Satte Sandefjord festivalkartet

2018: I mange år fantes det ikke noen festival i Sandefjord. Slik var det, helt til Jotun, som er en stor aktør i byen, hold en gratiskonsert her for å feire et jubileum.

Tekst: Inger Marie Spage

Konserten som ble holdt i Badeparken, ble et kjempepopulært arrangement. Da tenkte nok folka i Jotun at, hm, dette var kanskje noe Sandefjord burde hatt hvert år? Som tenkt så gjort. De ringte Hanne Børresen og Rikke Jensen og lurte på om ikke de kunne tenke seg å videreføre dette.
– Etter det har det vært full fest. Vi startet med et par tusen besøkende og med Jann Teigen på scenen, og siden har det på en måte bare gått slag i slag, forteller Hanne Børresen.
I år er det den 11. gangen festivalen blir arrangert, og den kan skilte med rundt 11.000 besøkende i løpet av en helg.
– Vi ser at veldig mange av gjestene våre er her for tredje og fjerde gang på rad. Det betyr at vi gjør noe riktig.

Foto: Fjordfesten

Variert program


I år får festivalen besøk av Ikonapop, et svensk band som hadde veldig mange kjempestore hits rundt 2012.
– Siden de slo igjennom, har de gjort veldig mange konserter i USA, men veldig lite i Norge, Sverige og Danmark. Vi prøvde å få dem hit i fjor, men klarte det ikke. At vi får det til i år, er veldig gøy. Vi har også booket Timbuktu, CC Cowboys, Dagny, Postgirobygget, Bjørn Eidsvåg og Admiral P og Sandefjords egen Ina Wroldsen. Hun hadde vi også her på fredagen i fjor, og det ble kjempebra. Vi har derfor booket henne tilbake, og i år spiller hun på lørdagen, forteller Hanne.

Fjordtivoli for barna


Fjordfesten skiller seg litt ut fra alle andre festivaler fordi de har et eget barneprogram på dagtid på lørdagen.
– Den dagen kaller vi en folkefest fordi det er et arrangement som passer for alle mellom 3 og 70 år. Da åpner vi klokken 12 med et fjord­tivoli, som består både av aktiviteter for barn, som vi skaper og som våre samarbeids­partnere arrangerer. Det er også en del ting som skjer på scenen, med forskjellige musikalske innslag. I fjor hadde vi et trylleshow også. Hva det blir i år er ikke hundre prosent sikkert ennå. På den måten får barna lære hvor gøy det er å være på festival.
Programmet for barna slutter klokken 16.00, og de voksne oppfordres til å ta med seg barna hjem senest klokken seks.

Fjordspiseriet
Festivalmat kan være så ymse, men på Fjordfesten inviterer de restauranter og food trucks inn på området.
– Vi har rundt 10–12 restauranter som vil servere alt fra kylling, vårruller, burgere, pølser og salater og det meste man kan regne med å få på en festival. I tillegg har vi servering av drikke på området.

Idyllisk beliggenhet


– Badeparken strekker seg fra Hesteskoen, som vi kaller det her – det er der fjorden kommer inn og båtene ligger – og opp til Park hotell. Dette området gjerder vi inn og lager til et festivalområde som er grønt og fint med masse trær. Det gir oss mange muligheter til å lage forskjellige konsepter i festivalen, som fjordtivoli, fjord-vipen for de som ønsker litt mer komfort – som en sofa å sitte i, alle rettigheter og litt opphøyd plassering, som gjør at man får sett scenen godt – og fjordspiseriet med sine restauranter. Også har vi noe som heter beach bar, som er et eget DJ-sted i parken. Der kan man ligge i hengekøya tidlig på dagen eller spille forskjellige spill. På kvelden vil stedet ha fullt trøkk mellom konsertene. Det vil komme flere aktiviteter også, som man kan holde på med mellom konsertene. Det blir noe for enhver smak, håper jeg, sier Hanne.

God atmosfære


Sammenlignet med de andre store festivalene på Vestfold-siden, har Fjordfesten et program som appellerer til en litt eldre målgruppe. Snittalderen ligger derfor noe over Slottsfjeld- og Stavern-festivalen.
– Fjordfesten har et veldig fint og intimt festival­område, men uten at du må stå i kø overalt. Du har muligheten til å trekke deg unna, gjøre andre ting, snakke med venner og kjente, uten at du må stå tett opptil scenen hele tiden. Jeg mener også at vi har et veldig godt og variert program. Har du ikke prøvd festivalen vår før, synes jeg du skal gjøre det. Det er en veldig god atmosfære her, mange gode artister på et intimt område, med korte pauser og raske change-overs, og når du først har en change-over, så finnes det masse annet rart å finne på her, avslutter Hanne Børresen.