Gjør sentrum grønt igjen

2020: Også i år kastes bilene ut av sentrum når den niende sesongen av Grønn Gate
kjøres i gang 9. mai 2020. Her blir det salg av stauder og kvalitetsblomster, samt kjente aktiviteter som prikling, grønn sveis og spikking av seljefløyter. Noen nyheter blir det også.

Koordinator for Grønn Gate, Sigrid Holm Skaarer og hennes mann, landskapsarkitekt Nils Skaarer. Foto: Inger Marie Spange
Tekst: Inger Marie Spange

I et samarbeid med Næringshagen Østfold flyttet Rakkestad Hagelag staudesalget sitt fra industrifeltet til sentrum i 2012 og Grønn Gate så dagens lys. Målet var å revitalisere og skape ny vekst i Rakkestad sentrum gjennom aktiviteter.
– Det kom ikke så veldig mange det første året, men det var en del interesse, så vi bestemte oss for å fortsette. Så har ryktet gått. Nå har vi utstillere fra hele Østfold og det kommer gjester fra hele Østlandet, samt både Oslo og Vestfold. Det er veldig morsomt når folk spør: ‘det blir vel i år også?’, smiler koordinator Sigrid Holm Skaarer.
Den nå utvidede arbeidsgruppen har hele tiden videreutviklet konseptet og har klart å fylle gata mer og mer. Både med utstillere, besøkende og masse aktiviteter.
– Jeg tror Rakkestad kommune er blitt litt mer kjent på grunn av Grønn Gate, sier Sigrid.

Kari Anne Fagermoen ved Ringsby blomster har det travelt under Grønn Gate. / Det er stor rift om plantene til Ringsby
blomster. Foto: Inger Marie Spange
Mange deltar
på Hjertejoggen, som er en av aktivitetene på Grønn Gate. Foto: Inger Marie Spange

Aktiviteter

Grønn Gate ønsker først og fremst aktiviteter som har fokus på det grønne.
– I år skal vi ha fokus på insekter, som er veldig viktige for hagen. Vi har derfor sendt ut invitasjoner til skolene om å lage store, flotte insektsfigurer som stilles ut på Myhrvolds plass, sier hun.
En annen aktivitet skal være å bygge insektshoteller. De skal også få med en birøkter eller noen som kan mye om insekter. Det kan hende det blir noen små foredrag om dette på Myhrvolds plass. Ellers blir det gjensyn med de kjente aktivitetene prikling, seljefløyte, krittegning og grønn sveis for barna.
– Prikling er veldig populært. Bitte små, og veldig sårbare blomster skal flyttes over i potter. Vi har kjøpt inn noen ordentlige priklepinner til dette, som er en trepinne med en liten spiss, omtrent som en pennesplitt. Med den får du løftet planten, slik at ikke roten ble ødelagt. Det er mange voksne som også spør om å få prikle. For det har de aldri gjort eller sett før.

.

I fjor var det kåring av fugleskremsler. I år skal elevene lage insekter i stedet. Foto: Inger Marie Spange
Vår Aurora Skjelle syntes det var gøy å lage seljefløyte.
Foto: Inger Marie Spange

Utstillere

– Ringsby gartneri har hele veien vært en viktig bidragsyter som har satt et skikkelig grønt preg på gata. De har masse blomster og forskjellig hageprodukter som folk kan kjøpe. Vi har litt ulike foreninger og lag som stiller ut hvert år, ettersom hvem det passer for. Vi har også hatt elevbedrifter som har stilt ut produkter som passer inn i hagekonseptet. Men vi har alltid godkjente settepoteter og jordskokk for salg. Det har det vært stor interesse for og salget går litt inntekt for arrangementet, forteller hun.

Søstrene Thauland Trio holdt en flott trekonsert i Kong Oscars hage i fjor. Foto: Inger Marie Spange

Grønn plen til salgs

– En del år så gjorde vi også selve gata grønn. Vi kjøpte ferdigplen og rullet den ut, slik at det ble grønt på den ene siden av gata. Etterpå auksjonerte vi bort plenen, men da visste vi også om noen som trengte slik plen og ønsket å kjøpe den. Men det siste året har vi ikke kjent til noen arvtagere. Derfor hadde vi ikke grønn plen i fjor. Men hvis vi hører om noen som er interessert, så bestiller vi og får den lagt ut i gata, avslutter Sigrid Holm Skaarer.