Tyven, Tyven: Lager gull av gråstein

En tur innom fengselsbutikken i Mysen skader hverken lommeboka eller miljøet. Her finner du alt fra håndsydde vesker av gamle gardiner til varmtvannstanker som har gjenoppstått som bålpanner.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Vis-à-vis den mer kjente Momarken Travbane, ligger et avgrenset område bygninger, omkranset av høye piggtrådgjerder. Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg, var tidligere et sted man vanligvis bare kjørte forbi. Men etter at fengselbutikken åpnet dørene i 2017, har fengselet blitt til et sted man absolutt bør besøke. Verkstedbetjentene Miriam Aune og Gunhild Kjeserud-Børnich ønsker oss velkommen og viser frem en butikk som bugner av varer. Her finner du ikke julenisser og påskeharer, men påskenisser og juleharer, i tillegg til de mange andre varene og lekene til både tobente og firbente som fyller hyllene.
– Det er rett og slett stor kreativitet blant de som sitter inne. På verkstedet får de virkelig utløp for evnene sine, smiler Aune.

Gunnhild viser frem en butikk som bugner av varer. Foto: Sandra Wehn
Den fargerike fengsel­butikken i Mysen er verdt et stopp, sommer som vinter. Foto: Sandra Wehn

Produkter fra ulike verksteder

Avdeling Eidsberg er en enhet med høyt sikkerhetsnivå. I 2017 ble fengselet utvidet og modernisert, og antall innsatte gikk fra 17 til 102. Helt fra det nye fengselet var på designstadiet, var planen å lage plass til en fengselsbutikk og et utsalg for produkter laget på de ulike verkstedene. 1. desember 2017 åpnet endelig fengselbutikken med det passende navnet «Tyven, Tyven», dørene for første gang. Nå, ett år senere, er utvalget både stort og variert.
– Varene vi selger her er laget med stolthet, og er ordentlig håndverk. Vi har flere samarbeidsprosjekter, hvor kunden designer eller kommer med ønsker om produkter som vi da utfører. Vi har til og med måttet takke nei til bestillinger fordi pågangen til tider har vært så stor, forklarer verkstedsbetjentene.

Verkstedene har også knyttet seg til større bedriftskunder og fått i stand lengre samarbeidsavtaler. Norsk Mose og Design er et eksempel på en større kunde som har inne faste ordre på store trerammer.

Fellesskap og motivasjon

Verkstedene er mer enn en arbeidsplass, og tilbyr fellesskap og rutine i hverdagen til de innsatte. Som i alle små samfunn har de ulike bakgrunner og forutsetninger. Noen sliter kanskje med hull i kunnskap og ferdigheter, mens andre har fagbrev og høyere utdanning.
– Målet vårt er å rehabilitere, å få de innsatte til å bryte med gamle tanker og arbeidsmønster, og påvirke de innsatte positivt. En soning skal ha progresjon. Noen trenger opprettholdelse av rutine, mens andre trenger å innføre rutine, forklarer Aune.

De innsatte velger selv hvilket verksted de ønsker å jobbe på etter interesser, ferdigheter og kunnskap. Fortjenesten fra varene som selges i butikken, går tilbake til hvert enkelt verksted, og de får også utbetalt en lav lønn.
– Det viktigste er å skape motivasjon og mestringsfølelse ved å skape noe. Uansett hvor man er kan man lære mer, og det er viktig å ha noe å strekke seg imot, sier Aune.

Verkstedene er mer enn en arbeidsplass, og tilbyr fellesskap og rutine i hverdagen til de innsatte. Foto: Sandra Wehn

Redesign og gjenbruk

Laila Karlsen fra Rakkestad er innom butikken for å kjøpe en hundeleke, laget av gamle olabukser. Ved jevne mellomrom besøker hun butikken for å handle til hundene sine og kjøpe andre ting.
– Jeg pleier å handle både leker og julepynt her – produktene er så ordentlige og varer lenge, sier hun fornøyd før hun skynder seg videre.

Verkstedene konsentrerer seg mest om redesign og gjenbruk, og mottar tøy og gjenstander fra både privatpersoner og organisasjoner. Kalkmaling og tapetsering av gamle møbler er svært populært og forsvinner raskt ut av butikken.
– Mange av de innsatte har ideer om hva de ønsker å lage. Og noen varer kommer aldri så langt som til butikken, fordi de innsatte kjøper dem selv.
Særlig produkt med lokal forankring har blitt tatt godt i mot. Snekker – og malerverkstedet produserer en lokal variasjon av gyngehesten, nemlig en gyngebjørn. Inspirasjonen til denne er hentet fra et gammelt sagn fra folkevandringstiden, om tolv brødre som alle hadde «Bjørn» i ­navnet. Bjørnen er også å finne på kommune­våpenet til Eidsberg.
Andre morsomme produkter, som juleharer og påskenisser, har blitt skapt av kreative sjeler på verkstedet og blitt en slags merkevare.
– Vi har blitt veldig godt tatt i mot og håper selvsagt at stadig flere vil få øynene opp for kvalitetsvarene vi tilbyr i butikken vår. Målet for 2019 er å ha innsatte som betjener butikken, men det må først godkjennes på mange plan, smiler Kjeserud-Børnich, som enn så lenge tar plass bak disken.