Bolærne: Militær tidskapsel og sommeridyll

Historien rundt de tre Bolærne-øyene er både spennende og mangslungen. Øyene var også i mange år forbudt område for de fleste. Nå er ikke området bare tilgjengelig, du kan også få en historisk omvisning i kanonanleggene som står akkurat slik de gjorde da forsvaret låste dørene etter seg og forlot øyene i 1999.

Tekst og bilder: Inger Marie Spange

Omvisningen byr på en fin spasertur over øya med historiefortelling underveis.

Farvannet her er lumskt og på havbunnen rundt øyene og de mange skjærene ligger det fremdeles last og deler fra skipene som aldri nådde sitt mål. Vi er på Østre Bolærne og på en guidet omvisning i militæranleggene der.

– Her bodde det loser, sier guiden som selv vokste opp på en av naboøyene og han legger til: – Da var det førstemann ut til båten som fikk jobben. Derfor var det viktig å bo så langt ute som mulig og speide etter båter. Kom det en båt så var det å ro som bare det. Naboen rodde også, så det var ikke snakk om å samarbeid. 

Sperrer av fjorden

I 1833 nedsettes en «fortifikasjonskommisjon». Den konkluderer med at ‘Norges Selvstændighed blir at hævde på Christianiafjordens Brædder’. I 1845 starter derfor byggingen av Oscarsborg. Senere ser man fordelen av å flytte Oslos hovedforsvar lenger ut i fjorden, slik at også Marinens hovedbase Karljohansvern i Horten blir beskyttet. I 1915 vedtar Stortinget en sperring av fjorden mellom Bolærne og Rauøy. 

På vei inn til 75 mm kanonen.

Stor fjellhall

Øyene som den gang tilhørte Grev Wedel Jarlsberg ble ekspropriert og kjøpt ut i 1916. 

– Fortet var operativt ifra 1916 til 1999. I 2004 kjøpte Vestfold fylkeskommune øyene, forteller guiden mens vi går oppover øya under et tak av frodig løvverk, i retning fjellanlegget.

– Den første etappen av anlegget sto ferdig i 1917 med et par kanoner. Det ble bygget akkurat det samme fortet på Rauøy, sier guiden.

I 1958 er fjellanlegget på rundt 1600 kvadratmeter ferdig og åpnes av kong Olav. Det store hovedanlegget inni fjellet, som inneholdt forlegning, kommandosentral og fire 12,7 centimeters kanoner, støpes igjen i 2003. Nå har Tønsbergs forsvarsforening boret seg inn på nytt og satt inn en dør.

– Forhåpentligvis får vi åpnet og er klare for omvisning her til neste år. 

Restauranten på Bolærne drives av en italiensk familie og kan anbefales. Spesielt pizzaene og fiskesuppa.

Rimelig overnatting

Han viser oss ned til et frodig område med gule bygninger som var innkvartering for offiserer og kommandanter. 

– Nå er det hotell, med dusj og toalett for under 1000-lappen. Du kan også leie en hytte med plass til 6-8 personer. 

Øya har overnattingskapasitet for 236 personer, møterom, gjestehavn til 75 båter, samt utleie av kanoer, kajakker og robåter. Mellom bebyggelsen er det store grøntområder, en discogolf-løype, sandvolleyball- og fotballbane. 

Et besøk inn i Randi

– Nå skal vi en tur inn i Randi. Det står for Radar nasjonalt digital. Den ble satt opp i 1975. Karianlegget som vi snakket om der borte, ble satt opp i 1969. Kari står for kystartilleri, radar, ildledning. Vil dere en tur inn i ildledningssentralen? spør han og leder vei inn i fjellet.

Bunkeren er bygget av tyskerne. Noe man kan se av treverket på veggene, forklarer guiden. Men anlegget og radaren stammer fra det norske forsvaret.

– Randi styrer de tre kanonen her og kanonene på Rauøy. Rauøy kunne også styre kanonene her på Bolærne. Du plottet inn punktene i den kula. Koordinatene gikk opp til kanonmaterne som siktet seg inn. Hver kanon kunne skyte 25 skudd i minuttet. 

Sterk laser

Han plukker opp en boks på størrelse med en tjukk bok. Det er et minnekort.

– Alt her kunne i dag fått plass på en mobiltelefon. Dette var topp moderne i 1975. 

Han peker opp i taket der det går en stige opp til et sete i et tårn. 

– Oppi der satt en mann og kjørte lasersystemet. Den laseren er så sprek at den kan drepe en måke borti Østfold. Den er skjermet slik at du ikke får skutt med den nå. Tårnet kan svinges 360 grader og det er en tv skjerm slik at du kan følge med på alt som skjer der ute. 

En tidskapsel

På den sørlige delen av øya og leder en dør inn i fjellet. Vi går inn i en slak tunell og videre inn i anlegget. Her kan man gå opp og se anlegget til 75 mm kanonen og se en film der den er i bruk. Guiden viser oss inn et rom med køyesenger og skap. Navnene på de siste som var her og trente står fremdeles på dørene. Her skulle soldatene kunne bo en måned, uten hjelp utenfra. 

– Eller ikke helt. For det er ikke skikkelige toaletter, så noen måtte nok ha hentet etterlatenskapene. Men dette har aldri vært i bruk utenom i øvelser, avslutter han.

Bolærne har en trygg og fin havn med toaletter, strøm og restaurant.

Fakta 

• Bolærne Fort ble etablert sammen med Rauøy i 1916, og dannet midtsperringen Rauøy – Bolærne. Det er bevart en radarstasjon og en 75 mm kanon, akkurat slik forsvaret forlot det.

• Tønsberg forsvarsforening er mer enn 100 år og er en av Tønsbergs eldste foreninger. Foreningen arbeider med å bevare fortet på Østre Bolærne som en militærhistorisk severdighet. 

• Omvisning med guide kroner 125 (inkludert museum) 

Kun museumsbesøk kroner 30,-

Gratis for barn under 13 år i følge med voksen

• Bolærneruten går alle dager fra 20. juni – 14. august. 

Fra Tønsberg-Kanalbro (Kanalveien 2) kl. 10.30, 12.30, 15.30 og 18.30