Lager smaker for enhver

Hobby ble til levebrød for Tom Harald Jacobsen og Silje Rognmo, gründerne bak Fjordfolk, Sandefjords populære mikrobryggeri. På få år har det driftige paret gjort hjemmebrygg til proffbrygg. 

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Fjordfolk-eventyret startet den dagen i 2014 da Silje fikk en telefon fra Tom Harald med spørsmålet «Er det greit om vi får en bakkecontainer i hagen?» «Erru gærn?!», svarte Silje. 
En halvtime senere kom en container trillende inn på tunet, til Siljes store frustrasjon. 
Men det gikk fort over. Containeren ble malt i en ­diskre farge og plassert ved siden av garasjen. Og den ble fort et samlingsted for hele familien.  
– Veldig praktisk i grunn, smiler Silje og tar en slurk av kaffen.  

Vi sitter i de lyse, fine lokalene til mikrobryggeriet Fjordfolk ved sjøkanten på Framnes, litt sør for Sandefjord sentrum. Det er minusgrader ute og lite som minner om sol og sommer og tre pilsnere i en tråd. Tom Harald er travelt opptatt. Inne på bryggeriet har de akkurat tatt i mot en stor forsyning med eplemost, som skal tilsettes bobler og smak. For det er ikke bare øl som står på bryggemenyen. For Fjordfolk er det like viktig med alkoholfrie alternativer, og noe for enhver gane. 
– Ideologien bak Fjordfolk er at det skal være et lite og levende bryggeri. Vi ønsker å tilby variasjon og et stort utvalg. I tillegg til mange sorter øl, lager vi både julebrus, eplebrus, cider og eplemost på Fjordfolk-vis, sier Silje. 
 Mer enn ett mikrobryggeri 
Det er over tre år siden Fjordfolk flyttet fra hage­containeren til eget bryggeri på Vesterøya. De gamle lokalene sentralt på kaia, ble pusset opp, og det ble plass til både publokale, kontor og et lite bryggeri. Nå er de på flyttefot igjen; denne gang til enda større lokaler på Østerøya. Fjordfolk trenger større lokaler for å kunne brygge mer. 
– Vi ønsker å nå ut med mange ulike typer øl, men opplever at vi går tomme før vi når Sandefjords ­grenser. Vi har et håret mål om å øke produksjonen fra 25 000 liter til 150 000 liter. Så nå trenger vi større plass for å klare dette, forklarer Silje. 

Det er som regel travelt på bryggeriet, men gjengen tar seg tid til en liten fotopause. Fra venstre: Jan Fredrik, Jostein, Kristap og Silje. Foto: Ingeborg Øien Thorsland


 
Når mesteparten av bryggerivirksomheten blir flyttet, skal lokalet på Framnes utvides, og få et nytt bruksområde. Her skal det lages stort kjøkken og et større barlokalet, og i andre etasje har de drømmer om et stort selskapslokale. De vil tilby kurs i både mat­laging og ­brygging, også ha utlån av lokaler til firmafester, foreninger, julebord, bryllup og andre arrangement. 
– Vi kommer til å ha større fokus på mat og eventer, men vi vil fortsatt selge alt ølet vårt her og brygge i miniskala. Vi håper vi kan klare å holde åpent til mer enn bare lukkede arrangementer. Vi sitter jo tross alt på Sandefjords beste utsikt, om endog litt utenom sentrumskjernen.  

Fjordfolk tilbyr også smaker for hele familien. Både juleiste, eploebrus og eplemost er å finne i sortementet. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Øl på boks

Så langt har Fjordfolk produsert over 25 ulike varianter øl, cider, og alkoholfrie alternativer. De aller fleste med sin egen unike etikett. Deres Berliner Weisse, ved navn M/S Berliner, fikk en 6’er i VG og ble kåret til ett av de beste sommerølene i 2017.
– Det var en fin kåring å vinne, men det var synd vi laget så små batcher at vi ble tomme innen timer, sier Silje. Den gang hadde de ikke kapasitet til å møte den store etterspørselen, noe de nå skal gjøre noe med. 
Fjordfolk har også et samarbeid med den prisbelønte kokken Geir Skeie sin restaurant på brygga i Sandefjord. Spesiallaget øl med smak av fennikel blir servert på gourmetrestauranten Brygga 11. 
Fjordfolk var ett av de første mikrobryggeriene i Norge som tappet på boks. De har alliert seg med Heidrun, et mobilt tapperi, med base i Sandefjord. Fordelelene med boksøl er mange, ifølge Fjordfolk. Ølet får lengre varighet på grunn av lystetthet og mindre oksygen. Det er enklere å stable og frakte bokser, som gir bedre areal­utnytting på frakt. Neste prosjekt er å få i orden en panteordning på boksene. Enn så lenge er resirkulering av boksene beste miljøtiltak.  
Familiebedrift 
Tom Harald fungerer som daglig leder, mens Silje med sin økonomibakgrunn, styrer økonomien. I tillegg til mikrobryggeriet, driver de også ølutsalg i Sandefjord og eventparken Noatun. Hele storfamilien har etterhvert blitt engasjert i bedriften, og det diskuteres øl på både jobb og fritid.
– Det går mye i øl, og vi kan være kjempeuenige om smak. Vi har nok også blitt litt sære å henge med, innrømmer Silje, som sier hun kan diskutere øl i timevis.  
Som for eksempel den gangen hun diskuterte ulike portersmaker med svigerinna si på telefon. Da hun la på, oppdaget hun til sin forskrekkelse at de hadde prata om øl i over tre timer.
– Og tenk, svigerinna mi likte ikke engang øl før vi starta opp! Øl er så spennende. Det er så stort mangfold og ulike muligheter.  Det er litt av visjonen vår, og vi er helt over­beviste om at det finnes en øl for alle der ute. Det gjelder bare å finne den rette.    
 
Selv om Fjordfolk øker produksjonen, vil de fortsette med å utforske og lage sære smaker, betrygger Silje. Det skal bli mye mer fennikel, lakris, hylleblomst, gresskar, sjøgrønn øl og andre spennende smaker og uttrykk. 
– Vi vil selvsagt alltid ha noen faste ting i sortimentet. Men vi vil ikke være et bryggeri som alltid lager de samme smakene. Vi vil lage mange ulike typer øl og smaker og fortsette med det.