Norges tøffeste distanse?

2018: Hvert år samles svømmeentusiaster fra hele verden i Horten for å konkurrere om hvem som klarer å krysse Oslofjorden raskest. Lørdag 7. juli går startskuddet for årets Open Water Horten–Moss, som er en styrkeprøve av de sjeldne.

Tekst: Ingeborg Øien Thorsland

Skulle du være så heldig å befinne deg på om bord på en av Bastø Fosens fem ferger akkurat denne dagen, bør du kikke litt ekstra ut av vinduene på styrbord eller babord side. I følge arrangørene er Bastø fergene absolutt beste utkikkspunkt for å følge med på svømmerne som krysser fjorden.
En historisk strekning kaller arrangørene det.
Horten–Moss er en kjent etappe. Å svømme over fjorden er et kryss i boka for mange, sier arrangør Tom Remman.

Distansen er den lengste i åpen sjø i Norge, og er en av få svømmearrangement i sommer.
– Vi henger litt etter her i Norge. Vi har mindre tradisjon for svømming i åpent farvann enn de andre Skandinaviske landene.

Foto: Privat

En stor opplevelse

Det var i 2013 at en svømmeglad kompisgjeng fra Horten dro i gang første utgave av Open Water Horten- Moss. Sjøstrekningen mellom de to fjordbyene er på 10 kilometer, noe som utgjør en klassisk OL distanse. At strekningen er i åpen sjø, gjør den ekstra krevende.
Det er en tøff distanse, men en flott natur­opplevelse. For å svømme bør du være komfortabel i åpen sjø og ha svømt litt. De beste svømmer på litt over to timer, mens andre bruker nærmere fire timer. Da kan det fort bli kaldt, selv med våtdrakt, bedyrer han.

Selv har Remman krysser fjorden tre ganger. De siste årene har han hatt for mange oppgaver som arrangør til å kunne delta selv.
Første gang jeg svømte, hadde jeg en vond akilles, og svømming ble eneste sport jeg kunne holde på med. Jeg fikk med meg en par kompiser og krysset fjorden for første gang for fem år side. Vi bommet litt på landgangen, men fant frem til Bystranda i Moss til slutt, smiler han.

Det største utfordringene for folk som svømmer i åpent vann, er strøm som igjen bestemmes av tidevannstabellen. Arrangementet er lagt til første helga i juli med god grunn.
– Den første helga i juli er det stort sett rolige forhold. Vi har selvsagt værforbehold og drøyer oppstart om det er for sterk strøm eller høye bølger. Vi har også god kommunikasjon med trafikksentralen og Bastø Fergene som legger seg litt lengre syd mens svømmerne krysser fjorden.

Populær rute

Første gang det ble registrert svømmere over fjorden, var i 1956 da tre karer fra Horten gjennomførte en vellykket svømmetur. Men det har nok svømt entusiaster over fjorden jevnt og trutt siden da, uten at det har blitt registrert, mener Remman.
De siste årene har flere og flere fått øynene opp for arrangementet. I år er målet 100 deltakere, og arrangørene har trua på ny deltakerrekord i år.
Vi har begynt å fylle listene og har fått med oss noen kjente ansikter i år. Blant annet har håndballspiller Frank Løken utfordret rallyfører Pål Anders Ullevålsæter til å delta, og Aune Sand har laget planer for velkomstsermonien på Bystranda i Moss, avslører Remman, som håper at folk vil møte opp på begge sider av fjorden for å heie på de barske langdistansesvømmerne.