Var i sjokk fordi vi ikke serverte pommes frites

Ingjerd Bergs store drøm har alltid vært å drive restaurant i hjembyen Mysen. Nå er det snart fem år siden hun startet opp restauranten La Mòss i Mysen sentrum sammen med makker Alfonso Costabile. En start som har vært med på å sette Mysen på matkartet.

Ingen hadde trua på Mysen, og særlig ikke på en restaurant uten pizza og kebab på menyen. Men heldigvis var Mysen klar for nye impulser, så timingen har vist seg å være perfekt, smiler Ingjerd Berg over en kopp kaffe i det sjarmerende lokalet i David Blids gate.

En tid for mat

På bordene i den lille restauranten er det hvite duker og enkel dekorasjon. Det varme lyset fra stearinlysene, plassert i en gammel pipemur midt i rommet, bidrar til en avslappet atmosfære. Kollega Alfonso plasserer et lite fat med rykende ferske mini-rundstykker på bordet, og en liten skål aioli.
– Vi serverer alltid fersk brød og tilbehør. I dag har aiolien fått en touch av spinat i seg, forklarer han entusiastisk og oppfordrer til å ta en smakebit.
Kort oppsummert: Det er en himmelsk kombinasjon, som så mye annet på menyen til La Mòss. Ryktet om denne matperlen har nådd langt, og nå kommer folk langveisfra for å få seg et godt måltid og en smakebit av den hjemmelagde spekeskinken til Alfonso.
– Det er en morsom tid å være kokk i. Vi har en kundegruppe som har vært ute og reist i verden, som er interessert i å prøve nye smaker. Vi har hatt gjester som kommer rett fra ferie i Italia, som kommer til oss fordi det er bedre mat her, smiler Alfonso.

Mini-Løkka på Mysen

Lokalet vi sitter i, var tidligere et bakeri og brukt som lager. De tidligere eierne hadde et ønske om at stedet skulle pusses opp, og var på jakt etter noen som kunne tenke seg å starte opp noe positivt i sentrum av byen. Ingjerd grep muligheten.
– Min drøm har alltid vært å starte opp min egen restaurant her hjemme. Så da dette tilbudet dukket opp, måtte jeg bare slå til. Heldigvis fikk jeg med meg Alfonso, sier Ingjerd og nikker mot medeieren sin.
De to ble kjent da de jobbet på samme kjøkken på Soria Moria i Oslo. Alfonso er italiensk og hadde verken særlig kjennskap til Mysen eller Indre Østfold, men tok likevel utfordringen på strak arm.
– Det var nok store forventninger til oss. På åpningsdagen strakk køen seg flere meter ned i ned gata her. Da tenkte jeg at vi hadde gjort noe riktig, sier Ingjerd, som ser med glede på utviklingen i Mysen sentrum de siste årene.
Nå har det lille området i sentrum utviklet seg til å bli en lite Mini-Løkka, med både bryggeri og pub i nabobygningene.

En folkelig fusion

– Vi driver først og fremst et sted hvor det er mange gjenkjøpskunder. Derfor har vi valgt å ha en meny som skiftes hver uke. Etter hvert har vi også blitt godt kjent med kundene våre og vet hva de liker, sier Alfonso.
Konseptet deres består av 3-, 4- eller 5-retters menyer med tilhørende vinpakke. Menyen beskriver de som en blanding av norske og italienske mattradisjoner. Men tradisjonsmat vil de ikke kalle det.
– Vi har på en måte utviklet det italienske kjøkkenet mot det norske. Vi er kokker begge to og liker å utforske og teste ut nye smaker og kombinasjoner, og lager rett og slett den maten vi ønsker å lage. Det er heller ingen ulempe å bo i et matfat, sier Ingjerd.En av hovedlinjene deres er respekten for miljøet og lokale mat- og råvarer. Kortreist mat som urkorn, urgulrøtter og rødkål er ofte å finne på menyen. Det samme er gamle husdyrraser som ullgris samt økologisk kylling og vilt. Til og med lokal lama og alpakka kan dukke opp på menyen. Fokuset på lokale råvarer har blitt ekstra viktig i koronatiden.
– Det er jo spennende å finne nye bruksområder for råvarer som vi ikke har brukt så mye av tidligere. Kanskje vi kan lage litt «food magic» eller oppdager noen nye delikatesser, smiler kokkene.