Høy sommerpuls i Vestfold

Vi nærmer oss den varme fine tida med de lange lyse sommernettene. Friske morgenbad eller sene kveldsbad. Påfyll av familietid, sol og sommer. Tid til nye oppdagelser. Kjenne på sommergleder og skape sommerminner.

På ferie i Vestfold har du saltvann, strender, myke svaberg og skjærgård lett tilgengelig. Med kort vei mellom strandliv og byliv, og hele Vestfold som en eneste stor opplevelsespark for barnefamilier, er det ikke rart at dette fort blir feriestedet du vender tilbake til.

«På ferie i Vestfold har du saltvann, strender, myke svaberg og skjærgård lett tilgengelig.» 

Kule dyr er alltid stor suksess blant de yngste. (foto: Visit Vestfold)

Kulturflommen 

Med kulturpuls som nærmer seg maks, snakker vi rett og slett om en skikkelig kulturflom, av det kraftige slaget. Her gjelder å sikte seg inn på sine favoritter, for det er umulige å få med seg alt. 

Årets lineup på byenes konsertarenaer er mildt sagt imponerende. Nå er de norske artistene på veien igjen. Og de kommer hit, til en scene nær hytta. Om det er Madrugada, Chris Holsten, Magnus Grønneberg solo eller med CC Cowboys, Dum Dum Boys, Vinni, Arif, Tix, Klovner i Kamp, Erik og Kriss, Postgirobygget, Øystein Sunde, eller noen helt andre du vil lytte til, det er nesten garantert at de er her. 

Vil du ha en kveld med stemning og latter som sitter løst, er sommershowene en gavepakke. Tønsberg er blant Norges viktigste show-byer og har stolte tradisjoner helt tilbake til 60-tallet. Da var det Dizzie Tunes, Grethe Kausland og Wesenlund. Nå har nye showartister overtatt, og show­bølgen har for lengst også tatt grep i nabobyene. 

Festivalene gjenoppstår denne sommeren. Stavern­festivalen, Slottsfjellfestivalen, Fjordfesten og Verven­festivalen er blant de mange som inviterer til dager med musikkfest. 

Klassisk musikk som kryper under huden og treffer langt inn i sjelen har sin naturlige plass på programmet. I Sande­fjord har Fjord Classic’s satt Indian summer på programmet når 31 musikere holder 13 konserter over 4 dager. Midtåsen kultur- og barnefestival strekker seg over 14 dager, med en rekke konserter, to barneforestillinger, temakvelder og daglige Cafékonserter.

Og selvsagt kultur som tar barn på alvor, over 10 dager arrangerer Minifjorden Barnas egen sommerfestival, med nye forestillinger hver dag. 

Nevnte vi de historiske spillene? Vi har de også, dramatiske og storslagne i autentiske omgivelser.

Kunstreise

Å løfte blikket på en kunst og skulpturvandring, ute eller inne, gir rom for nye inntrykk og samtaler. Kunsten er tilgjengelig i mange små og store gallerier med faste og skiftende utstillinger.  Har du vært på Midtåsen i Sandefjord, hvor skulpturpaviljongen huser flere av Knut Steens arbeider? Vandret «Sti for øye» på Fossnes? Sett kunstforeningenes utstillinger? Gått i Munchs fotspor i Åsgårdstrand? Fått med deg de siste utstillingene på Haugar Kunstmuseum? Eller gått tur i Larviks gater og hygget deg med byens egen Poesipark? På Karljohansvern i Horten kan du se fotokunst på Preus fotomuseum og hele område er en historisk kulturskatt. I smilehullet Stavern ligger kunstgalleriene tett i stemningsfulle omgivelser inne på Fredriksvern Verft. Det er store muligheter til å handle unike gaver til deg selv eller andre.

Alonsos hageoase med gjenbruksbutikk er verdt et besøk (foto: Visit Vestfold)

Kortreist og smakfullt

Nyplukka jordbær, nybakt brød, nylagte egg, crispy salat, søte tomater, frukt og grønnsaker, smaker av sommer, godt å ta med på en tur på stranda. På gårdsutsalget hos Knatten Fruktgård i Sandefjord får du kjøpt økologisk godsaker, frukt og nydelig egenprodusert eplemost. Når du først er i området, har Engøy Gårdsbutikk også et godt utvalg av lokalmat, og på veien kan du ta turen til Alonsos hageoase med gjenbruksbutikk og hygge på tunet. Langs Brunlaneskysten ved Stavern holder Åkerkvinnene til, ja de ligger som pæler på en snor. Her kan du tre inn i Ingunns vakre hage, gårdsbutikker med spesialutvalg og få kjøpt ureiste bær og grønnsaker. Skrivefeil tenker du? Neida, pæler er bevisst bruk, og spiller på dialektordet for gummi­støvler. Bugnende disker og stort utvalg av delikatesser finner du blant annet hos Matlykke i Sandefjord, Herr og Fru på Teie torv og Tjøme Kolonial. 

Ut å spise

Vil du ha maten ferdig servert finnes et hav av muligheter uansett om du er på utkikk etter en god lunsj, en bedre middag eller bare noe kaldt å drikke i solveggen. Langs bryggekanten og i trivelige smågater og smug finnes et bredt utvalg av spisesteder. Baristaer, konditorer og kokker i verdensklasse gjør sitt ytterste for at du skal få en god matopplevelse. Flere inviterer til spennende konsepter med fokus på lokale råvarer og lokal tilhørighet. Når mørket faller på kan du forlenge sommernatten der restauranter gjøres om til utesteder med intimkonserter, fengende jazz, DJ`s og loungestemning. Vi som bor her verdsetter det gode måltid, og det gjenspeiles i kvaliteten og mangfoldet vi kan velge blant. 

Å hoppe i høyet er alltid like populært hos barna (foto: Visit Vestfold)

Barnas Vestfold

Visste du at Vestfold er en eneste stor opplevelsepark for barnefamilier? Nærkontakt med dyr, vandring med ­alpakkaer, plaskedam med vann som spruter i alle retninger og inviterer til frydefull lek, klatring for små og store, zip-lines, trampolineparker, lekeland, teateropplevelser, vikingopplevelser og andre historiske oppdagelser. Og det er bare noe av menyen. Her er det garantert nok å fylle feriedagene med som igjen blir til glade sommerminner.

Følg gjerne Visit Vestfold på Facebook og Instagram også.

Hva skjer?

Visitvestfold.com er den mest komplette ferieguide for årets Vestfoldferie. Sommerens kulturarrangementer finner du under fanen Hva skjer. Barnefamilier finner oversikten under Barnas Vestfold, og en egen Barnas Kalender med arrangement for barna.