Den store hagefesten

2018: I det 140 år gamle huset vokste Tønsbergs første moderne forfatter, Tilla Valstad, opp. Nå vekkes også historien hennes til live ved at årets happening for bokinteresserte skjer i hennes barndomshjem; Litterær hagefest på Løkken.

Tekst: Inger Marie Spange

– Det har vært en tanke som har ligget der ganske lenge, faktisk. Aschehougs hagefest var nok en inspirasjon. Men vi ville lage en bedre versjon av den, et arrangement der alle kan møtes på tvers. Både ulike forfattere og publikum, sier Terje Floberg som ble kjent med Lene Lauritsen Kjølner gjennom en skrivegruppe og presentert ideen for henne også. Hun tente umiddelbart på ideen.

Mange ulike forfattere

– Det skal være uformelt, en hagefest der du kan komme innpå forfatterne, og forfattere kan møte andre forfattere. Vi ville også ha med alle sjangerne, fra lyrikk til krim. For meg var det viktig å få med serieforfatterne. De selger tusenvis av bøker, folk sluker det de gjør, men i litterære sammenhenger blir de uglesett. Det synes jeg er så urettferdig. Serieforfatterne blir Torill Thorup, Dorthe Eriksen og Elisabeth Hammer. De skal vi gjøre litt ekstra stas på, sier Lene.
Så langt har de åtte frivillige arrangørene samlet et svært godt knippe med forfattere. Av krimforfattere kommer blant annet Tom Egeland, Hans Olav Lahlum, Jørgen Brekke, Marit Reiersgård Bredesen, Ørjan Nordhus Karlsson og Monica Yndestad.
– Vigdis Hjort blir hovedforfatteren i år, og hun kommer på scenen mot slutten av kvelden. I tillegg kommer Gro Dahle, Lars Ramslie, Tone Hødnebø og Line Nyborg. Fra den yngre generasjonen har vi valgt debutantprisvinnerne Helga Flatland, Kenneth Moe og Ida Hegazi Høyer, som også fikk et EU-stipend, som en av de beste unge forfatterne i Europa. Vi ville jo ha disse som er på vei opp og som vil prege den litterære scenen fremover, supplerer Terje.
– Også skal vi ha med Edgar Ludl, en prisbelønt østerriksk kokk, som har gitt ut flere matbøker. Han skal snakke om det og livet som kokk, skyter Lene inn.

Terje og Lene lurer på hva de kan gjøre med fontenen.

Flere møtepunkter

I hagen vil det rigges hele fem scener. En hovedscene foran verandaen, en slampoesi-­scene på sydsiden av huset, en sakprosa­scene på nord­siden. Inne i det gule, koselige huset med original gips stukkatur i takene og flere rom med originale tapeter, skal det være en liten bokhandel og en forfatter-møter-publikum-opplesningsscene.
– Vi skal ha en debutantscene og en lokalscene der de som er helt ferske, bare kan slenge seg på.
– Vi har også lagt opp til at de som vil, kan få en veiledning på manus. Det blir også en pitching-post der de kan gå og snakke med konsulenter og få en kjapp tilbakemelding på tekstene sine der, sier Terje.

Håper på diskusjoner

– Vi har også fått bekreftet at Arve Juritzen blir med som bokbader. Vi skal også ha en del debatter og ikke bare bokbad, men litt debatter som er aktuelle. Tar du opp et tema, blir det allmenngyldig. Da kan folk forholde seg til det, selv om de ikke har lest boken, sier Terje.
– Vi vil gjerne diskutere temaer som kvinner og krim og den nye forlagsbransjen. Det hadde vært veldig moro å få til en Capitana-diskusjon, om hvorfor de mener at de kan gjøre det bedre enn de gamle forlagene.
Siden det ikke blir bokopplesninger, men ­diskusjoner og bokbad på hovedscenene, har de også en liten opplesningsscene.
– Jeg kan godt tenke meg at Hans Olav Lahlum vil lese fra den nye boken sin der, smiler Lene.

Overraskende bra

Planleggingen og bookingen av forfattere har gått bedre enn forventet. Arrangørene mener at det skyldes at arrangementet er uformelt og at det skjer i sommerbyen Tønsberg.
– De fleste forfattere jeg kjenner, elsker å snakke om bøkene sine. Vi har også valgt forfattere som liker å prate og som liker å mingle blant publikum. Helt bevisst har vi valgt de som er litt sosiale. Jeg tror det blir veldig hyggelig, understreker hun.
Hagefesten på Løkken har fått støtte av både kulturrådet og kommunen.
– Det er litt overraskende at alt har gått så bra, hittil. Vi trenger ikke selge mange billetter for å gå i pluss. Til å være nyetablert, er det veldig flott. Vi håper jo at dette blir et årlig sjanger­overskridende arrangement som favner mange, avslutter Lene Lauritsen Kjølner.