien, lunsj med venner eller en øl etter jobb med kollegaer.
Fra bedehus til Bedehuset. Det er fortsatt et forsamlingslokale, men nå samles folk rundt god mat og drikke. Foto: Ingeborg Øien Thorsland
Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Stasjonen i Tønsberg
Det gamle rådhuset ble byens nye møteplass 

Lava Oslo, med de lokale Stjernekokkene Tom Victor Gausdal og Stian Floer i spissen, tok i oktober 2018 over gamle Tønsberg rådhus. Hele første etasje har blitt renovert og bygget om til en ny restaurant, bar og konsertscene. Under Tønsberg Awards 2019 mottok restauranten pris for Årets Restaurant.

Kjøkkensjef Synne Brandtzæg legger siste hånd på verket. Foto: Anne Valeor og Xenia Villafranca

– Vi har et stort vinkart og en meny som stadig endrer seg. Vi bruker råvarer som er i sesong, prioriterer lokal tilhørighet og er opptatt av bærekraft og økologi så langt det lar seg gjøre. Det er viktig å tilby gjestene våre en unik matopplevelse som de ikke får andre steder byen.
– I baren har vi shuffleboard, biljard og dart, samt lekekrok for barna. Vi har eget surdeigsbakeri som hver dag lager rykende ferske brød og bakevarer, og tilbyr pizza fra vedfyrt ovn. Eventer som øl- og vinsmaking, konserter og andre kulturopplevelser, har vi også, forteller daglig leder Dag Holmo.

Forseggjorte småretter: Tapas er både smaksrikt og variert. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Smak av Stavern
Spansk fusion på brygga

På tapasbaren med en av Staverns beste utsikter tilbyr spanske kokker deg delikatesser  fra det sydlige kjøkken.

På menyen står kortreist mat i form av sjømat og nydelig tapas. Her kan du blant annet velge mellom vegansk sandwich med tang, paellagryter og et utall av spennende småretter. I sommer fikk Smak av Stavern fortreffelighetsgaranti, en høystående utmerkelse fra det internasjonale reiseforumet Tripadvisor.