Duften av Blings og Boller

På østsiden av Oslofjorden er Råde Selskapsmat godt kjent for sine utmerkede cateringtjenester og lekre bakervarer. Nå har de startet ny kafé bare noen få kilometer fra fergeleiet i Moss.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland
Foto: Colourbox

Mange er glade for at den sagnomsuste gjærbaksten til Jon Kristian Simonsen og Anne Szulc Simonsen blir lettere tilgjengelig. Teamet bak Råde Selskapsmat og tidligere Cafe Halina har åpnet ny cafe og utsalgssted i hyggelige lokaler på Bredsand i Rygge kommune.
– Vi har tatt med oss bakervarene fra Cafe Halina og lagt på flere andre ting. Vi vil være et håndverksbakeriutsalg, men også et sted hvor du kan kjøpe god og rimelig lunsjmat, forteller Anne, drivjernet bak den ny oppstarta kafeen.

Vel verdt en avstikker

I stedet for å følge RV 19 fra fergeleiet i Moss og videre ut mot E6, tar du i stedet av mot Fjordveien og videre bortover Ryggeveien. Ved Dilling ser du etter et brun banner med rosa skrift som viser vei til Rygges nyeste tilskudd på matkartet, Blings og Boller.
Den lille og litt bortgjemte kafeen og bakeriutsalget fortjener nemlig et stopp, om det så bare er for en rask take-away eller en varm lunsj. Både dagens suppe og salat, blingser i ulike utgaver, bakervarer i utallige varianter og søthetskalaer, samt dagens ferske brød i like mange ­varianter, er vel verdt en stopp.

– Vi fablet lenge rundt og diskuterte kafékonsept og navn. En av de første tingene vi ble enige om var å ikke ha baguetter. Blingser derimot, er noe helt annet, forteller Anne. – Jon ville bake surdeig. Og selvsagt måtte vi videreføre min mors boller, fra Café Halina. Så konseptet har blitt en kombinasjon av dette. Vi hadde også en diskusjon om det skulle hete Boller og Blings eller Blings og Boller. Her fikk jeg heldigvis viljen min,- man spiser jo først en blings og deretter en bolle, smiler hun.

Et konsept som fungerer

Jungeltelegrafen har gått: Halinas boller er tilbake. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Siden oppstarten i oktober har det vært travle dager for ekteparet. Anne forteller om et salg som har gått over all forventning.
– Jeg skjønner at vi har truffet et konsept som treffer mange. Vi er begge kokker, så for oss er det viktig å lage mat som vi kan være stolte av. Vi tilbyr en enkel meny og mat som ikke koster skjorta. Men maten skal være ordentlig, og alt blir selvsagt laget av gode råvarer, fra bunnen av.

I Råde disponerer Råde Selskapsmat et kjøkken og bakeri på til sammen 200 kvm og har en stab på 12 ansatte. Daglig leverer de bakervarer og cateringtjenester til små og store bedrifter og kantiner i hele Østfold. De har også vært fast leverandør av selskapsmat til Torderød Gård i mange år.
– Vi baker om natta og kjører ut ferske bakervarer hver dag, nå også til Blings og Boller, smiler Anne, som trives godt med å være tilbake bak disken.

Sammen med mannen Jon drev hun kafé i Moss sentrum i flere år. Men da barn nummer to var på vei og tilbudet om å overta kateringbedriften dukket opp, bestemte de seg for å ta en pause fra kafedriften i 2012.

  • Å drive kafé er en livsstil, og man jobber ofte veldig mye. Det var ikke fordi vi ikke ville drive videre, men fordi vi ikke klarte å jobbe døgnet rundt lenger, da vi måtte ha en mer barnevennlig hverdag.
– Vi baker om natta og kjører ut ferske bakervarer hver dag. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Miljøvennlig konsept

Da de i vår fikk tilbud om å overta et ledig lokale på Dilling , med kort sykkel­avstand til hjem og barnehage, klarte de ikke å motstå fristelsen.
– Vi hadde begynt å snakke om å finne oss et sted etter hvert, så vi bestemte oss for å slå til. Men nå har vi avklarte åpningstider og holder kun åpent på hverdager.

Det lyse og elegante lokalet på gateplan er behagelig lyssatt med nøye utvalgte lamper over bordene. Kafeen har en tydelig miljøprofil og har gjenbrukt mest mulig fra de tidligere eierne. De gamle cafebordene og selve disken har fått tilført nytt liv ikledd OSB, inspirert av interiøret på Smalhans i Oslo. Veggen er malt i en behagelig bruntone, som både fremhever og akkompagnerer de ferske hvetebollene på disken.
Ekteparet har gjort et grundig arbeid, både i valg av interiør og farger og i selve oppussingen som de har stått for selv.
– Vi har brukt mye tid og har studert hver minste detalj for å få til en helhet vi kan være fornøyd med. Men like viktig er detaljer i matveien, som valg av smør. Å smøre blingser med vanlig melange er heeelt uaktuelt, smiler Anne.