Det er her i hovedbetteriet det hele startet

Oscarsborg Torpedoen som reddet Norges gull

Oscarsborg festning på slutten av 1800-tallet. Bildet er tatt fra Småskjær sør for Søndre Kaholmen.

Foto: Axel Lindahl

Vi samler oss ved de store kanonene på øyas sørside. For det er her det skjer. Den 8. april klokken elleve om kvelden får kommandant Birger Eriksen varsel om innkommende sjøstridskrefter.

Tekst og foto: Inger Marie Spange

 

Det er varmt idet tenåring, hund, en mann på krykker, jeg og 40 andre samles på helikopterplassen. To guider deler oss opp og vi blir med gruppen som går sørover. På veien forteller guiden om tilblivelsen, om de ytre og indre forsvarsverkene og de gamle støpejernskanonene.

– I 1855 ble festningen besøkt av kong Oscar I og den fikk da offisielt navnet Oscarsborg etter ham, sier han.

Hovedbatteriet

Vi samler oss ved de store kanonene på øyas sørside der Eriksen får varsel om innkommende sjøstridskrefter. Mest sannsynlig tyske, men det er ikke sikkert. Senere varsles det om kamper ute i fjorden og at fortene på Rauøy og Bolærne er i kamp med to fremmede krigsskip. Ved midnatt beordrer Eriksen alle Oscarsborgs kampledd besatt og gjort klare til kamp. Det kommer flere varsler gjennom natten. Klokken 0418 meldes det fra Drøbak at fem skip, ett stort i tet og fire mindre påfølgende, er på vei innover.

– Her velger Eriksen å innta sin posisjon. Egentlig skal han være på Håøya, men han mente det ville være for langt unna og velger å være midt blant kanonene sine og ha full kontroll, forteller guiden.

1310DA00-2E70-4EB1-AAC0-7C2BDD798DCE

Torpedobatteriet

En skygge åpenbarer seg

Først hører soldatene duren fra de kraftige maskinene. Det er lys i en kran inne på Drøbaksiden og det åpenbarer det seg en skygge. De ser profilen av Blücher. 

– Eriksen er en gammel og erfaren mann. Han har tjenestegjort i dette batteriet mange, mange ganger før. Han var batterisjef under første verdenskrig. Systemene her og dette farvannet kjenner han som sin egen bukselomme. Når noen påstår at avstanden til Blücher er 1800 meter, så retter han det raskt til å bli 1400. Det er vanskelig optiske forhold, men han er såpass kjent, at han skjønner med en gang at avstanden er feil. Hvis ikke han hadde rettet på avstanden hadde de skutt for høyt og bommet på Blücher. 

Rekkevidde på 4 kilometer

– Kanonen kan skyte over 4000 meter. Omtrent til Jeløya ved Moss. På den avstanden er ikke nøyaktigheten like bra. Å skyte med så kraftige kanoner på så kort avstand er helt uvanlig. Eriksen må likevel vente til at skipet kommer så nærme, for han visste at han bare rakk det ene skuddet. For innen kanonen var ladet om ville skipet ha seilt forbi skuddlinjene til kanonen. 350 kilo stål med kanskje 700 meter i sekundet dundrer inn fartøyet, forteller guiden. 

Senkingen reddet Norges gull

Med nedskytingen av Blücher vant landet tid, og dermed fikk vi reddet Norges gullbeholdning. Mye også takket være den fremsynte Nicolai Rygg, som var direktør i Norges Bank. For allerede i 1938 hadde han sørget for at gullet, om lag 50 tonn, var blitt ordnet, veid og pakket slik at det var klart for transport på kort varsel.

– Det ble noen hundre kasser som ble fraktet vekk med 28 lastebiler. Det ryktes at den siste av de 28 rekvirerte lastebilene kjørte ut fra banken bare en halv time før tyskerne kom, fortelles det.

Lastebilene kjørte gullet til Lillehammer. Deretter gikk det med tog til Åndalsnes og etter hvert med skip til London. Senere ble gullbeholdningen seilt med ulike båter til USA. I 1987 ble gullmyntene hentet hjem til Norge, mens barrene forble i USA hvor det kunne gi en viss avkastning å låne dem ut.

IMG_9446

Man kan komme seg til øya med ferge fra Drøbaksiden eller med egen båt.