En gård utenom det vanlige

I april 2015 gikk Pernille Jacobsen og Pål Sæterhagen på date for første gang. Fire måneder senere kjøpte de gård sammen.

Tekst: Vegar Johansen

Med en oppvekst på henholdsvis Nordstrand og Kampen var det ikke åpenbart at Pernille og Pål skulle bosette seg på en gam- mel gård i Hobøl. Den hyggelige daten for åtte år siden skulle imidlertid endre livet til dem begge.

– Vi fant ut av vi begge drømte om å bo på gård. Vi var lei av stresset og maset i Oslo og ønsket oss en roligere tilværelse på landet, forteller Pernille.

Fire måneder senere stod de altså som eiere av sitt helt eget gårdsbruk - Karlstad gård i Hobøl. Gården er på 370 dekar og ligger idyllisk plassert langs Hobølelva.

KnutErik_2 2

På gården rusler de fleste firbeinte fritt rundt. Foto: KastleBlack AS

The Funny Farm

Etter omfattende renovering åpnet paret besøksgården The Funny Farm i 2017. Gården har åpent i helgene fra mars til desember og til- trekker seg mellom ti og femten tusen besøkende hvert år.

I tillegg til Pernille og Pål huser gården en lang rekke to og firbeinte. Emuer, alpakkaer, sauer, hester, minigriser, høner og påfugler er bare noen av dyra små og store gjester kan hilse på. De fleste av dem går fritt rundt og er glad i nærkontakt med mennesker.

Paret har også åpnet en kafe på gården. Denne er innredet som en ekte amerikansk diner og tilbyr mat, drikke og hjemmelagede kaker til sultne gjester. Inngang til kafeen er gratis og mange legger søndagsturen hit.

For de som har lyst på en tur på Hobølelva tilbyr The Funny Farm gratis utlån av kanoer. For de minste er det er også mulig å ta en spennende tur med minitog rundt om på tunet.

Frister det med kortreiste og økologiske pro- dukter kan disse kjøpes i gårdens egen butikk. Det er også muligheter for overnatting i egen hytte via Airbnb. På The Funny Farm er mulighetene med andre ord mange for både store og små.

FunnyCamp_2

Denne farrgerike hytta kan du leie via Airbnb.

FotoØ Foto KastleBlack AS

Ferieklubb og ‘Inn på tunet’

Det er ikke bare i helgene det er aktivitet på The Funny Farm. Hvert sommer tar Pernille og Pål i mot ivrige barn i alderen 10 til 13 år i regi av Moss kommunes ferieklubb. Her får deltakerne være med på morgenstell, riding, kanopadling, matlaging og mye annet. Tilbudet har vist seg svært populært. Høsten 2022 startet paret også opp en fast møteplass for ungdom fra Moss en gang i uka.

DSC06589
Alf 2
DSC06536

Gården er i tillegg med i den nasjonale satsningen ‘Inn på tunet’. Dette er en ordning hvor gårder rundt om i landet tilbyr velferdstjenester til mennesker med spesielle utfordringer. Målet å øke livskvaliteten til deltakerne.

Pernille forteller at arbeidet med ‘Inn på tunet’ er meningsfullt. – Jeg liker å jobbe med mennesker og har tidligere drevet bar- nehager og jobbet på institusjon for mennesker med psykiske utfordringer. Å kunne hjelpe mennesker på denne måten er utrolig givende. Vi tilbyr en rekke forskjellige aktiviteter og ser at prosjektet gir gode resultater for de som deltar. Det er selv- følgelig både hyggelig og motiverende, forklarer hun.

På spørsmål om fremtidsplaner og eventuelle utvidelser er svaret fra Pernille klart.

DSC06528

– Vi stortrives med tingenes tilstand og har i grunn ikke noe ønske om å vokse noe mer. Kort sagt ønsker vi å fortsette å drive gården sånn som vi gjør i dag, forklarer Pernille Jacobsen.

Har du lyst til å besøke The Funny Farm åpner gården for ordinært besøk den første helgen i mars.

For mer informasjon se: www.thefunnyfarm.no