Skreddersyr drømmer av alle slag

I dette yrket må man kunne takle stress, og like både mennesker og vær, smiler mannen bak Fjordtaxi AS, Rune Hübner.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Det er en av de kaldeste dagene så langt i 2019. På holde­plassen til Fjordtaxi på Arås brygge på Nøtterøy viser gradestokken fem blå, men blå himmel og strålende sol kompenserer for kulden og sørger for at både snø og sjø glitrer.
– Du var heldig med valg av dag for en fjordtur. I går stod jeg nemlig her i vind og snødrev, forteller Rune, og ønsker velkommen ombord i taxibåten Kråka, en solid skute med plass til 12 passasjerer.

Dagens første last består av en 6-8 gassflasker som skal fraktes til Fulehuk Fyr. Det er meldt kuling senere på dagen, og båten ruller godt på fjorden når skipper Rune og matros Balder, en trofast og sjøvant toller, setter kursen mot fyret ytterst i Nøtterøys skjærgård.
Livet til sjøs er ikke for pyser, og selv Oslofjorden kan vise ugjestmilde sider. Da er det godt å vite at Kråka er fullt sertifisert, og til og med har en egen redningsflåte.
– Sikkerhet kommer først. Jeg tar alltid værforbehold før jeg tar på meg oppdrag, sier Rune.

Dagens første oppdrag er påfyll av gassflasker til Fulehuk Fyr. Balder viser veien. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

En voksende familiebedrift

Rune Hübner er oppvokst på Nøtterøy og kjenner skjærgården ut og inn. Faren var ivrig fisker, og Rune vokste nær sagt opp på sjøen, og begynte tidlig i næringen selv. Allerede som tenåring drev han en egen flokk med sauer ute på øyene, og han var også en periode fugleoppsynsmann i skjærgården. Det var først i godt voksen alder at han satset fullt og helt på fjord­taxi-næringen. Skipperprøven tok han for noen år tilbake. I tillegg er han også kvalifisert kystguide. Disse kvalifikasjonene utgjør en god kombinasjon og gjør at Fjordtaxi kan tilby mer enn vanlig sjøtransport. Med en kone som er leder av de lokale skjærgårdskvinnene, og 3 ivrige og sjøvante sønner, har de nesten blitt for en liten familie­bedrift å regne, som tilbyr alt fra sel- og hummersafari, jakt- og fiske­turer, vannsport, urnenedsettelse, fyrbesøk og guidede turer i hele nasjonalparken.
– Folk vil ikke lenger bare se ting fra avstand, men være med å oppleve ting. Og det kan være helt sprøe ting, altså! Men det er jo bra for næringa, og jeg tar de fleste oppdrag og skreddersyr egne opplegg til hver kunde.
Med en båtpark på fem båter, som deriblant består av en større ribb og en stor fiskebåt, kan Fjordtaxi tilpasse fartøy til den opplevelsen kundene ønsker seg.

Runes raske ribb: For de som foretrekker fart og spenning til sjøs. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Diskresjon og taushetsplikt

Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Han har et godt glimt i øyet når han omtaler seg selv som sladrekjerringa i skjærgården.
– Jeg er lokalkjent og får vite om det meste som skjer. Jeg kjører og blir ringt opp av både mediefolk og filmfolk, i tillegg til privatpersoner. Men det hører med full diskresjon og taushetsplikt, selvsagt.

– Med et arbeidsområde som strekker seg fra Oscarsborg i nord til Svenner fyr i sør er Rune Hübners Fjordtaxi stadig på farten, året rundt. Hvor mange nautiske mil han kjører i løpet av ett år er usikkert, men det går en del drivstoff, det er sikkert.

Og det er alltid nok å gjøre, fra å frakte filmfolk og turister, til å taue båter til opplag og fikse gressklippere.
– Å passe på gressklippere til hyttefolk har blitt en egen liten geskjeft, ler han.
Sånne elektriske vet du, som setter seg fast i et kratt eller nedblåste tre. Da må det en liten redningsaksjon til!

Kråka ankommer Fulehuk fyr, en idyllisk holme midt i Oslofjorden, hvor Rune Hübner er godt bevandret. Hver sommer tilbringer han og familien en til to uker på fyret, hvor han og kona jobber som vertskap. Med mange sengeplasser og modernisert interiør er fyret et velegnet og ettertraktet sted for både konferanser og selskap, året rundt.
– Skjærgården i fjorden er mangfoldig og rik, og består av mange perler som dette, som flere og flere har fått øynene opp for. Og jeg kjører direkte rute dit, smiler Hübner.

Runes trofaste matros Balder er alltid med. Foto: Ingeborg Øien Thorsland
Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Det bor 200 mennesker uten bro­forbindelse i Nøtterøy og Tjøme skjærgården. En av disse er Nina Poulsen, som er en av fire fastboende på den lille øya Søndre Åre som ligger en kort sjøtur unna Arås kai. Særlig på vinterhalvåret er Nina avhengig av frakt til fastlandet for uken­tlige helsesjekker. Og da er Rune Hübners Fjordtaxi god å ha.
– Vi har kjent hverandre i flere år. Uansett vær henter Rune meg og følger meg ned til brygga og ombord i båten. Det er trygt og godt, smiler Nina, på vei tilbake til øya si etter et besøk på fastlandet.