Virkeligheten er ikke slik vi tror

Tekst og foto: Inger Marie Spange

Flere fysikere hevder at deres utregninger tilsier at det finnes flere universer, sier forfatter Tore Grønlien. Og univers ekspanderer, det er bevist. Så hva om de til slutt støter i hverandre? Hva skjer da? Det er utgangspunktet i hans nye bok Tangeringer, hvor mye av handlingen er lagt til Horten og Moss.

Platon var en metafilosof og selv han snakker om en skyggeverden. Han var inne på det som er blitt til dristig tenking blant dagens fysikere. Veldig mange av de moderne fysikerne tror at det finnes mange universer. Deres utregninger tilsier at det ikke bare finnes ett univers. Forskere har nå fotografert tilbake til 380 000 år etter Big Bang og laget et kart over universet på den tiden. Det er ting der som ikke stemmer med det vi har trodd. Blant annet har de funnet en kjempediger flekk på det bildet, som har en helt annen temperatur enn resten. En teori er at flekken kommer av påvirkning fra et annet univers, som gravitasjon. Og univers ekspanderer. Raskere og raskere. Da tenkte jeg, hva hvis de på et aller annet tidspunkt kommer borti hverandre, hva skjer da?, sier Tore Grønlien.

Uforklarlige hendelser

Det skjer ting som ikke kan skje. På grunn av multiversene som krasjer, skjer det mange rare misforståelser. En av disse misforståelsene ender opp i et drap. De tre viktigste personene i boken er Sigurd, en 40 år gammel psykologistudent fra Horten, marinebiologen Helene Røed fra Tønsberg og fysikeren John Green fra Cambridge.
– John Green er en av de fysikerne som tror på dette multiverset og tror at hendelsene rett og slett skyldes gravitasjonspåvirkning fra et annet univers. Navnet er forresten inspirert av en ekte fysiker som heter Brian Green, som tilhører den moderne skolen av fysikere, og som mener at det finnes flere universer.  Jeg har også rensing av plast i havet som et av undertemaene i ”Tangeringer”, og jeg berører flere av de mest brennbare problemene i vår tid. En del fabulering om løsninger finnes også i teksten, forteller han.

Amorøs diktator på Refsnes Gods

I boken møter vi også en diktator på kjærlighetsjakt.
– Hvorfor akkurat en diktator?
– Jeg har sett på en del dokumentarer og tenkt: Hvordan er det mulig å bli så gal? For det er det tydeligvis. Når små barn oppdras til å tro at de er tusen ganger mer verdt enn andre mennesker, da går det galt. Diktatoren er en av de få i sitt land som har internett. Han finner et bilde på nettet av Heidi Müller fra Kiel. Han forelsker seg i det bildet og etter hvert tenker han at denne damen skal jeg ha. Han er vant til å få det som han vil, uansett hvor sprøtt det er. Han tror selv han er en halvgud og at ingen kan stoppe han når han vil ha noe. Så han durer av gårde for å finne henne. Diktatoren er overbevist om at uansett hva han setter i gang, så får han det til. Ingenting kan stoppe ham. Så han går på. Men han får seg en på trynet. For han forstår ikke dette her. Da Heidi Müller tilfeldigvis havner i Horten. Reiser han etter, men for å holde seg skjult tar han inn på Refsnes Gods.

Ekkoriff i multiverset

Vi skal også en tur ut i multiversene, som han kaller det, og møte noen av de som bor der. Blant annet en jazzmusiker som heter Jass.
– Han har en viktig figur her. Han har utviklet en helt spesiell greie og lager ekkoriff. Han spiller på et slags strengeinstrument, alltid mot en fjellvegg, slik har han klart å finne en spesiell lydfrekvens. Når ekkoet kommer tilbake har det en litt annen klangfarge. Så forsvinner plutselig ekkoet. Det må han finne igjen. For hans store musikkgreie er ekkoriffene.
At lyd og musikk er viktig i boken, er kanskje ikke så rart i og med at Tore har vært musiker i rocke- og danseband.
– Foruten skrivingen så har jeg en lidenskap for gitarklimpring på 12 strengere, som jeg har et stort antall av. Musikken jeg spiller er for det meste blues og gamle rockelåter. Nakkebøyle og munnspill må til for å få den grooven jeg søker, smiler han.

– Men kommer det noe positivt ut av all galskapen i boken?
– Det blir et par kjærlighetshistorier. Men Gjengangeren skrev det presist, at verden går av hengslene, og det er nettopp det som skjer. For både hovedpersonene i boken og verden som sådan.

Fakta:
Tore Grønlien (født 1950) er oppvokst i Oslo, utdannet i markeds­kommunikasjon ved BI, og har i mange år jobbet som industrimarkedsfører. Grønlien har tidligere utgitt romanen Andrea Steins planeter (1997) Skorpionene (2011) og har vært musiker i rocke- og danseband. Han bor i Horten med sin kone Harriet.