Gratis cruise med bybåtene i Fredrikstad

Siden kommunen startet med gratis byferger i 2013 har passasjertallet bare vokst og vokst. De mange røde og hvite fergene har nå blitt en slags signatur for plankebyen. Tilbudet er høyt elsket av både turistene og innbyggerne selv.

Gratis byferger gir ikke bare god service til innbyggerne, men de gjør også byen enda mer attraktiv for turistene. Og turistene fremsnakker byen lenge etter at de har vært der, skal vi tro kommentarene på Tripadvisor. Da var det ikke annet å gjøre enn å teste det ut selv.

Gratis parkering
Vi kjørte til Gressvik torg der parkeringen fremdeles er helt gratis. Det er også mulig å parkere gratis i Torvbyen parkeringshus store deler av lørdagen og hele søndagen, og i enkelte tidsrom på hverdagene. Men vi ville oppleve Fredrikstad fra ‘sjøsiden’, selv om det riktignok er Glomma fergene seiler på, og siden vi kom inn fra Rådeslettene slapp vi også å passere bomring. Bikkje, bestemor, sønn, mann og meg funderte litt på hvordan vi skulle ta oss videre fra Gressvik torg. Det var litt uklart, men vi satset på rett frem og så til høyre, eller sydover om du vil, siden det var mest logisk. Etter hvert fant vi også et skilt som viste at valget var rett.

Cruise til Ålekilen
Ved fergeplassen er det leskur og digitalskilt som annonserer avgangene. Vi sjekket ikke rutetidene før vi dro, men måtte ikke vente lenge før det kom en ferge. Den skulle riktignok i retning Ålekilen. Hvis vi ville rett til byen måtte vi vente et kvarters tid til. Men vi tenkte vi like gjerne kunne få med oss litt av den sydlige delen av Glommaelva også, for der hadde vi aldri vært. Vi kan ikke kalle det en spektakulær opplevelse, men vi syntes det var interessant likevel og det var jo på grunn av fergene vi var der.
Etter et kort stopp for av og pålessing i Ålekilen stoppet vi innom Gressvik igjen, deretter på Værste – som er den gamle industridelen på Kråkerøysiden, før vi landet rett i elvepromenaden på bysiden, med alle sine restauranter og spisesteder. Vi er jo ikke vonde og be, og restaurant ble det.

Fergene til Gamlebyen går hele døgnet. Foto: Inger Marie Spange.

Stopp innom Gamlebyen
Fra restaurantpromenaden kan du ta båten videre inn til Gamlebyen eller du kan gå videre langs elva opp til Cicignon. Bydelen er oppkalt etter general Johan Caspar de Cicignon, som var guvernør i Fredrikstad fra 1677.

Spaserturen tar rundt 10 minutter. Derfra går det ferger over til gamlebyen med kun et kvarters mellomrom og de går hele døgnet. Ferden fra Cicignon og over til Gamlebyen tar kun 59 sekunder og må være verdens korteste elvecruise.

Det er mange koselige gallerier og spisesteder i gamlebyen.
Foto: Morten Brunslid / Visit Oslofjord
Modelljernbanemuseet. Foto: Bernhard Ellefsen.
Kveldsstemning med utsikt over til Cicignon.

Gamlebyen er en severdighet i seg selv, og har du ikke vært der, bør du putte et besøk her på din ‘bucket-list’. Den ble grunnlagt i 1567 og har fremdeles velbevarte festningsverker fra 1660-tallet. I gamlebyen kan du også besøke Modelljernbanesenteret, noe som er min sønns absolutte favoritt. I glasshytta kan du oppleve at glass blir til. Noe som kanskje passer svigermor. Du finner også mer kunst på Bastionen, Galleri Klavestad, Galleri 1845 og i Fargefabrikken, eller du kan besøke Fredrikstad museum som ligger i det det gamle Tøihuset. Du kan også gå en digital vandrerute der du får opp informasjon via QR-koder rundt om på festningen. Noe som passer oss med hund. Eller min favoritt, ta et glass vin på Galleriet vinbar. Og etterpå, ja da er det bare å bli med båten tilbake dit vi kom fra. Helt gratis. Ship O'hoi.