– Det viktigste er å gi folk en god opplevelse

Per Olav Eliassen I Ut I det fri:

Etter mange år i reiselivsbransjen og som lærer ved Jeløy Folkehøgskole ville 54 år gamle Per Olav Eliassen fra Moss starte for seg selv. Resultatet ble firmaet Ut i det fri.

Tekst: Vegar Johansen

– Ut i det fri har blitt tatt veldig godt i mot. Alle aktører jeg møter er veldig positive. Det virker som folk har savnet et slikt tilbud, forteller Eliassen fornøyd. Gjennom firmaet tilbyr han en rekke kurs innenfor padling, friluftsliv, førstehjelp og livredning. I tillegg arrangere han padleturer i inn- og utland og teambuilding for næringslivet. Kundene er privatpersoner, bedrifter, organisasjo- ner og foreninger.

IMG_8273

Idyllisk leirplass på Kosterøyene. Foto: Per Olav Eliassen

C81471E8-16A6-47A6-9D03-E7717682B5A1

Per Olav Eliassen lærer bort grønnlandsrulle.. Foto: Kim Bomstad

IMG_1712

Eliassen på aktivitetslederkurs med redningsselskapet og Norges Padleforbund. Deltagerne må trå vannet i ti minutter med kjeledress og hendene over hodet. Foto: Redningsselskapet

– Vi samarbeider godt med flere forskjellige reiselivsaktører i distriktet. Nå skal vi også snart i gang med ‘Trygg i vann kurs’ for elever i Osloskolen på oppdrag fra Redningsselskapet, forteller Eliassen ivrig.

Flere forskjellige padlekurs

Noe av det Ut i det fri satser mest på er padlekurs. Firmaet arrangerer kurs for både nybegynnere og viderekommende.
– Vi arrangerer introkurs, grunnkurs og teknikkurs. Disse følger våttkortstigen til Norges Padleforbund og er et kompetansebe- vis som forteller at du har tatt et padlekurs på et bestemt nivå, forklarer Per Olav Eliassen.

Han oppfordrer alle som skal ut i kajakk om å starte med et grunnkurs. Dette går over to dager og er på totalt 16 timer. Er du imidlertid usikker på om kajakk er noe for deg kan introkurset på ire timer være ett godt alternativ. Teknikkurset er for de som har gjenomført grunnkurset og ønsker å gå videre.

– Mange som kommer til oss har kanskje padlet litt fra før, men får seg en aha opplevelse og sier at dette burde de gjort for lenge siden. Vi lærer dem hvordan de skal mestre kajakken og padle trygt, effektivt og skadefritt.

– Vi har satt opp mange kurs utover våren. Det er bare å ta kon- takt, oppfordrer Eliassen.

IMG_7727

Glad gruppe på tur i Kroatia. Foto: Ut i det fri AS

IMG_7857

Turene som Ut i det fri arrangerer er svært populære. Foto: Ut i det fri AS

IMG_7989

Kroatia byr på mange flotte naturopplevelser. Foto: Ut i det fri AS

IMG_7637

Etter en lang dag på vannet smaker maten ekstra godt. Foto: Ut i det fri AS

Reiser og yoga

Skulle du ønske å kombinere padling med en tur til utlandet kan Ut i det fri hjelpe deg her også. I løpet av sommeren arranger firmaet nemlig turer til Kosterøyene, Dalsland kanal og selveste rosinen i pølsa, Kroatia. Her gjelder det imidlertid å være kjapp. Det er stor rift om plassene. Også den noe utradisjonelle kombi- nasjonen yoga og padling inngår i planene dette året.

– Vi starter opp i mai og planlegger totalt fem kvelder. Her kan man enten komme som drop-in eller kjøpe en hel pakke. Tenk deg å padle ut til Gullholmen og ha en yogatime der ute mens solen går ned bak horisonten, forteller Eliassen og blir nærmest drømmende i blikket.

Hva er det beste med å padle kajakk?

– Det å padle kajakk handler om å være sosial og å være sammen på tur, men også om å være helt for seg selv. Du kommer så tett på naturen. Det er magisk å oppleve for eksempel niser som leker rett ved båten, forteller Eliassen.

Han legger til at hensynet til miljøet veier tungt i alt Ut i det fri gjør.
– Vi praktiserer såkalt sporløs ferdsel. Målet er å belaste natu- ren så lite som mulig under våre aktiviteter forteller han.

IMG_7159

Eliassen trives svært godt med sin nye tilværelse som selvstendig næringsdri- vende. – Jeg føler at jeg har funnet min plass og håper å kunne drive med dette resten av livet. Det føles nesten mer som ferie enn jobb, sier han. Foto: Ut i det fri AS

 

Mange muligheter

Ved siden av padlekurs tilbyr Ut i det fri en stor og variert meny av aktiviteter og kurs. Friluftsliv, førstehjelp, livredning og teambuilding er bare noen stikkord. Mulighetene er mange og fleksibiliteten og velviljen er stor.

– Vi skreddersyr alltid et opplegg som passer til kundene våre. Det er bare å ta kontakt så finner vi en fin løsning sammen. Det viktigste er å gi folk mestringsfølelse og en god opplevelse, forteller Eliassen.

Ønsker du mer informasjon om de ulike tilbudene til Ut i det fri kan du besøke nettsiden utidetfri.no