Hos Norsk Flid i gågata i moss finner du alt

Der finner du også daglig leder Bente Tegneby, i full fart med en kunde på  mobil og med esker fulle av garnnøster som skal pakkes opp.

Klokka har så vidt passert åtte, men Bente har vært her en time allerede. Det er mye å gjøre i det koselige gule huset øverst i gågata i Moss. 

– Vi har et kjempestort utvalg av garn, men butikken vår er også full av flotte varer for dem som ikke er særlig strikkeglade, forsikrer Bente Tegneby. Foto: Ingeborg Øien Thorsland 

– Kom så skal jeg vise dere alt det nydelige garnet vi har. Det blir bare mer og mer, og jeg forelsker meg stadig, ler Bente som kjenner til det meste innen garn og garnprodusenter. – Vi har nesten alle garntyper fra Rauma. Vi har Rowan yarn av Cashmere som er en eksklusiv blanding av alpakka kashmir og silke. En genser kan fort komme på 6.000-7.000 kroner, men så snakker vi også om garn av ypperste kvalitet. Et plagg strikket i Rowan-felted tweed har meget god kvalitet. Den holder seg like fin år etter år.

– Her er helnorsk pelsullgarn fra Hillesvåg Ullvarefabrik, fortsetter hun. – De har et enkelt fargekart samme farger i nesten alle kvaliteter, og du kan blande alle strikkekvalitet­ene. Alt passer sammen. 

Bente strikker mye selv, og vet hva hun snakker om. Blant annet har hun strikket en jakke i et av de spektakulære strikke­mønstrene til den amerikanske tekstildesigneren Kaffe Fassett. Den hadde 161 ulike farger og kvaliteter og var uten tvil en oppgave for viderekommende.

– Det aller siste ankomne er kortreist, håndfarget Kvitlammet garn fra Elena Rises Design i Skiptvedt. Dette er en liten produsent som det er få andre har. Dyrt pr. nøste, men totalkostnadene blir likevel helt ok fordi nøstene har mellom 400-600 mtr. Også det er bare helt nydelig å ha på og strikke av.

Bente forteller om en økning i strikking på 30 prosent siden koronaen kom.

– Folk er også mer villige til å betale for kvalitet, og det synes jeg er bra, fastslår hun. – For det kan jo være vanskelig å konkurrere med nettbutikkene. Men fargene er ofte ikke riktige på nett og da kommer de hit og sjekker, og noen ønsker seg heldigvis personlig oppfølging og service. Det er lett og gå seg vill i fine farger, og da kan det være godt å få med seg noen gode råd på veien. Kvalitet koster litt mer og den lønner seg. Tar like lang tid å strikke med god og dårlig kvalitet, så velg det beste .

For de ikke fullt så strikkeglade har Norsk Flid også flotte, ferdige ­gensere til salgs. Og vi kan ikke forlate butikken uten å drømme oss litt bort i alt det fine som finnes her av de nydeligste sommer­ens kreasjoner; i rosa, grønt, sort og ikke minst gult. Det ene plagget vakrere enn det andre. Bente har drevet butikken i 10 år, og det er fint lite hun ikke vet om klær, merker og kvaliteter. 

Nytt på klesfronten er satsningen på herreklær. Her finner du klær i New Hampshire stil, Kashmir gensere. Merker som for eksempel Gobi og La Bottega Di Brunella. 

– Det eneste jeg ikke har er selskapskjoler og ordentlige selskaps­antrekk, sier Bente. – Da sender jeg kunden til Tea Time Tango. De er best på det. 

Så var det dette med bunader da. Bente forteller at pandemien har forårsaket at små bedrifter ikke lenger klarer å levere. 

– Råvarer blir borte og generasjoner av håndverk­ere som bl.a. hatte­makere blir borte. Da blir ting vanskeligere og dyrere å få tak i. 

Så tenk langsiktig og bestill i god tid. Det er ikke et salgstriks fra meg, men et godt råd.

– Til slutt må jeg nevne tre ting vi er stolte av, påpeker Bente. – For det første at Henrik som er lærling hos oss, er første gutt i Norsk Flid som vil bli bunads­tilvirker.
At vi for det andre har laget to filmer for videre­gående om det å bli bunads­tilvirker og at disse filmene er laget hos oss. Og for det tredje at bunad nå skal inn på Unescos liste over immateriell kulturarv. Også denne informasjonsfilmen lages her nå.

– Det skjer mye i Moss sentrum. Det er en sååå positiv trend her. Med masse folk i byen, med mange nye serveringssteder. Sentrum skal være hjertet byen, og er på god vei til å bli det, stråler Bente, før hun løper til butikken for å ta seg av en ventende kunde.