En dans med polkabeter og andre beteslag

Da Hasle gård mistet sytti prosent av inntektene over natta, måtte de finne på noe helt nytt. Det skulle bli en dans med polkabeter og andre beteslag.

tekst: Inger Marie Spange foto: Bama

Gården har vært i Haslefamiliens eie siden 1851. Roy Hasle er sjette generasjon som driver her. Frem til 1996 drev de stort med potet og hadde maskinsamarbeid med en nabo. Sammen leide de også jord fra Evje Herregård, som ligger rett i nærheten.

– I jorda der ble det funnet aggressiv potetcystenematode. Den blir sett på som så alvorlig at vi fikk ikke bare totalforbud mot å dyrke potet på den leide jorda, men også på vår egen.

– Over natta mistet vi rundt 70 prosent av omsetningen vår. Så da måtte vi finne på noe nytt da.

Mange ulike slag

I 1997 sådde de et mål med rødbeter, for å teste markedsadgang og salg. Siden har det bare ballet på seg.

– I år dyrker vi beter på 220 mål. Vi har rødbeter, gule beter, hvite beter, polkabete – som egentlig heter Chioggiabete – også har vi en sylinderbete. Med den siste får kokkene mange like skiver som ser pent ut tallerkenen. Så den er en storkjøkkenvare.

For de fant snart ut at det finnes mange ulike betefrø rundt om i verden, og startet prøvedyrking av ulike slag.

– Ingen frøfirmaer dyrker frem frø med Norge i tankene. Vi må selv finne ut hva som egner seg her. Opp gjennom årene har vi nok prøvd og vraket mer enn hundre betesorter. Vi har satset på de som smaker godt og holder seg godt gjennom hele omsetningsperioden.

Tre generasjoner: (f.v) Roy med sin kone Kathrine, sønnen Andre og hans far Ole Kristian.
Tre generasjoner: (f.v) Roy med sin kone Kathrine, sønnen Andre og hans far Ole Kristian.

Fanger kokkenes interesse

– Det er mer interesse for nordisk mat og kokkene her i Norge er veldig behjelpelige hver gang vi presenterer noe nytt. Da vi kom med gule beter eller Chioggiabeten stod de med åpne armer og hadde lyst til å prøve. Storkjøkkenkunder er særdeles positive, og salget dit har årlig hatt en fin økning. Men asiatiske reddiker er nok fortsatt en nyhet for mange, fordi det tar fryktelig lang tid å få opp et lønnsomt salg til dagligvarekjedene.

– Hva er så unikt med de asiatiske reddikene?

– De smaker utrolig godt og er veldig delikate og kan spises som en paprika til frokost og kvelds eller tilbehør til middag. Disse er også større enn vanlige reddiker, nesten som epler. Den ene har en ytterkant som er grønn og hvit, men når du skjærer den igjennom, så ligner den en vannmelon. Den andre er lilla og hvit, og på den tredje ligner skallet en tørr skinnjakke, men den er helt melkehvit inni. Reddikene har barnevennlige smaker, for vi ønsker at unger skal spise mer frukt og grønt. Disse kan skjæres opp og brukes som godteri, for så pene er dem.

Rødbetsalat og pannevendte beter med honning

Roy bruker selv beter til maten og til grillmat byr han på hjemmelaget rødbetesalat.

– Kok den, skjær i små terninger og vend forsiktig inn i creme fraiche med litt salt, pepper, sukker og sitron etter smak. Det smaker veldig godt til grillmaten, mener Roy.

De gule og hvite betene river han og vender i stekepanna med litt honning og klemmer en sitron over.

– Beter er litt søtt, så de trenger syre. Dette er et enkelt og raskt tilbehør som passer godt til både kokt og stekt fisk. Om høsten er det ordentlig rødbetsuppe som gjelder.

Reddikene synes han er aller best å bruke rå eller eventuelt i en wok.

– Bruk dem i salaten til fredagstacoen eller hva det skulle være. Du kan servere dem i stedet for tomat, agurk eller paprika. De pakkes i en mikspakning med alle tre slagene, akkurat som Hasle betemiks og rotmiks som du får kjøpt i butikkene nå.

Smaksforskjell

Det er en forskjell på rødbeter fra Hasle og andre, vanlige beter.

– Vanlig rødbet er litt emmen søt. De vi dyrker har en mer fruktig sødme. Det har mye å si hvis du skal bruke betene rå. Betene har hvert sitt bruksområde. Ved ovnsbaking bruker vi stort sett gule og røde. Men i en rotmos kan du bruke de hvite, da får du en fin hvit mos.

Den rå polkabeten mener han passer som råkost til fisk eller som skiver i en salat.

– Den er så pen at den pynter jo egentlig alt, enten det er i en salat eller i et rekesmørbrød. Men klem gjerne sitron over og da får du riktig syrebalanse. Jeg ble selv overrasket over hvor vellykket det var. Polkabeten kan også vendes kort i stekepannen. Det er også veldig godt å lage juice av rødbet. Ta en del appelsin og to deler rødbet og kjør det i en juicepresse.

Leverer til Michelinstjerne-restaurant

Betenes brukes av anerkjente kjøkkener som Støtvig hotell i Moss og Bent Stiansens restaurant, Stattholdergården.

– Jeg er jo litt stolt over å levere til en som har Michelin­stjerne, sier han.

Alt Hasle produserer leveres til Bama, som distribuerer til Norgesgruppens butikker og Rema 1000.

– Disse skal du kunne finne fra Kirkenes til Kristiansand.

– Er det bedre med beter enn poteter?

– Jeg ville aldri byttet tilbake, avslutter Roy Hasle.

Lillareddik/Alpine
Har opprinnelse i Sør-Korea. Det dyrkes et utall «daikons» i Sør- Korea og Japan i ulike fasonger og størrelser, og de kan representere opptil 25% av en sørkoreaners inntak av grønnsaker. Den har en mild, søt smak og er kjent for å være en kilde til vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C og kalium.
Lillareddik/Alpine Har opprinnelse i Sør-Korea. Det dyrkes et utall «daikons» i Sør- Korea og Japan i ulike fasonger og størrelser, og de kan representere opptil 25% av en sørkoreaners inntak av grønnsaker. Den har en mild, søt smak og er kjent for å være en kilde til vitaminer og mineraler, inkludert vitamin C og kalium.
Sort reddik/Nero Tondo
Omtales som black spanish, også denne har asiatisk/sentralasiatisk opphav. Den har en kraftig og litt krydret smak. Sort reddik brukes ofte i kulinariske retter for å legge til smak og farge, spesielt i salater og som garnityr. Den er også kjent for sine helsefordeler, da den er rik på næringsstoffer og antioksidanter.
Sort reddik/Nero Tondo Omtales som black spanish, også denne har asiatisk/sentralasiatisk opphav. Den har en kraftig og litt krydret smak. Sort reddik brukes ofte i kulinariske retter for å legge til smak og farge, spesielt i salater og som garnityr. Den er også kjent for sine helsefordeler, da den er rik på næringsstoffer og antioksidanter.
Melonreddik/Red Meat
Denne kommer opprinnelig fra Kina hvor de også omtales som kinesisk eple. Spises i stort omfang og omtales som gunstig for fordøyelse og nyrefunksjon, men med et så vakkert utseende og så god smak trenger man jo ikke flere grunner til å spise massevis.
Melonreddik/Red Meat Denne kommer opprinnelig fra Kina hvor de også omtales som kinesisk eple. Spises i stort omfang og omtales som gunstig for fordøyelse og nyrefunksjon, men med et så vakkert utseende og så god smak trenger man jo ikke flere grunner til å spise massevis.