Vinterpadlere har skjærgården for seg selv

Padleentusiast Tine Raisbæk trives i kajakken hele året, sommer som vinter. Med riktig utstyr er det ikke noe problem å padle året rundt, mener hun.

Og Tine Raisbæk vet hva hun snakker om. Gründeren og padleentusiasten har over tjue års erfaring som padler og har drevet kurs­virksomhet i 11 år. Hun er opprinnelig fra Danmark, men er nå bosatt i Kodal utenfor Sandefjord. Gjennom firmaet sitt Kajakkpadling.no tilbyr hun alt fra kursing til unike sightseeingopplevelser på Oslofjorden. I stallen sin på Tenvik utenfor Tønsberg har hun nå godt over tjue kajakker i alle slags størrelser, og kort reisevei til padleparadis.

Med et kurs i bunn går det fort å lære seg god teknikk selv om du er godt voksen, forteller Tine. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

– Padling som sport er nok større i Danmark, men ikke like spennende. Der finnes det ikke skjærgårder som i Norge. Jeg skjønner at folk vil til Lofoten for å padle, men ikke glem at vi som bor ved Oslofjorden, har et padlemekka rett utenfor døra, i skjærgården vår. Her er det uendelige muligheter og mange spennende øyer og viker å oppdage.

Færder, en favoritt

Vi sitter i loungen i Quality Hotel på Tønsberg brygge, et sted som Tine ofte bruker som startpunkt eller sluttpunkt på turer hun arrangerer. For ingenting er som å avslutte en frisk padletur med litt komfort, et tilbud som svært mange kursdeltakere setter pris på. 

På bordet foran oss ligger Padleled Vestfold, som er en slags bibel for aktive padlere. Den inneholder over 622 km med graderte padleruter og 91 ulike turforslag. Tine peker ut nr. 52, som er hennes favoritt.

– Skjærgården rundt Færder nasjonalpark er unik. Her finner du ruter til allslags vær, uansett vindretning. På sommeren er dette området svært populært, og det er derfor lurt å unngå de mest trafikkerte rutene, hvor båtfolket står i kø. Om vinteren, derimot, har du skjærgården for deg selv.

Utvidelse av horisont

Tine arrangerer kurs over hele Vestfold og tilbyr alt fra nybegynnerkurs til kurs for viderekomne, familier, venne­gjenger og firma. Rutene legges til ulike deler av skjær­gården, ofte etter ønsker fra deltakerne. Å oppdage Tønsberg fra vannet er en populær sightseeingtur som gir et unikt og annerledes blikk på Norges eldste by.

– Å padle langs brygga i Tønsberg gir en helt spesiell opplevelse. Vannet som transportvei har jo vært med på å forme Tønsberg gjennom alle tider, forklarer Tine.

Et annet populært kurs er lengre padleturer kombinert med yoga. 

– Padling og yoga har mange fellestrekk. Å padle en kajakk krever fokus og konsentrasjon og gir en egen tilstede­vær­else. Så med denne kombinasjonen kan du utvide verden på flere måter.

Trine Tennvik nikker bekreftende. 51-åringen fra Tønsberg startet opp med padling i fjor vår da hun endelig fikk med seg datter og samboer på kurs hos Tine. Og Trine ble helfrelst.

– Det var noe jeg hadde tenkt på altfor lenge og skulle ha gjort for lenge siden. Å være så nær vannet gjør at du tar inn inntrykk på en helt annen måte. Du må hele tiden konsentrere deg og følge med på hvor du er, og blir rett og slett mer til stede i nuet, sier hun.

Avstand ingen hindring: Tine frakter enkelt kajakker på bilen til ønsket destinasjon. Foto: Ingeborg Øien Thorsland

Mer tid til kajakk

2020 har vært et annerledes år for mange. For Tine Raisbæk ble 2020 året hvor hun sluttet i deltidsjobben sin og fulgte følge drømmen om å drive med kajakk og kursvirksomhet på fulltid.

– Interessen for kajakk og padling har vært enorm. For mange har det å padle kajakk vært noen en har drømt om lenge, men liksom ikke fått tid til. Folk har vært mer til stede og ikke hatt like mye hastverk som tidligere.

Tine tror at interessen for kajakk vil fortsette å øke. Leverandører har vært utsolgt for både kajakker og tørrdrakter, og hun anbefaler de som vil være sikret et padlekurs, om å bestille allerede nå.

– Trygghet gir en bedre padleopplevelse, så min anbefaling er å ta et kurs og lær deg å padle ordentlig. 

Foto: Ingeborg Øien Thorsland