2019: Tall Ships Races Fredrikstad

2019: For tredje gang arrangeres Tall Ship Races i Fredrikstad. Mellom 11. og 14. juli kan du derfor oppleve en skog av master og unge sjøfolk fra en mengde nasjoner her ved utløpet av Glomma. Og byens sjøspeidergruppe deltar for første gang med ‘Kyrre’ i denne berømte regattaen.

Tekst: Johan B. Johnsen

Hvert år arrangeres det internasjonale Tall Ships Races for seilskip mellom fire byer i Europa. I følge statuttene skal denne seilregattaen stimulere til internasjonalt vennskap og seilopplæring for ungdom. Så for å kunne delta, må minst halvparten av mannskapet på skuta være mellom 15 og 25 år.

Nærmere 70 seilskuter i alle størrelser kommer til å kappes om å komme først til Fredrikstad når startsskuddet går i Ålborg 6. juli. Etterpå går ferden videre til Bergen før den avsluttes i Århus.

Gruppeleder Øystein Nordby og sjøspeiderne hans jobbet hardt for å klargjøre ‘Kyrre’ til Tall Ships Race. Foto: Johan B. Johnsen

Tall Ships Race er mye mer enn en regatta

– Det er utrolig mye som kommer til å skje her i Fredrikstad disse dagene, opplyser gruppeleder Øystein Nordby i 1. Isegran Sjø Speidergruppe. – Tall Ships Race er jo så mye mer enn selve regattaen. Bryggene og kaiene her i byen vil fylles opp av flotte, gamle seilskuter. Mange av dem vil også være åpne for publikum, så du kan gå ombord og kikke nærmere på den maritime kulturen som disse stolte skipene representerer.

– Det kommer til å bli en parade gjennom byen hvor mannskapene fra alle seilskipene deltar, fortsetter han. – Vi skal også ha en stor konkurranse for dem her på Isegran. Den vil dreie seg om kunnskaper, logisk tenkning og en del fysisk aktivitet. Alt blir lagt opp på en måte som gjør det morsomt å være tilskuer.

Mange aktiviteter – Stor folkefest

– I tillegg kommer det til å bli en rekke andre aktiviteter, blant annet holder Moddi konsert her. Så dette kommer til å bli dager med mye liv, mye moro, mye ting å gjøre og oppleve, og mange ting å se. Kort sagt kommer vi til å få en fantastisk folkefest her i Fredrikstad, spår Nordby.

Det er en regntung dag i mai at jeg besøker Nordby i sjøspeidernes båt ‘Kyrre’, som ligger ved kai på den lille øya Isegran. Denne 13 meter lange Risørskøyta ble bygget i 1925, og var fiskebåt i 44 år før den ble lystbåt. Nå er sjøspeiderne i full gang med å klargjøre den. For ‘Kyrre’ skal delta i årets Tall Ships Race.

– Det er første gang vi deltar i denne berømte regattaen, sier Nordby. – Det hele startet med at vi ønsket oss vår egen gamle trebåt etter at vi hadde seilt noen turer med ‘Mohawk’, som eies av sjøspeidergruppen i Oslo. I 2017 var det derfor stor stas da vi fikk kjøpt ‘Kyrre’.

Nærmere 70 seilskuter i alle størrelser konkurrerer om å komme først til Fredrikstad 11. juni.
Foto: Colourbox)

«Klart vi må delta i Tall Ships Race!»

Like etter ble det annonsert at Tall Ships Race skulle komme innom Fredrikstad i 2019.
– Da tenkte vi at det ville være et svært hårete mål å delta der, smiler Nordby.
– Sjøspeiderne våre har seilt en god del, men ikke deltatt så mye på regattaer. Så dette må vi få til, tenkte vi.

– Det er jo mye jobb med en trebåt. Men det er fantastisk å se hvor fint det blir, og gleden med dette forsøker vi å videreformidle til speiderne. De yngre speiderne liker nok best å seile, men de eldre synes det også er moro å lære om navigasjon, om reglene for å ferdes på sjøen, og ikke minst lære om hvordan du tar vare på en trebåt. Så det har vært moro å oppleve hvor fort ‘Kyrre’ ble en del av speidernes identitet. Hvordan ungene tok til seg at dette er vår båt, at den skal vi passe på og jobbe med.

«Vi kommer til å få en fantastisk folkefest her i Fredrikstad» Foto: Isegran Sjø Speidergruppe

Målet er ikke å vinne

Starten på Tall Ships Race går i Ålborg 3. juli.
– Vi drar ned dit dagene før, uten å stresse. Vi seiler da langs svenskekysten for å bli bedre kjent med farvannet der, forteller Nordby. – Så legger vi til i Ålborg og blir med på Tall Ship arrangementene der, før vi seiler opp til Fredrikstad og er med på det som skjer her.

– Fra Ålborg til Fredrikstad er det jo full regatta, hvor det gjelder å være første mann i mål i sin klasse, smiler han. – Vi i ‘Kyrre’ deltar i den minste klassen, men vi har ikke noe mål om å hevde oss. Vi er med for opplevelsens skyld og for å oppleve fire dagers seilas i åpen sjø, med perioder hvor vi ikke ser land.

– Dette blir minner for livet
– Det viktigste for sjøspeidergruppa vår er sikker­het og å ha det moro, påpeker Nordby.
– Foreldrene sender jo det kjæreste de eier med oss, og vi ønsker å skape en sikker lærings­arena for ungene deres. For skal vi kunne lære dem noe, må de føle seg trygge. Derfor kommer vi til å seile på en måte som ikke skremmer dem, men som fører til at de føler trygghet og mestring. Det betyr for eksempel at når det blåser for mye, tar vi ned seil; selv om vi mister noen plasser i konkurransen. Derfor kommer vi neppe til å hevde oss blant de beste i klassen vår, men vi kommer forhåpentligvis til å ha det gøy og trygt, og skape minner for livet for sjøspeiderne våre.

– Vi tar imot nye medlemmer med åpne armer
I dag har 1. Isegran Sjø Speidergruppe mellom 15 og 20 aktive unge medlemmer.
– Medlemstallet går litt opp og ned, og pleier å øke mot sommeren, sier Nordby. – For oss er det ideelt å ha på mellom 25 og 30 medlemmer.

– Vi er nok ikke særlig godt kjent her i området, for vi opplever stadig at folk kommer til oss og sier: «Oi, dette er jo kjempekult. Jeg har aldri visst at det eksisterte en sjøspeidergruppe her i Fredrikstad.» Men vi er aktive hele året. Vi har seilmøter og seilturer. Vi tar i mot alle unge speidere fra 10 år og oppover. Her er det ingen øvre aldersgrense. Har noen lyst til å prøve en seiltur eller to med oss, så tar vi imot dem med åpne armer, forsikrer Øystein Nordby.