En idyllisk oase i Indre Østfold

Dahl besøksgård skaper minnerike opplevelser for små og store, på både to og fire bein.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Dahl Besøksgård ligger omkranset av skog, jorder og en eng av sol­sikker på sensommeren, bare noen få kilometer unna europaveien som fører videre mot Ørje, og Sverige. Et hvitmalt hovedhus og flere rødmalte små hus danner et koselig lite tun. Her bor Leon Brugård Sørensen og May Anne Ueland, sammen med eselet Tussi, grisen Rosalita, geita Filipa og over 200 andre små og store dyr.
– Det var aldri en plan å starte en besøksgård, det har bare utviklet seg naturlig, litt etter litt, forteller May Anne.

Eselet Tussi, grisen Rosalita, geita Filipa og over 200 andre små og store dyr. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Populære husdyr

I fjor hadde Dahl besøksgård over 5500 besøkende, et antall som har steget jevnt og trutt i løpet av de fem årene ekteparet har drevet besøksgården. Gården har vokst til å bli et populært utfluktssted for Østfoldinger og et naturlig stoppested for turister. Nå tilbyr Dahl besøksgård utleie til barnebursdager og andre arrangement, samt hytte, båt- og kanoutleie. May Anne har startet kiosk hvor hun selger vafler og kaker, ferske egg fra gården og lokalt håndarbeid.

Ekteparet, som har et ekstra stort hjerte for husdyr, begynte tidlig å åpne opp gården for omplasseringsdyr. De har tatt i mot alle dyr som har trengt et nytt hjem.
– Da folk begynte å stoppe og spørre om lov til å hilse på dyrene, bestemte vi oss likegodt for å holde åpent for gjester i helgene, og etter hvert også på onsdager i sommerhalvåret, forklarer May Anne.

Barna får hilse på mange ulike gårdsdyr. Her er det grisen Rosalita som får ekstra vann på en varm sommerdag. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Drømmen på landet

At de skulle flytte til Ørje og starte besøksgård var aldri i tankene for paret som møtte hverandre i Oslo for 19 år siden. I en periode delte de en liten leilighet på 50 kvadrat i hovedstaden. Behovet for å finne noe større og flytte ut av bye, ble gjeldende etterhvert. Leon begynte så smått å titte etter eiendommer på landet.
– Jeg la inn et bud på et lite småbruk et sted i Indre Østfold og endte plutselig opp med å eie det, smiler han. – Da vi kom hit var det ingenting her, alt måtte renoveres. Vi har bygget om gården i et rolig tempo.

Leon, som også jobber som byggleder, startet med å totalrenovere hovedhuset fra 1856. Etterhvert tok han for seg bygning etter bygning. Et gammelt grisefjøs ble omgjort til gjestehus, som igjen ble omgjort til utleiehytte og fikk navnet Himmelbjerget, ettersom Leon er fra Danmark. Han forteller at han målte høyden etter at han hadde gitt hytta navnet, og da målte han 450 til dørstokken, altså nøyaktig samme høyde som Danmarks høyeste fjell.

Planen er å holde gården slik den er nå, vi har ikke behov for å lage noe dyrehage, sier Leon og May Anne. Lamaene trives godt på gården i Ørje. De er også gode å ha om ulven skulle nærme seg. – Ulven er forsvarsløs i møte med lamaens sterke bakben, forklarer Leon. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Nærkontakt med dyr

To lamaer står i en innhegning sammen med en flokk geiter og gårdens diva, grisen Rosalita, som med sine 420 kg liker best å slappe av i skyggen. Hun ble Tv-kjendis som husdyr i Farmen og er gårdens store trekkplaster. Det er varmt, og dyrene drikker grådig av vannet som Leon tilbyr. Brødbiter fra små barnehender blir også slukt i en fei.
– En av favorittaktivitetene til barna er å mate dyrene, smiler Leon.
Lamaene er populære, men det er nok kaninene som får mest oppmerksomhet. De hopper fritt rundt på gården, og ungene prøver forgjeves å få tak i dem.
– Får du tak i en kanin, skal du få en sjokolade av meg, roper Leon til barna.

Han synes det er godt å se barn oppleve nærkontakt med dyr. Et gårdsbesøk kan også gi nærkontakt med skogens dyr. Elg, hjort, bever og rev er ofte å se på jordene som omkranser gården.
– Det er fint for unger å komme seg vekk fra iPad og tv-titting og få oppleve dyr og natur, sier han.