Nå kan du overnatte i skipsrederens seng

Hotelldirektør Morten Christensen har åpnet opp Anders Jahres praktvilla på Midtåsen.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

– Jeg ønsker ikke at dette fantastiske stedet bare skal være et skall med servering hver søndag. Dette er en villa med mye sjel, hvor folk skal få en helhetlig opplevelse, sier direktøren.

Da hotellkjeden Unike Hotell overtok driften av Midtåsen i februar, begynte først arbeidet med å få frem dette praktbyggets mange detaljer. Christensen startet med å åpne opp rom som før ikke har vært tilgjengelig for publikum.
– Vi startet med å vaske ned og tilbakestille alle rommene med gjenstander som hadde vært gjemt bort på loft og i kjeller. Arbeidsværelset er nøyaktig bevart, mens sove­rommene begynner nå å komme tilbake til hvordan det var her på Anders Jahres tid, forklarer Christensen.

For nå er det ikke bare storstuene som skal skinne.
Nå kan publikum også få eksklusiv innpass til skips­rederens mange baderom og gjesterom, i tillegg til rederens rikt dekorerte bodega og vinkjeller, som har plass til 12.000 flasker. Og om du ønsker, kan du få overnatte i skips­rederens soverom.

Det vakre parkanlegget har en fantastisk utsikt over Sandefjord. Hotelldirektør Morten Christensen . De lekre badene i Villa Midtåsen blir omhyggelig dokumentert. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Villa for to

Villa Midtåsen er fra 1933 og ble tegnet av Arnstein Arneberg, en av datidens ledende arkitekter. Arneberg, som også er arkitekten bak Skaugum, dyrket en funkisklassisk stil, med store glassflater og rette linjer. Villaens mange detaljer på eksteriør og interiør gir et sjeldent innsyn i livet til øvre klasse av borgerskapet i midten av forrige århundre.
– Legg merke til de håndlagde italienske flisene på badet. Jahre fikk italienske flisleggere hit for å legge dem, forklarer guide Trine Holthe mens hun geileder en gruppe på 10-12 personer gjennom herskapshusets elegante sidefløy.

– Og nå skal vi ta en titt på Onassis–suiten, oppkalt etter selveste Aristoteles Onassis, den første gjesten som overnattet her.

Annenhver søndag i sommerhalvåret har Vestfold Guideservice omvisninger på Midtåsen. Nytt av året er at også gjestefløy og kjeller er innlemmet i denne omvisningen. Og det ser ut til å bli godt mottatt.

De besøkende følger interessert med og fotograferer ivrig interiøret som ser ut som noe av det nyeste innen dagens design. Her er det delikate, innebygde skap med avrundede hjørner, lekre speil og lamper i art nouveu-stil. Alle soverommene er stilsikre og har tilhørende elegante bad med badekar.

– Det er veldig godt at vi har hatt noen rikinger i Norge, med sans for design, kommenterer en dame muntert.

Og jeg tenker at det har hun rett i. For det er et unikt sted. Det er fascinerende å studere alle detaljene i interiøret.

Trine Holte viser oss vegger av håndlaget murstein, dører med glass­malerier, dekor av bladgull, venetianske lamper, jaktmalerier og radiatorer som ble innlemmet i panelet allerede i midten av forrige århundre. Jahre sparte virkelig ikke på noe.

Den timelange omvisningen avsluttes i Arneberg–stuen. Selv om det bare var de to, Jahre og fru Bess, som bodde i huset, ble den opprinnelige spisestua for liten. Derfor fikk han arkitekt Arneberg til å tegne et påbygg på 50-tallet. Den nye spisestuen er dekorert med vakre flamske tepper fra 1800-tallet og har et vitrine­skap med eksklusivt porselenservice fra Cheng-dynastiet.

Beate Sunde er med på omvisningen. Hun er vokst opp i Sandefjord og var gjest på Midtåsen mens Jahre bodde her. Hun synes stedet har blitt bevart veldig godt.
– Det er artig å ta turen opp hit og vise frem Midtåsen når vi har besøk, smiler hun.

Omviser Trine Holthe kan sin Midtåsen historie. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Ta en tidsreise

Villa Midtåsen er siste tilskudd og nå hovedkontor til hotellkonsernet Unike Hoteller, som nå består av fem eksklusive hoteller i Vestfold og Telemark.
– Å få lov til å forme dette er helt fantastisk. Jeg har tatt med tankesettet, erfaringer og flotte ansatte fra de andre hotellene jeg eier og driver, forteller Christensen.

Men i motsetning til de andre hotellene, som blir drevet på daglig basis, har Midtåsen en mer krevende driftsform, med av-og-på arrangement. Derfor har Christensen gjennomført en mindre konseptendring av stedet.

– Vi har åpnet mer opp, men har samtidig måttet stenge av for annet. Siden vi har valgt å ta frem verdifulle detaljer og gjenstander, må vi være mer påpasselige. Derfor kan vi for eksempel ikke holde åpent toalett for turgåere. Men turgåere er selvsagt velkommen inn på omvisningene våre, forklarer han.

Hotelldirektøren ønsker å gi gjester en mer unik opplevelse av Villa Midtåsen. Derfor har han åpnet opp de ærverdige soverommene for overnatting for bryllupsgjester, konferansedeltaker og små og store private lag.

– Jeg ønsker at Villa Midtåsen skal være en opplevelse, at man kan få ha dette fantastiske stedet for seg selv en stund. Vi stiller med tjenerskap, menyer, mat og service, mens gjestene bare skal nyte å være her.